Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 22 Şubat 2021

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
22/02/2021

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 22 Şubat 2021

Dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta hem dolar endeksinde yaşanılan gerileme hem de TCMB başkanı Naci Ağbal’ın kısa vadede faiz indirim beklentilerine kapıyı kapatan ve şahin duruşun devam edeceğine yönelik açıklamaları ile 6,90 TL’nin altını test etti.

Ayrıca Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ikinci Para Piyasası Kurulu toplantısında merkez bankası sürprize yer vermedi ve politika faizini yüzde 17 seviyesinde sabit bıraktı.

PPK karar metninde bir önceki metine ek olarak kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar para politikasında sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizildi ve dolar/TL yeni haftaya 7 civarında başladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu BB- olarak teyit etti. Kredi notu görünümünü ise yeni ekonomi ekibi tarafından daha tutarlı politikalar yürütülmesi ve sıkı para politikası izlenmesini gerekçe göstererek "negatif"ten "durağan"a çevirdi.  

 Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının para politikasında sadeleşmeye gittiği anımsatılarak, yatırımcı duyarlılığı ve yerel aktörlerdeki değişimin Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kazanmasına, risk priminin düşmesine ve bazı net sermaye girişlerine yol açtığı aktarıldı.

Türkiye ekonomisine ilişkin tahminlere de yer verilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin geçen yılın 3'üncü çeyreğindeki güçlü toparlanmanın ardından pozitif büyüme ivmesini sürdürdüğü ve 2020'de yüzde 1,4 büyüdüğünün tahmin edildiği bildirildi.  Ülke ekonomisinin 2021'de yüzde 5,7 büyümesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, büyüme hızının 2022'de de yüzde 4,7 olmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Yurt dışı tarafta ise Avrupa Merkez Bankası’nın Ocak ayında gerçekleştirdiği toplantısının tutanakları takip edildi. Tutanaklarda; Euro bölgesinde enflasyon hedefinden oldukça uzakta olunduğu, güçlü euronun enflasyon için tehlike oluşturduğunun vurgulandığı görüldü.

Yeni haftanın ilk işlem gününe baktığımızda ise piyasalar Almanya kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. Açıklanacak olan İfo İş İklimi Endeksi ve Mevcut Değerlendirme ekonomik verileri Euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olabilir.

Kur tarafına baktığımızda ise geçtiğimiz haftanın son işlem gününe  6,9937 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,9587 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 8,4689 GBPTL kuru ise  9,7519 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 6,9937 EUR/TL kuru 8,4749 GBP/TL kuru ise 9,7946 seviyesinden işlem görmeye başladı.

22/02/2021 10:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.