Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 27 Ocak 2022

ads ads ads ads
27/01/2022

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 27 Ocak 2022

Amerikan Merkez Bankası Fed, dün yılın ilk faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda politika faizi sabit tutuldu. Açıklanan toplantı metninde varlık alım programının Mart ayında tamamlanacağı ve faiz oranlarının yakında artırılmasının uygun olacağı belirtildi.  Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında, “faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz." Açıklamasında bulundu. Powell, bilanço küçültmenin zamanı ve hızı hakkında karar vermediklerini bildirirken, bilanço küçültmenin sonraki iki toplantıda görüşüleceğini ve de bilanço küçültmenin düzenli, öngörülebilir olmasını istediğini bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan dün canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Yüksek faiz ortamının orta-uzun vadede kırılganlık oluşturduğu aşikar. Biz işte bu sebeple düşük faiz ortamında kaynaklarımızı üretim, istihdam, ihracat ve büyüme olarak kullanmak istiyoruz. Önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz. Son dönemde döviz kurundaki istikrarlı seyir bu bakışımızı destekliyor.” ifadelerini kullandı. Erdoğan enflasyonla ilgili olarak, “Enflasyonla mücadele önceliğimizdir. Enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak ve vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtmak amacıyla gerekli adımlar atılıyor. Rekabeti ve verimliliği arttırıcı yapısal politikaları da hayata geçiriyoruz.” Açıklamasını yaptı. Erdoğan yüksek faizlerden kaynaklanan rahatsızlığını ise, “Vatandaşlarıma diyorum ki kamu bankalarına gidin ve böyle bir sömürü çarkı içerisine girmeyin. Kamu bankaları vatandaşını kesinlikle yüksek faizle sömürme gibi bir gayrete giremez.” cümleleriyle ifade etti. Ayrıca Erdoğan kur korumalı TL vadeli hesapların 25 Ocak itibariyle 203 milyar lirayı aştığını açıkladı.

ABD'de dış ticaret açığı Aralık'ta ithalattaki artışla rekor kırdı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre mal ticaret açığı Aralık'ta 98 milyar dolardan 101 milyar dolara yükseldi. ABD'de ithalatçıların zayıf stoklar ve tedarik zinciri sıkıntıları nedeniyle talebi karşılamakta güçlük çektiği belirtiliyor.

TCMB bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu rapora ilişkin bir sunum yapacak. Ayrıca TCMB, 20 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımlayacak. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve GSYİH verileri takip edilecek.

FED’ten gelen açıklamaların kur üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. Dün günü 13,594 seviyelerinde kapatan USDTRY, bugün 13,634 seviyelerinde fiyatlanıyor. Gün içerisinde açıklanacak enflasyon raporu sonrası kurlardaki hareketlilik izlenmeye devam edecek. EURTRY 15,297 ve GBPTRY 18,307 seviyelerinde fiyatlanmakta.

 

27/01/2022 11:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.