Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 8 Ekim 2020

Piyasalarda bugün

ads ads ads ads
08/10/2020
HK

ads
Creditwest Bank Ekonomi Gündemi 8 Ekim 2020

Yaşanan gelişmelere bakıldığında dün jeopolitik riskler gündemdeydi. Öncelikli olarak Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışma sürerken Türkiye, Azerbaycan’ın haklarının korunması gerektiğini belirterek yanında olduğunu açıklamasıyla yurt içinde de jeopolitik riskler yükselmeye devam etti.

Diğer taraftan ABD’de biri Cumhuriyetçi diğeri Demokrat iki senatör, Trump yönetimine, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırımlar getirme çağrısında bulundu.

 Kısa zamanda yaşanan Doğu Akdeniz konusu, Suriye sınırı, Ermenistan- Azerbaycan gerginliği ve ABD’de demokratların da yaptırım yönünde karar alınması için meclise baskı yapmaları yurt içindeki siyasi-jeopolitik riskleri giderek artırdı. TL, bu risklerle küresel fiyatlamadan negatif ayrışarak değer kaybını sürdürdü ve Dolar/TL kuru 7,88 seviyesini EUR/TL kuru ise 9,25 seviyesini aşarak rekor tazeledi.

Yurt dışı tarafta ise dün Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 15-16 Eylül tarihli toplantısına ait tutanakları yayımladı. ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanakları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının ekonomik etkilerine karşı ilave mali desteğin sağlanmaması halinde toparlanma hızının tehlikeye girebileceğini ortaya koydu. Politika faizinin yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulduğu son toplantının tutanaklarında, ekonomik görünüme ilişkin olumlu gelişmelere rağmen ileriye yönelik önemli risklerin görülmeye devam edildiği kaydedildi.

Almanya tarafında ise sanayi üretimi’nde beklenmedik bir düşüş yaşandı. Almanya'da sanayi üretimi, piyasalardaki yüzde 1,5 artış beklentisine karşın ağustos ayında yüzde 0,2 azaldı. Ülkede sanayi üretimindeki düşüş art arda 3 aylık artışın ardından geldi. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ağustosta sanayi üretiminde gerilmenin ana nedeninin otomotiv sektörünün üretiminde yaşanan yüzde 12,5’lik keskin düşüşün olduğu ifade edildi.

Kur tarafına baktığımızda ise  dünkü işlem gününe 7,7873 seviyelerinden başlayan Dolar/TL kuru günü 7,8808 seviyesinden kapattı. EURTL kuru 9,2678  GBPTL kuru ise 10,1804 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL  7,8838  kuru EUR/TL kuru 9,2809 GBP/TL kuru ise 10,20 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise bugün Türkiye tarafında önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışı tarafta ise İngiltere’den GSYİH ve İmalat Üretimi takibimizde olacak.

08/10/2020 10:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Bank Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.