Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 26 Mart 2020

Piyasalarda son durum analizi

ads ads ads ads
26/03/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 26 Mart 2020

Dün güne Amerika Senatosundan onay alan 2 trilyon USD’lik ekonomik teşvik paketinin pozitif etkisiyle başlandı. Haber sonrası ilk olarak Asya borsaları ardından da BIST günü yükselişlerle açtı. USDTRY de bu olumlu havadan payını alarak 6.40 seviyelerinin altına geriledi. Ancak maalesef beklenildiği üzere teşvik paketinin etkisi uzun soluklu olmadı ve USDTRY gün sonunda kazançlarını geri vererek günü kapadı. Yurtiçinde takip edilen diğer gelişmeler ise Hükümet kanadından salgına dair atılan önlem adımlarıydı.Okulların 30 Nisan’a kadar kapalı kalacağı, İthalat alanında uygulanan gümrük vergilerinin tıbbi maske ve solunum cihazları için kaldırıldığı, ve dezenfektan, koruyucu elbise ve maske gibi koruyucu ürün üreten yerli işletmelere işletme başına 6 mio TL’ye kadar destek sağlayacaklarını açıkladı. Dün açıklanan verilere baktığımızda kapasite kullanım oranının %75.3’e gerilediğini, İmalat Güveninin ise 99.7’ye gerilediğini gördük.

ABD’de günlerdir süren tartışma sonucunda Senatonun teşvik paketi üzerine anlaşmaya varılıp onaylanması ardından Cuma günü Temsilciler Meclisinin onayına sunuluyor.  Bu haberin yarattığı olumlu hava uzun sürmezken Amerika borsaları günü negatif yönde açtığı gözlemlendi. Hem Amerikadaki vaka sayısının ciddi şekilde artarak salgının merkezinin ABD olma  yolunda ilerlemesi hem de buna rağmen Başkan Trump’ın 12 Nisan Paskalya tatiline kadar gerekenlerin yapılıp bireylerin ekonomiye katkı koyması için evlerinden çıkmaları gerektiği yönündeki açıklamalar gerginliği artırmakta. Takip edilen verilerden dayanıklı mal siparişleri şubat ayında %1.2 artış gösterdi. Verinin virüs salgının etkilerini henüz yansıtmadığı esas piyasa hareketi yaratabilecek verinin ise bugün açıklanacak işsizlik başvuruları verisi olduğu vurgulanmakta.

Salgının yarattığı ekonomik hasarla mücadele bağlamında tüm ülke hazine ve Merkez Bankalarından hamleler gelirken Avrupa Bölgesinin bu konuya ilişkin bir sonraki hamlesi de dün haberlere yansıdı. Avrupa Bölgesi Maliye Bakanları yaptıkları toplantıda 410 milyar EUR kredi kullandırma kapasitesi olan Avrupa İstikrar fonunun ihtiyacı olan Avrupa ülkelerine kullandırılması konusunda uzlaşıya vardı. Buna göre ülkeler GSYİH’larının %2si kadar kredi kullanabilecekler. Bu uzlaşı bugün Avrupa ülkeleri devlet başkanları toplantısında onaya sunulacak. Buna ilaveten ekonomiye gelen hasarı ölçmek için kullanılabilecek verilerden Almanya IFO İş Ortamı Endeksi geçen ay da gözlemlenen düşüş trendini devam ettirerek 96’dan 86.1’e geriledi. İngiltere'de açıklanan enflasyon ise yıllık bazda ocak ayındaki 6 ayın zirvesi olan yüzde 1.8'den yüzde 1.7'ye geriledi.

Kur tarafına baktığımızda ise dünkü işlem gününe 6,42 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,4650 seviyesinden kapattı. Eur/TL kuru 6,980 seviyesinden, GBP/TL kuru ise 7,5580 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru.6,46, EUR/TL kuru 7,05, GBP/TL kuru ise 7,6585 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda yurtiçinde açıklanacak Yabancıların Net Tahvil ve Hisse Senedi Yatırım Rakamları takip edilecek olup, yurtdışında ise İngiltere Perakende Satışlar ve Faiz Kararı, ile piyasalarda büyük oynaklığa sebep olabilecek ABD İşsizlik Maaşı başvuruları ve Kişisel tüketim harcamaları rakamları izlenecek.

 

26/03/2020 11:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.