Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 28 Ocak 2022

ads ads ads ads
28/01/2022

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 28 Ocak 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini %11,8'den %23,2'ye yükseltti. 2023 yıl sonu için ise beklenti %8,2 oldu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu toplantıda dezenflasyon sürecinin hızlı bir şekilde yakında başlayacağını belirtti. Türk lirasındaki değer kaybının faiz indirimi ile ilgisi olmadığını ifade etti. Kavcıoğlu, döviz kurlarına bağlı fiyatlama davranışının enflasyonu yükselten en belirleyici unsurlardan olduğu, kur gelişmelerinin ve ithalat fiyatlarının yanı sıra tedarik zincirindeki aksamaların da üretici fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca Kavcıoğlu, liralaşma stratejisini de açıkladı. “Liralaşma Stratejisi TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biridir. Liralaşma Stratejisi yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır.” Açıklamasını yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı haftalık verilere göre, 21 Ocak haftasında vatandaşların toplam yabancı para mevduatı 1 milyar 934 milyon dolar düşüş gösterdi ve 232,3 milyar dolara geriledi. Piyasa uzmanları, döviz hesaplarındaki çözülmede ekonomi yönetiminin uyguladığı Kur Korumalı Mevduat ürününün etkili olduğuna işaret ediyor.

ABD'de 2021'in son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. ABD’nin 2021'in son çeyreğinde %6,9 ve yılın tamamında %5,7 büyüdüğü görüldü. Rakamlar 1984’ten bu yana en güçlü büyümeye işaret ediyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya-Ukrayna krizi ile ilgili olarak, "2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bu kadar kritik bir durumda hiç olmamıştık. Dolayısıyla her seçenek masada." Açıklamasını yaptı. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Rus lider Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye davetini memnuniyetle kabul ettiğini açıkladı. Putin’in Türkiye’ye gideceği net tarih ise açıklanmadı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 22 Ocak'ta sona eren haftada, 4 haftadan sonra 30 bin düşerek 260 bin oldu. Başvurular son haftalarda Omikron vakalarındaki artışın etkisiyle yükselmişti.

Haftanın son işlem gününde USDTRY 13,645, EURTRY 15,213 ve GBPTRY 18,294 ile fiyatlanıyor.

28/01/2022 09:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.