Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 3 Ağustos 2021

ads ads ads ads
03/08/2021

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 3 Ağustos 2021

Türk Lirası varlıklar için geride bıraktığımız olumlu günde USDTRY kuru %1.16 ve EURTRY kuru ise %1.01 oranında gerileme kaydetti. Buna ilaveten BIST100’ün de olumlu tarafta kapattığı günde MSCI Türkiye’nin, Gelişen ülkelere kıyasla pozitif yönde ayrışıtığını gördük. Gün içinde olumlu havaya katkı koyan haber ve veri akışı arasında Temmuz ayı İmalat PMI verisinin 51.3’ten 54 seviyesine yükselmesi yer aldı. Mayıs ayındaki kapanmadan sonra daralma eğilimi gösteren imalat sektörünün Temmuz ayı itibariyle açılma eğilimine girdiğini gösteren bu veri ekonominin canlandığına işaret etmesi bakımından pozitif yönde karşılandı. Öte yandan bugünün büyük önem arz eden olayı Temmuz ayı enflasyon verisi olacak. Son dönemde yükselen petrol fiyatları, uygulanan akaryakıt vergi zammı ve kurların hala yüksek seviyede olması, enflasyonda MB tarafından beklenen gerilemenin kaydedilmesine engel teşkil eden faktörler arasında gösterilmekte. Piyasa beklentisinin %18.50 olarak beklediği veri geçen ay %17.50 seviyesinde gerçekleşmişti.

Diğer taraftan yurt dışı gelişmelere baktığımızda ise ABD’de açıklanan ISM İmalat PMI verisinin beklenti olan 60.9 altında 59.5 seviyesinde gerçekleşerek büyüme endişelerine katkı koyduğunu izledik. Bu durum ABD getirilerinde baskıya sebep olurken 10 yıllık getiri oranının gün içinde %1.15 seviyelerini test ettiğine şahit olduk. Yine ABD’deki ekonomik gelişme ve enflasyona dair FED yönetim Kurulu üyesi Waller’ın açıklamaları izlendi. Yaptığı açıklamada Waller Enflasyonda ekim-kasım aylarında soğuma beklendiğini ve bu doğrultuda Eylül ayında varlık alım azaltımına dair açıklama gelebileceğine değindi. ABD’de piyasaların dikkatini çeken bir diğer konu ise borç limiti süresinin dolması oldu. Buna göre ABD Hazine Bakanlığı ülkenin temerrüde düşmemesi için bazı borçlanma faaliyetlerini askıya aldığını açıklarken üçüncü çeyreğe dair borçlanma tahminini de 673 milyar dolar olarak aşağı yönde revize etti. Risk iştahının pozitif olduğu günde hisse senedi piyasaları günü pozitif tarafta tamamlarken Dolar endeksinin de son günlerdeki geri çekilme eğilimi ardından bugün güne 92 seviyesi üzerinde başladığnı görüyoruz.

Kur tarafına baktığımızda, dün güne 8.4475 seviyelerinden başlayan USDTRY kuru günü 8.3540 seviyesinden tamamladı. EURTRY kuru 9.9240 GBPTRY kuru ise 11.60 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise USDTRY  8.4560, EURTRY 9.9280 , GBPTRY ise 11.6130  seviyesinden işlem görmeye başladı.

 

03/08/2021 09:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.