Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 28 Eylül 2020

Piyasalarda bugün...

ads ads ads ads
28/09/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 28 Eylül 2020

Piyasalardaki gelişmelere bakıldığında Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde faizi 200 baz puan artırmasının ardıdan Dolar/TL’de başlayan düşüş Cuma günü devam etti. Türk Lirası'nın dolar karşısında Cuma günkü kazancı yüzde 1'i aştı. Fakat USDTRY paritesi daha sonra  Dolar endeksinde görülen yükselişle kayıplarının çoğunu geri silerek haftayı 7.66 bandında kapattı.

Ekonomi tarafında ise dikkatler Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) ve 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine çevrildi. Gelecek hafta açıklanacak olan YEP'in Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması bekleniyor.

Ekonomide gelecek üç yıl için yol göstermesi beklenen YEP ile 2021-2023 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. Ayrıca açıklanacak olan  programda, temel ekonomik büyüklükler yanında, makro politikalar, ilkeler ve hedefler de yer alacak.

Yurt dışı tarafta ise ikinci dalga Covid-19 vakalarının, bölgedeki kırılgan olan toparlanmayı durduracağı endişesi devam ederken Avrupa piyasaları büyük oranda zayıfladı. Avrupa’nın geçtiğimiz haftaki aktivite verileri, koronavirüs vakalarının özellikle hizmet sektörünü kötü bir şekilde vurmasından dolayı Eylül ayında toparlanmanın durduğunu gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, hükümetlerin desteği vaktinden önce sonlandırmaları halinde koronavirüs sonrası toparlanmayı geciktirme riskiyle karşı
karşıya kalacağını bildirdi.

Öte yandan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İngiltere'nin kredi notunu "AA-" olarak teyit etti ve not görünümünü "negatif" olarak belirledi. Yapılan açıklamada Ülkenin derecelendirmesinin yüksek gelirli, çeşitlendirilmiş ve gelişmiş ekonomisiyle artan kamu sektörü borçluluğuyla dengelendiğine işaret edilirken, sterlinin rezerv para birimi statüsü, derin sermaye piyasası gibi kriterlerin ülkenin notunu desteklediği ifade edildi

Negatif not görünümünün ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının İngiltere ekonomisi üzerindeki etkisini yansıttığına işaret edilen açıklamada, ülkenin mali açığının bu yıl önemli ölçüde genişleyeceğinin tahmin edildiği aktarıldı.

Kur tarafına baktığımızda ise  geçtiğimiz haftanın son işlem gününe 7,6168 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,6607 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 8,9094  GBPTL kuru ise 9,7636 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL 7,6813  kuru EUR/TL kuru 8,9385 GBP/TL kuru ise 9,8171 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise bugün Türkiye tarafından önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışı tarafta ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması takibimizde olacak.

28/09/2020 09:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.