Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 29 Mayıs 2023

ads ads ads ads
29/05/2023

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 29 Mayıs 2023

Türkiye’de 2. Tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Oyların yaklaşık %52’sini alan Erdoğan, balkon konuşmasında ekonomiye dair mesajlar da verdi. “Enflasyonun yol açtığı fiyat artışları sıkıntılarını gidermek, refah kaybını gidermek önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır.” İfadelerini kullanan Erdoğan, “Şu anda faiz 8,5'e indirildi ve göreceksiniz enflasyon da inecek.” Açıklamasını yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’yi ziyaret eden yabancı ziyaretçi sayısı ilk 4 ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %27,51 arttı ve 9 milyon 533 bin olarak gerçekleşti. Yılın ilk 4 ayındaki verilere göre en fazla ziyaretçi Rusya’dan gelirken, ikinci sırada Almanya yer aldı.

ABD Merkez Bankası’nın yakından takip ettiği enflasyon göstergeleri arasında yer alan çekirdek kişisel tüketim harcamaları Nisan ayında yıllık bazda %4,6 beklentisine karşın %4,7 olarak açıklandı. Aylık bazda ise artış %0,4 oldu. Kişisel giderler ise Nisan ayında %0,4 beklentisine karşın %0,8 oldu. Veriler sonrası bir TV kanalına açıklamalarda bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, “İnatçı enflasyon ve güçlü tüketici harcamaları FED’in fiyatları kontrol altına almak için daha fazla faiz artışı yapması gerektiğine işaret ediyor.” İfadelerini kullandı. Boston FED Başkanı Susan Collins ise, FED’in bugüne kadar yaptığı sıkılaştırmanın etkisini görmek için Haziran toplantısında faiz artırımlarına ara vermeye açık olduğunu söyledi. FED yetkililerinden sıradaki toplantı için farklı sesler yükselirken, karar 14 Haziran tarihinde verilecek. Diğer yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva da, ABD'de enflasyonun %2 hedefine düşürülmesi için uzun süreli bir sıkı para politikasının gerekeceğini belirtti.
 
ABD’de haftalardır süren borç limiti krizinde ABD Başkanı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy arasında prensip anlaşmasına varıldığı açıklandı. Anlaşma borç limitinin 2 yıllığına artırılmasını kapsıyor. Borç limitinin artırılmasını öngören yasa tasarısının birkaç gün içinde Kongre’de oylanması bekleniyor.

Bugün ABD ve İngiltere piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak. Türkiye tarafında ise ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek.

USDTRY 20,023, EURTRY 21,498 ve GBPTRY 24,739 seviyelerinde fiyatlanıyor.

29/05/2023 08:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.