Creditwest Ekonomi Gündemi 20 Mart 2020

ads ads ads ads
20/03/2020
HK

ads
Creditwest Ekonomi Gündemi 20 Mart 2020

Küresel piyasalarda koronavirüs etkilerine karşı paketler ve tedbirler arka arkaya geliyor. Ancak paketler de tansiyonu düşürmeye yardımcı olmuyor. Oluşturulan tedbirlere baktığımızda , İlk olarak Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi olağanüstü toplanarak virüs ile mücadele kapsamında 750 Milyar Euro tutarında varlık alım programı başlatma kararı aldı. ABD Senatosu ise yine virüsle mücadele kapsamında 100 Milyar Doların üzerinde destek içeren tasarıyı onayladı. Öte yandan ülkenin, salgının ekonomiye etkilerini gidermek 1.3 Trilyon Dolarlık büyük bir teşvik paketi hazırlığında olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte Türkiye’de 100 Milyar TL lik paketi geçtiğimiz günlerde açıkladı.

İngiltere tarafında ise merkez bankası faizleri yüzde 0.25’ten yüzde 0.1’e indirdi. Ayrıca 435 Milyar Sterlin olan varlık alım programını 645 milyar Sterlin’e çekti. Gün geçtikçe hükümet ve merkez bankaları gerek mali gerekse sosyal olarak virüsün etkilerini gidermeye çalışıyorlar ancak alınan bu önlemler piyasa tarafında karamsarlığı tamamen gideremiyor.

Dünya borsalarında sert düşüşler devam ederken, yurt içi piyasalarda dolar/TL kuru ise en son 2018 yılı Ağustos ayında çıktığı 6,50 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Dün Akşam saatlerinde ise ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı açıklamaları piyasaya moral verdi ve özellikle ABD borsaları bir miktar toparlandı.

 Trump’ın özellikle aşı çalışmalarına başladıklarına ve bir sıtma ilacının virüsün tedavisi için kullanılmasına onay verdiklerine yönelik açıklamalar dikkat çekiciydi. Trump’ın tedaviye yönelik bu açıklamaları ilk etapta piyasa tarafında kısmende olsa olumlu karşılansa da hala daha somut bir gelişme olmadığından dolayı piyasadaki panik havasının devam etmekte.

Kur tarafına baktığımızda ise dünkü işlem gününe 6,50 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru günü 6,6,5439 seviyesinden kapattı. Eur/TL kuru 6,9967 seviyesinden, GBP/TL kuru ise 7,5170 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ise Dolar /TL kuru.6,5085, EUR/TL kuru 7,0050, GBP/TL kuru ise 7,6084 seviyesinden işlem göremeye başladı.

Ekonomik takvime baktığımızda ise veri akışı olarak sakin geçecek günde Almanya Üretici Fiyat Endeksi ve Amerika’dan Mevcut ev satışları takibimizde olacak.

 

20/03/2020 10:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Creditwest Ekonomi Gündemi, kktc, kıbrıs haberleri,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.