Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 27 Mart 2020

Piyasalarda son durum analizi

ads ads ads ads
27/03/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 27 Mart 2020

Perşembe günü hem yurtiçinde hem de yurtdışında ABD’den gelecek işsizlik başvuruları rakamı odak noktadaydı. Veri açıklanana kadar diğer günlere kıyasla sakin bir gün geçiren hisse senedi ve döviz piyasası veri ardından TL’nin değer kazançlarına sahne oldu. USDTRY gelişmeler ardından 6.40 seviyesini aşağıya doğru kırmayı başarırken, BIST de %3 seviyelerinde kazanç yaşadı. Yurtiçinde takip ettiğimiz veri sonuçlarına göre ise  yurt dışında yerleşik kişilerin 20 Mart haftasında net 1.05 milyar dolarlık menkul kıymet sattığını gördük. Yine TCMB’nin yaptığı açıklamaya göre Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatının 20 Mart ile biten işlem haftasında 2.5 milyar dolar azalarak 198.275 milyar dolara gerilediği belirtildi.

Yurtdışı tarafta yakından takip edilen ABD teşvik paketine ilişkin detaylar açıklandı.  Paket aralarında zor durumdaki hava yolu şirketlerinin bulunduğu büyük firmalara ve aynı zamanda eyalet ve kentlere de destek için yaklaşık 500 milyar dolarlık bir destek getiriyor. Küçük işletmelere destek için de 350 milyar doalrlık bir para ayrılmış durumda. Bireyler için ise, düşük ve orta gelirli Amerikalılar kişi başına 1,200 dolar ve çocuk başına 500 dolar ödeme yapılacak. İşsizlik sigortasında ise büyükçaplı bir genişlemeye gidiliyor. Öte yandan, paket bazıları zor durumda olan hastaneler için de 130 milyar dolarlık destek içeriyor. Temsilciler Meclisi'nin paketi Cuma günü oylaması planlanıyor. Trump Kongre'ye tasarıyı "gecikme olmaksızın" onaylaması çağrısında bulundu ve tasarı önüne geldiğinde hemen imzalayacağını söyledi. Bu gelişmenin yanında hafta boyunca büyük bir merakla beklenen işsizlik başvuru rakamı 3.3 mio ile rekor bir artışla salgının katastrofik etkisini kanıtlar biçimde karşımıza çıktı. Bu veri sonrasında birçok para birimine karşı aşırı değer kazanan USD’nin gerilemesine sebep olurken DXY’ın da en son 18 Mart’ta gözlemlnenen 99.9 seviyesine gerilemesine sebep oldu.

İngiltere Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranını %0.1 seviyesinde ve tahvil alım programı mikatrını 645 milyar sterlinde sabit tutarken ekonomik göstergelerin daha da kötüleşmesi ve gerekli görülmesi halinde ilave varlık alımlarına gidileceği şeklinde açıklamalarda bulundu. Esas önceliğin işsizlikle başa çıkmak olduğu ve bu konuda maliye bakanlığı ile çalışmalar yapıldığı belirtildi. Bu çalışma sonuçları ile ilgili açıklamaların maliye bakanı tarafından detaylı açıklanması beklenmekte. Buna ilaveten İngiletereden gelen Perakende satış verileri ise Şubat ayında aylık %0.2, yıllık %0.8 artış ile salgın öncesindeki duraksamayı gözler önüne serdi.

Kur tarafına baktığımızda ise dünkü işlem gününe 6,4660 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,395 seviyesinden kapattı. Eur/TL kuru 7.017 seviyesinden, GBP/TL kuru ise 7,69 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru.6,404, EUR/TL kuru 7,0865, GBP/TL kuru ise 7,8510 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda yurtiçinde piyasa hareketine sebep olabilecek bir veri akışı bulunmazken, yurtdışında ise ABD Kişisel Gelir ve Harcamalar yanı sıra Michigan Üniversitesi Güven endeksi sonuçları izlenecek.

 

27/03/2020 10:23
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.