Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 3 Temmuz 2020

Piyasalarda bugün...

ads ads ads ads
03/07/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 3 Temmuz 2020

Çarşamba günü ABD seansı sırasında Pfizer Inc. Ve BioNtech SE firmalarının gerçekleştirdikleri aşı testlerinin sonuçlarının güvenilir olduğu ve hastalarda antikor üretilmesini sağladığı yönünde yapılan açıklamalar ardından oluşan olumlu hava etkisinde günü açan Türk mali piyasaları, risk iştahının artmasıyla dün günü %1.38 artı tarafta tamamladı. Dolar endeksi’nde gün içinde yaşanan %0.2’lük gerilemeye bağlı olarak değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimlerine Türk Lirası maalesef eşlik edemedi. USDTRY kuru gün açılışında 6.85 seviyesinin altına gelmişse de bugün açıklanacak enflasyon verisinin de gergin bekleyişiyle gün içinde 6.86’ya doğru hamlelerde bulundu. Gün içinde takip edilen en önemli açıklama TCMB’nin net uluslararası rezerv rakamı oldu. Buna göre son dönemde yaşanan düşüşlerle gündemde yer alan net uluslar arası rezervler 26 Haziran haftası da 2.3 milyar dolar düşerek 29.1 milyar dolar olarak açıklandı. Bu olumsuz gelişmeye ilaveten MB’ndan gelen açıklamaya göre yurtdışında yerleşik kişilerin 26 Haziran haftasında net 112 milyon dolarlık hisse senedi, 46,4 milyon dolarlık DİBS ve 14,5 milyon Dolarlık Şirket Borçlanma senedi elden çıkardığı öğrenildi.

USD’nin dünya genelinde değer kaybettiği dün EUR karşısında %0,25, İngiliz sterlini karşısında ise %0,3 oranında güç kaybettiğini gördük. Avrupa’da takip edilen işsizlik oranı verisi Mayıs’ta %7.4 ile Nisan’da açıklanan %7.3 oranın üzerinde hafif yükseliş göstererek nötr bir etki yarattı.

ABD tarafına baktığımızda vaka sayısının 50,000 ile rekor yüksek seviyede açıklandığı Salı gününden sonra umut verici aşı haberleriyle karamsarlığı üzerinden atan endekslerden özellikle gösterge niteliğinde olan S&P 500 endeksi kaydettiği kazançlar sonucunda salgın başlangıcındaki dip seviyesinin üzerine %40 eklemişti. Dün ise tüm piyasalar tarafından merakla beklenen ABD istihdam verilerinin açıklamaları geldi. Buna göre Tarım dışı istihdam verisi beklentileri aşarak 4.8 milyon olarak açıklanırken bir önceki ayın rakamı ise 2.7 milyon olarak yukarı yönde revize edildi. Haftalık işsizlik maaş başvuruları ise beklentilerin hafif üzerinde 1.4 milyon seviyesinde açıklandı. Bu veriler ışında hesaplanan işsizlik oranı ise beklenti olan %12.3 altında %11.1 olarak açıklandı. Oldukça olumlu gelen istihdam verileri endekslere olumlu yansısa da Florida’da yataklı tedavi gerektiren vaka sayılarının rekor seviyelere gelmesi kazançların bir kısmının geri verilmesine sebep oldu. Tüm bunlara ek olarak ABD seansının ilerleyen saatlerinde Beyaz Saray Ekonomik Dabışmanı Larry Kudrow’un bir yayında Çin konusunda rahatsız olduklarını ve yakın zamanda ihracat kısıtlamalarının getirileceği yönündeki açıklamaları, önümüzdeki günlerin Çin ve ABD arasındaki gerginlik bakımından yeni gelişmelere gebe olduğuna işaret etti.

Kur tarafına baktığımızda dün güne 6,8470 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,850 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 7,707 GBPTL kuru ise 8,5360 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 6,8540 EUR/TL kuru  7,700 GBP/TL kuru ise 8,540 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda bugün yurtiçinde Türk Lirasında harekete sebebiyet verebilecek önemde olan enflasyon verisi açıklanacak. Yurt dışı tarafta ise ABD’de bağımsızlık günü dolayısı ile piyasaların kapalı olacağı günde Avrupa Bölgesi ve İngiltere’de açıklanacak Hizmet PMI’ına ilaveten İngiltere Tüketici Güveni verileri yatırımcıların odağında olacak.

03/07/2020 09:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.