Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 21 Eylül 2020

Piyasalarda son durum

ads ads ads ads
21/09/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 21 Eylül 2020

Yaşanan gelişmelere baktığımızda öncelikli olarak geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyesinin 5 kademe altına indiren Moody's, 13 Türk bankasının da kredi ve diğer notlarını indirdi. Moody's kredi notunu değiştirdiği ülkenin bankalarının da notlarını yeniden değerlendirmeye almış ve 13 bankanın notunu indirmişti. Moody’s dış kırılganlıkların ödemeler dengesi krizine sebep olabileceğine dikkat çekerekte Türkiye’nin kredi notunu bir kademe düşürmüştü.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Cuma günü ise  Türkiye’nin kredi notu ardından aralarında Anadolu Efes, Turkcell, Koç Holding, Erdemir,Oyak gibi şirketlerin olduğu sekiz  türk firmasınında notunu indirdi.

Bu hafta ise dikkatler Jeopolitik risklerde ve TCMB PPK toplantısında olacak. Merkez Bankası son üç toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapmayarak beklemede kalmayı tercih ederken piyasa beklentisi ise politika faizinin bir kez daha sabit kalacağı yönünde. Fakat alınan önlemlerin TL’de kaybı durdurmaya yetmemesinden ötürü piyasa beklentileri; merkezin geç likitide pencerisinde artırıma giderek bu kanalın aktif kullanılması yönünde.

Öte yandan Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın Perşembe günkü politika toplantısı öncesi beklentilerini içeren bir rapor yayımladı. Banka, hazırladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK), 24 Eylül'deki toplantısında, resmi politika faizini (bir hafta vadeli repo faizi, şimdilerde kullanılmıyor) değiştirmeyerek yüzde 8.25'te (genel beklenti % 8.25) bırakmasını beklerken, faiz koridorunun üst sınırını (geç likidite borç verme oranı) yüzde 11.25'ten yüzde 12.00'ye yükseltmesini beklediğini duyurdu

Yurt dışı tarafta ise ABD'de tüketici güveni 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Endeksi, eylül ayında geçen aya kıyasla 4,8 puan artarak 78,9'a çıktı ve 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkili olduğu nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan tüketici güveninin, eylülde 75 değerini alması öngörülüyordu. Endeks, ağustos ayında ise  74.1 seviyesinde gerçekleşmişti

Öte yandan geçtiğimiz hafta açıklanan önemli verilere baktığımızda ise Euro Bölgesi'nde ise yıllık enflasyon, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevşetilmeye devam ettiği ağustos ayında eksi yüzde 0,2'ye indi. Buna göre, Euro Bölgesi'nde temmuzda yüzde 0,4 olan yıllık enflasyon, ağustosta eksi yüzde 0,2'ye düştü. Böylece Euro Bölgesi’nde ağustos ayında yıllık enflasyon sıfırın altına düşmüş oldu

ABD tarafında ise  işsizlik maaşı başvuruları 12 Eylül haftası için 860,000 olarak açıklandı. ABD'de işsizlik maaşından faydalanmak için başvuruda bulunanların sayısının tekrar düşmeye başlamasıyla bu durum, koronavirüsten dolayı oldukça hasar gören işgücü piyasasında kademeli bir iyileşme olduğuna işaret etmekte.

 Kur tarafına baktığımızda ise  geçtiğimiz haftanın son işlem gününe 7,5498 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,5631 seviyesinden kapattı. EURTL kuru  8,9587 GBPTL kuru ise 9,7813 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL 7,5688 kuru EUR/TL kuru 8,9812 GBP/TL kuru ise 9,8046 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise bugün Türkiye tarafında Merkezi Hükümet Borç Stoğu açıklanacakken yurt dışı tarafta ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın ve FED Başkanı Powell’ın konuşması takibimizde olacak.

 

 

21/09/2020 10:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.