Creditwest Ekonomi Gündemi 13 Mart 2020

ads ads ads ads
13/03/2020
HK

ads
Creditwest Ekonomi Gündemi 13 Mart 2020

Dolar/TL  dün güne ABD'nin Avrupa'dan tüm seyahatleri geçici olarak yasaklamasının tetiklediği koronavirüs kaynaklı küresel riskten kaçış ile 6.20'nin üzerinde, 2018 Ekim'deki gün içi zirvelerine yakın başladı.  Küresel piyasalardaki satışlar ise dün oldukça yükseldi. ABD Başkanı Trump’ın Avrupa’dan gelecek seyahatleri 30 gün durdurma kararı, İtalya’nın ülke genelinde kamu hizmetleri haricindeki tüm ticari faaliyetleri durdurması, petroldeki düşüşün devam etmesi ve koronavirüs etkisi ile piyasalar dün oldukça büyük kayıp verdi.

Günün devamında ise Bist 100 92 bin 800 puana geriledi ve günlük bazda %8’e yakın kayıpla son ayların en sert düşüşünü yaşadı.  TL’nin döviz karşısındaki kaybı da hızlandı. Dolar/TL 6,2850’yi aşarak Eylül 2018 sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Bu sabah ise 6,31 seviyelerinden güne başlayan kurda güne içerisinde yeni zirveler takip edilebilir.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası, dünkü toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu, ancak ek önlemler aldıklarını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Euro Bölgesi için riskler 'önemli ölçüde' aşağı yönlü olduğunu belirtti, banka 2020 yılı Euro Bölgesi büyüme beklentisini ise % 1.1'den % 0.8'e düşürdü.

 Toplantıda alınan kararlar şöyle:

-Varlık alımları 2020 sonuna kadar 120 milyar euro ek alım ile desteklenecek.

-Yeni ek varlık alımların da faiz mevduat faizine eşit olacak.

-Bankalara operasyonel faaliyetlerini yürütebilmeleri amacıyla geçici sermaye sağlanacak.

Bankanın faiz indirimine gitmemesinde hali hazırda faizlerin eksi seviyesinde olması nedeniyle istenen etkiyi sağlayamayacağı görüşü hakimken likidite desteğinin ise önemli olduğu belirtildi.

Kararlar sonrası basının karşısına geçen ECB Başkanı Christine Lagarde ise virüsün büyüme görünümüne yönelik bir şok yarattığını belirtirken virüsün üretimi yavaşlatacağını ve talebi azaltacağını söyledi. Virüsün enflasyon üzerindeki etkisinin de belirsiz olduğunu belirten Lagarde, önümüzdeki aylarda kayda değer bir şekilde düşüş görebileceklerini de deklare etti.

 Lagarde ayrıca faiz indirimine ihtiyaç olursa yapabileceklerini iletti. Ancak ECB ve Lagarde'nin açıklamaları piyasalarda olumlu hava yaratmadı ve borsalar olumsuz etkilenmeye devam etti. ECB öncesi sert satışlar görülen Avrupa borsalarında ECB sonrası satışlar yüzde 10'lara ulaştı. Ayrıca ABD borsalarında da yüzde 7'leri aşan düşüşler görüldü.

Altın fiyatları ise haftanın ilk işlem gününde 1700 doları aşarak 7 yıllık rekoru kırmasının ardından koronavirüs etkisinin derinleşeceğine dair endişelerin güçlenmesi ve dolar likiditesindeki sıkışıklığa bağlı olarak dolar endeksinin yükselmesiyle üçüncü kez üst üste düşerek 1600 dolar altına indi. Gram altın fiyatı ise 330 liradan 319 TL'ye kadar düştü

Kur tarafına baktığımızda ise dünkü işlem gününe 6,2292 civarından başlayan Dolar/TL kuru günü  6,3178 seviyesinden kapattı. EUR/TL 7,0651 seviyesinden, GBP/TL kuru ise  7,9434 seviyesinden günü tamamladı.

Piyasalarda bu sabah Dolar/TL kuru 6,3147 , EUR/TL kuru 7,0694 ,  GBP/TL kuru ise 7,9222 seviyelerinden işlem görmeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise  Türkiye tarafında Sanayi Üretimi, Perakende Satışları ve Yıl sonu tahmini tüketici fiyat endeksi açıklanacakken  yurt dışı tarafta ise Almanya’dan Tüketici Fiyat Endeksi takibimizde olacak.

13/03/2020 09:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.