Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 30 Eylül 2022

ads ads ads ads
30/09/2022

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 30 Eylül 2022

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir toplantıda, geçtiğimiz günlerde söylediği “Yıl sonuna kadar faizi tek haneli rakama indirmeliyiz.” Ifadelerine paralel açıklamar yaparak, “En büyük savaşım faizledir, en büyük düşmanım faizdir.” İfadelerini kullandı. Faizi %12’ye kadar düşürdüklerini söyleyen Erdoğan, faizin daha da inmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeler değerlendirilirken, Erdoğan’ın Putin'den müzakerelere bir şans daha vermesini istediği belirtildi. Diğer yandan Rusya tarafından Ukrayna’nın doğusunda gerçekleştirilen referandumların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri imzaladı. İlgili girişim ilhakın ilk adımları olarak yorumlanıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P yayımladığı raporunda, Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl büyüme beklentisini yükseltti. Bu yılın ikinci çeyreğinde büyümenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve turizmdeki güçlü performans ile, bu yıl Türkiye’nin büyüme tahmini 1,7 puan artırılarak %5,2’ye revize edildi. Gelecek yıl büyüme beklentisi ise 1,1 puan artırılarak %2,8'e yükseltildi.

ABD Ticaret Bakanlığı 2. Çeyrek GSYH nihai sonuçlarına göre ABD ekonomisi 2. Çeyrekte %0,6 daraldı. Ekonomi ilk çeyrekte de %1,6 daralma kaydetmişti. ABD ekonomisi resesyona girmiş olarak görünse de, ABD’li hükümet yetkilileri istihdam piyasasındaki canlılığı işaret ederek resesyonu reddediyor.

Almanya’da yıllık enflasyon Euro para birimine geçildiğinden bu yana ilk kez çift haneleri gördü. Eylül ayında yıllık enflasyon öncü verilere göre %10 ile rekor kırdı. Aylık bazda artış %1,9 olarak açıklandı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, geçtiğimiz günlerde açıklanan ve Sterlinde sert kayıplara sebep olan bütçe paketinin arkasında olduğunu açıkladı. Truss, "Hükümet olarak doğru bir iş yaptığımıza eminim. Ekonomi politikam doğru bir plan." İfadelerini kullandı.

İsveç devlet televizyonunun yaptığı açıklamaya göre, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 2'si Danimarka, 2'si İsveç yakınlarında olmak üzere uluslararası sularda sızıntı sayısının 4’e çıktığı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde boru hatlarında iki büyük patlama meydana gelmişti. Patlamaların kesin sebebi belirlenemese de, Rusya, sızıntıların Amerikan istihbarat servislerinin kontolündeki bir alanda gerçekleştiğini söylerken, ABD ise patlamaların olduğu gün bölgede Rus gemilerinin görüldüğünü söylüyor. NATO ise yayımladığı açıklamada, müttefiklerin kritik altyapılarına yönelik saldırılara kararlı bir karşılık verileceğini bildirdi.

Bugün Türkiye dış ticaret açığı, Euro Bölgesi TÜFE ve ABD kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verileri takip edilecek.

USDTRY 18,532, EURTRY 18,195 ve GBPTRY 20,690 seviyelerinde fiyatlanıyor.

30/09/2022 09:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.