Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 26 Şubat 2021

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
26/02/2021

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 26 Şubat 2021

Türk Lirası'nda Kasım ayından bu yana devam eden güçlü rüzgâr bu hafta tersine döndü. Dolar/TL ve Euro/TL, son bir hafta içerisinde yüzde 8 yükselirken özellikle dün piyasaların kapanışından sonra kurlarda sert artışlar yaşandı.  Dolar/TL 7,40'ı geçerken, euro/TL 9'un üzerini gördü. Kurlarda dün akşam yaşanan atakta ABD tahvil faizindeki ani yükseliş önemli rol oynadı. 

Şubat başında yüzde 1,10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi akşam saatlerinde dakikalar içinde 1,5 seviyesinden yüzde 1,6 seviyesine çıktı ve yatırımcıların hisse senetleri üzerindeki aşırı değerlemeler konusunda endişe etmesiyle endekslerde satış baskısına neden oldu.

Diğer yandan dün TCMB Şubat ayına ait Para Politikası Kurulu Toplantısına dair özetleri yayımladı. Raporda; parasal duruşun belirlenmesinde kullanılan yegane aracın politika faiz oranı olduğu, zorunlu karşılık oranlarının ise parasal duruşun mevduat, kredi ve diğer para piyasalarına aktarımı etkileyen bir araç olduğunu belirtildi.

Yurt dışı tarafta ise piyasalar dolar tarafında ABD kanadından gelen ekonomik verileri takip etti. Amerika’da GSYİH 4. Çeyrek’e ilişkin ikinci okuma açıklandı ve buna göre ABD 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 4.1 büyüme gerçekleştirdi. Ek olarak haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 730K olarak gerçekleşti. Beklentilerin altında gelen veri ile birlikte ABD’de işsizlik maaşı başvuruları olumlu sinyal verdi. Yine Amerika’dan gelen Dayanıklı Mal Siparişleri ise Ocak ayında beklentilerin üzerinde arttı ve yüzde 3.4 artış yaşadı. 

TL varlıkları açısından bugün de; özellikle küresel tarafta oluşan fiyatlamalar takip edilmeli. TCMB ve BDDK gibi kurumlardan gelebilecek yeni hamleler ve hükümet yetkililerinin açıklamalar ile de TL varlıklarında oynaklıklar görülebilir.

 

Kur tarafına baktığımızda ise dünkü işlem gününe  7,1889  seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,3345 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 8,9305 GBPTL kuru ise  10,2778 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 7,4349 EUR/TL kuru 9,0345 GBP/TL kuru ise 10,3674 seviyesinden işlem görmeye başladı.

26/02/2021 10:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.