Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 25 Mayıs 2023

ads ads ads ads
25/05/2023

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 25 Mayıs 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi verilerini yayımladı. Sektör temsilcilerinin ekonomik görünüme ilişkin genel izlenimlerini ortaya koymak amacıyla yapılan anket sonuçlarına göre reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre değişmeyerek 105,1 seviyesinde gerçekleşti. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endekse artış yönünde katkı yaparken, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,7 puan artarak %76,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu Mayıs ayı verilerine göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi bir önceki aya göre, hizmet sektöründe %0,6 azalırken, perakende ticaret sektöründe %0,4 ve inşaat sektöründe %4,3 arttı. Hizmet sektörü güven endeksi 117,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi 116,7 ve inşaat sektörü güven endeksi 92,2 değerini aldı. İnşaat sektörü 100 değerinin altında kalarak kötümser görünümünü sürdürdü.

İngiltere’de tüketici enflasyonu Nisan ayında yıllık bazda sert düşüş yaşadı. %10,1’den %8,7 seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, son 1 yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak aylık bazda TÜFE 0,8 beklentisine karşın %1,2 yükseldi. Gıda ve enerjini hariç tutulduğu çekirdek TÜFE de, yıllık bazda %6,2 seviyesinden %6,8’e yükseldi. Enflasyonda aylık bazda yükselişin sürmesi, İngiltere Merkez Bankası’nın Haziran ayı toplantısında 25 baz puan ile faiz artışlarına devam edebileceği beklentisini oluşturdu.

Almanya’da Ifo iş iklimi endeksi Mayıs ayında 93,6 seviyesinden 91,7 seviyesine geriledi. Endeks son 6 aydır yükseliş eğilimindeydi. Ifo Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda, üretimde, iş iklimi çok daha kötüydü ve beklentilerde özellikle keskin bir düşüş yaşandığı belirtildi. Ukrayna'da savaşın başlamasının ardından Mart 2022'den bu yana en büyük düşüş olduğu kaydedilirken, beklentilerdeki bozulmanın hemen hemen tüm sektörlerde görüldüğü vurgulandı. Beklentiler endeksi 91,7’den 88,6’ya geriledi.

ABD Merkez Bankası 2-3 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarını yayımladı. Tuntakalarda yetkililerin daha fazla faiz artışı konusunda ikiye bölündüğü görüldü. Bazı yetkililer gelecek toplantılarda ek politika sıkılaşmasının muhtemelen gerekli olacağı yorumunu yaparken, bir kısım yetkili ise, Mayıs toplantısından sonra daha fazla politika sıkılaşmasının gerekli olmayabileceği yorumunu yaptı. Yetkililerin, enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek seyrettiği ve enflasyonda görülen düşüşün beklenenden yavaş olduğu konusunda ise hemfikir olduğu aktarıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, henüz çözüme kavuşturulamayan borç krizi nedeniyle ABD’nin “AAA” olan notunu negatif izlemeye aldı. Yapılan açıklamada, “Hükümetin bazı yükümlülüklerine ilişkin ödemeleri aksatmaya başlayabileceği risklerinin arttığına inanıyoruz.” İfadeleri kullanıldı. Japon Bankası Nomura ise, Hazira ayının ilk yarısında ABD hazinesinin finansman kaynaklarını tüketeceği tahminini yaparken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Kaynaklarımızın bizi Haziran ayının ortasına veya sonuna dek getireceğini düşünmüyoruz." Açıklamasını yaptı.

Bugün TCMB faiz kararı açıklanacak. Bir değişiklik beklenmiyor. Almanya büyüme rakamları ve GFK tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. ABD büyüme rakamları, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

USDTRY 19,903, EURTRY 21,366 ve GBPTRY 24,564 seviyelerinde fiyatlanıyor.

 

25/05/2023 08:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.