Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 8 Aralık 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
08/12/2020

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 8 Aralık 2020

Piyasalardaki gelişmelere bakıldığında yeni haftaya; TL varlıklarında kısmen baskı ile başlanırken, dün sabah saatlerinde; AB Dışişleri Bakanları toplantısından gelen haber akışları ve akabinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın; gerek Doğu Akdeniz'deki meseleler üzerinden AB ile ilişkiler, gerekse yapılması düşünülen yapısal reformlar ile alakâlı açıklamaları ile kısmen oynaklıklar oluştu.

Öte yandan Kovid-19 aşısının, İngiltere'de uygulanma tarihinin 8 Aralık olarak belirlenmesi dünya genelinde büyük bir hareketlilik başlattı. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise Kovid-19 virüsü sebebiyle hastaneye yatan kişi sayısı günde 2 bin kişi artarken ABD'nin Kovid-19 virüsü için geliştirilen aşı adaylarından birine Perşembe günü onay verebileceği bekleniyor. Türkiye'de ise toplu aşılama çalışmalarına 11 Aralık'ta başlanacağı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, aşıların tedarik edildiğini ve ilk olarak sağlık çalışanları ile aşılamanın başlanacağını açıkladı.

Bu sabah ise Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın açıklamaları ile güne başlandı. Bakan Elvan, karşılaşılan tüm problemleri piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde çözüleceğini ifade etti. TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yapan Bakan 24 Aralık Merkez Bankası toplantısından rasyonel bir karar çıkacağının da sinyalini verdi.

Diğer taraftan İngiltere, Avrupa birliği ile ticaret müzakerelerine 2021 yılında devam etmeyeceğini açıkladı. İngiltere, müzakerecilerin bir anlaşmaya varamaması halinde Avrupa Birliği ile ticaret müzakerelerine gelecek yıl devam etmeyeceğini ve Brexit geçiş sürecinin de 31 Aralık'tan sonraya ötelenmeyeceğini belirtti. Başbakan Boris Johnson'ın sözcüsü Jamie Davies gazetecilere yaptığı açıklamada, "Zamanımız olduğu müddetçe müzakere etmeye hazırız fakat az zaman kaldığının da farkındayız" dedi.

Hafta gündeminde ise hem yurt içi hem yurt dışı piyasanın gözü 10 Aralık Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası toplantısında olacak. AMB'nin negatif bölgede faizleri daha da aşağıya çekmesi beklenmezken varlık alımlarında özellikle bankacılık sektörünü desteklemesi adına alımları devam ettirmesi veya artırması bekleniyor.

Kur tarafına baktığımızda ise dünkü işlem gününe 7,8400 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,7973 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 9,4402 GBPTL kuru ise 10,4297 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru 7,8320  EUR/TL kuru 9,4919 GBP/TL kuru ise 10,4663 seviyesinden işlem görmeye başladı.

08/12/2020 09:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.