Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 2 Temmuz 2021

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
02/07/2021

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 2 Temmuz 2021

Dünkü işlem gününe, Türkiye tarafında TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar ile ilgili aldığı kararlar ile başlandı. Türk Lirası Zorunlu Karşılıkların Döviz Cinsinden Tesis Edilmesi İmkânı" azami oranının yüzde 20'den yüzde 10'a düşürülmesi ve yine bu söz konusu imkânın 1 Ekim 2021 tarihinde tamamen sonlandırılması kararlaştırıldı. Döviz cinsinden mevduat/katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranları ise; tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılırken, alınan bu kararlarla; ilk aşamada TL cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 Milyar TL ve döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 Milyar ABD Doları tutarında artmasının beklendiği belirtildi

Güne hafif alıcılı bir açılış ile başlayan BIST 100 endeksinde ise, hafta boyunca gelen satışlara tepki alımlarının geldiği görüldü. Borsa İstanbul 100 endeksi, yüzde 1,21 yükselişle 1372 puandan kapanırken işlem hacmi 11 Milyar olarak gerçekleşti.

Yurt dışı tarafta Fransa, Almanya ve Euro Bölgesi'nin İmalat PMI'ları beklentilerin üzerinde gerçekleşmeler gösterirken, İngiltere'nin İmalat PMI'ı tahminlerin altında kaldı. ABD'nin Markit İmalat PMI verisi  geçtiğimiz ayki verinin altında kalırken, ISM tarafından açıklanan İmalat PMI'ı da tahminlerin ve önceki ayki gerçekleşmesinin altında geldi. Günün en önemli verilerinden ABD'nin Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ise; 364 Bin kişilik gerçekleşme ile Pandeminin başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Majör merkez bankaları tarafında ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde: Aşılamada hızlanmanın ardından kötümser senaryoların azaldığını, ancak virüs mutasyonları kaynaklı olarak halen bazı belirsizliklerin olduğunu belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Bailey ise ; Ekonomik krizden bu yana en düşük büyüme ortalaması ile karşı karşıya olduklarını, enflasyondaki yükselişlerin geçici olduğunu düşündüklerini ve enflasyonda kalıcılık işaretleri ortaya çıkması durumunda; para politikası araçlarıyla yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti

Yeni işlem gününün ekonomik takviminde ise tüm dikkatler; ABD'de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi İş İstatistiklerinde olacak.

Kur tarafına baktığımızda dün güne 8,6795 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 8,7037 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 10.2480 GBPTL kuru ise 11,9070 seviyesinden günü tamamladı.

Bugüne baktığımızda ise Dolar /TL kuru güne 8,6795, EUR/TL  10.2812, GBP/TL kuru ise 11,9543  seviyesinden işlem görmeye başladı.

02/07/2021 09:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.