Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 29 Temmuz 2021

ads ads ads ads
29/07/2021

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 29 Temmuz 2021

Dolar’ın genel olarak değer kaybetme eğiliminde olduğu bu son bir kaç günde bundan faydalanan gelişmekte olan ülkelerin FED’den dün akşam gelen açıklamalar sonrasında bu pozisyonu koruması bekleniyor. Türk Lirası’nın dün de yatay bir seyir izleyerek 8.55 seviyelerinde günü tamamlaması ardından, bugün gün açılışında FED’in somut bir adım atmaması ile birlikte ilave bir değer kazancı yaşayıp yaşamayacağı takip edilecek. Bugün piyasada hareket yaratabilecek bir diğer konu olan TCMB’nin açıklayacağı enflasyon raporu yakından izlenecek haberler arasında yer almakta. Ayrıca TÜİK’in açıklayacağı Temmuz ayı ekonomik güven endeki de takip edeceğimiz veriler arasında.

Haftanın en önemli açıklaması olarak nitelendirilen FED açıklamasında mevcut politika gidişatında bir değişikliğe işaret edilmezken, ekonominin gidişatına yönelik olarak yapılan yönlendirmeler aynı zamanda tapering konusunda da bir hazırlık aşamasının ilerletilme durumunu gözler önüne serdi. Yapılan açıklamada yer alan “Ekonomi hedeflere doğru ilerleme kaydetti ve Komite önümüzdeki toplantılarda ilerlemeyi değerlendirmeye devam edecek” tahvil alımlarında azaltım daha sıcak bakıldığına işaret etti. Ancak herşeye rağmen Başkan Powell’ın konuşmasında enflasyonun geçici koşullarına vurgu yapmakla beraber özellikle istihdama yönelik çekinceyi de ortaya koydu. Buna göre FED’in bir sonraki adımı için enflasyon ve istihdam rakamlarının takibi elzem olacaktır. Açıklamalar ardından Dolar endeksinde son günlerde başlayan gerileme eğiliminin devam ederek 92.15 seviyesine kadar çekildiğini gördük. 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin reel getirisi, geçmişteki enflasyonist dönemlerin aksine, büyümeye yönelik endişelerin yatırımcıları tahvile yönlendirmesiyle ekside daha önce hiç görmediği düzeylere kadar indi. Bugün ABD’de açıklanacak işsizlik bavuruları ve öncü GSYH verisi oldukça önemli veriler olarak karşımıza çıkmakta. ABD ekonomisinin rekor %6,4'lük büyümesinin ardından 2. çeyrekteki seyri merkez bankasının gelecek politikaları için belirleyici rol oynamakta.

Kur tarafına baktığımızda dün güne 8.5650 seviyelerinden başlayan USDTRY kuru günü 8.5550 seviyeden tamamladı. EURTRY kuru 10.13 GBPTRY kuru ise 11.90 seviyesinden günü tamamladı.  

Bugün ise USDTRY  8.54 , EURTRY 10.1260 , GBPTRY ise 11.90  seviyesinden işlem görmeye başladı.

 

29/07/2021 12:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank, Ekonomi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.