CTP’nin Kurucu Genel Başkanı Berberoğlu İçin Dijital Anı Defteri

Berberoğlu, ölümünün 18’inci yıldönümünde dijital ortamda oluşturulan anı defteriyle anılıyor.

ads ads ads ads
04/04/2020
HK

ads
CTP’nin Kurucu Genel Başkanı Berberoğlu İçin Dijital Anı Defteri

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kurucu Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu, ölümünün 18’inci yıldönümünde dijital ortamda oluşturulan anı defteriyle anılıyor.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgını dolayısıyla Berberoğlu için bu yıl Karaoğlanoğlu’nda bulunan mezarı başında anma töreni yapılamayacak.

CTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman, Berberoğlu’nun ölüm yıldönümğ nedeniyle yaptığı açıklamada, Ahmet Mithat Berberoğlu ve arkadaşlarının verdiği mücadelenin önünde bir kez daha eğildiğini belirtti.

Erhürman açıklamasının devamında, şu ifadeleri kullandı:

“O günlerde kolay değildi bugün söylenenleri söylemek ve talep edilenleri etmek. Büyük bir mücadele yürüttüler ve onların bıraktığı yerden mücadeleye aynen devam ediyoruz. Bu ülkede daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük istiyoruz ve bu halkın kendi kararlarını almasını, kendi kendini yönetmesini istiyoruz, aynen o zaman istendiği gibi.”

AHMET MİTHAT BERBEROĞLU KİMDİR?

Ahmet Mithat Berberoğlu 8 Mayıs 1921 tarihinde Limasol kasabasında doğdu. İlk öğrenimini Limasol İlkokulu’nda; ortaokul ve lise öğrenimini ise Lefkoşa’da Kıbrıs  Türk Lisesi’nde tamamladı. Liseden mezun olduğu yıl İkinci Dünya Savaşı patlak verince 1940-45 yılları arasında memur olarak çalıştı. İkinci Dünya Savaşı sona erince, yükseköğrenim yapmak için Türkiye’ye gitti. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Londra’da “Middle Templeé”da hukuk tahsilini tamamlayarak Kıbrıs’a dönen A. M. Berberoğlu; Mart 1952’de Limasol’da “Barrister-at-Law” unvanıyla avukatlığa başladı.

Ahmet Mithat Berberoğlu 1952 yılından 1957 yılına kadar Kıbrıs Türk Kurumları Asbaşkanı olarak Kıbrıs sathında Türk toplumuna hizmet etti. 1953 yılında yapılan belediye seçimlerini kazanarak 1953-57 devresinde Limasol Karma Belediye Meclisi’nde çalıştı. 1954 yılında Kıbrıs Türk davasını tanıtmak maksadıyla evvela Londra’ya oradan da Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nda Kıbrıs davasıyla ilgili görüşmelerde bulunmak için New York’a gönderilen üç kişilik ilk Kıbrıs Türk heyetine üye olarak katıldı.

1955 yılında Londra’da toplanan üçlü konferansı (Tripartite Conference) izlemek maksadıyla üç kişilik bir Kıbrıs heyetinin üyesi olarak Londra’ya gitti. 1956 yılında yapılan seçimleri kazanarak Evkaf Yüksek Konseyi’ne Limasol temsilcisi oldu. 1960 yılında yapılan genel seçimlerde Girne milletvekili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti 1. Temsilciler Meclisi’ne girdi. Mecliste Hukuk ve Bütçe Komitelerinde üye ve Ulaştırma-Bayındırlık Komitesi’nde başkan olarak 1963 yılı sonuna kadar çalıştı. 1963 olaylarından sonra 1967 yılı sonuna kadar Genel Komite üyesi olarak hizmet etmiş olan Ahmet Mithat Berberoğlu, 1964 yılında Avrupa Konseyi çalışmalarına katılmak için Türk Temsilcisi olarak iki defa Strazburg, 1965 yılında Mogadişu’ya giderek orada toplanan Dünya İslam Kongresi’nde Kıbrıs Türk toplumunu temsil etti. 1968-70 yılları arasında KTY Meclisi’nde Girne temsilcisi olarak çalıştı.

Bu sürede KTY Meclisi Hukuk Komitesi Başkanlığı yaptı. Üç yıl süreyle Kıbrıs Türk Avukatlar Birliği Başkanlığı’nda bulunan Ahmet Mithat Berberoğlu uzun süre Arkadaşlar Birliği Asbaşkanlığı’nda hizmet etmiştir. 1940 yılından beri Kıbrıs Türk toplumuna politikada olduğu gibi sosyal ve kültürel sahalarda hizmet etmiştir. Yıllarca Limasol Türk Spor Kulübü (LTSK), Doğan Türk Birliği (DTB) ve Lefkoşa’da Yenicami Ağdelen (YAK) gibi spor kulüplerinin başkanlığında çalışmış ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun kurucularındandır. İstanbul’da yüksek tahsilini yaparken Kıbrıs Türk Okullarından Yetişenler Cemiyeti’nin kurucuları arasında görev almıştır. 27 Aralık 1970 tarihinde kurulan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin kurucusu ve ilk Genel Başkanı (1970-76) olan Ahmet Mithat Berberoğlu, 1973 Şubat’ında yapılan Cumhurbaşkanı Muavinliği seçimlerine CTP adayı olarak katıldı. Başarılı bir seçim kampanyası sürdürürken, yapılan baskılar, yasa dışı uygulamalar ve evinde göz hapsine alınması karşısında, CTP Genel İdare Kurulu ile Seçim Kurulu’nun yaptığı ortak toplantıda verilen karara uyarak oy verme gününden 48 saat önce 16 Şubat 1973’te adaylığını geri çekti ve aynı gün öğleye doğru diğer aday (Rauf Raif Denktaş) Cumhurbaşkan Muavini ilan edildi. CTP’nin 5. sayılı bülteninde “Anavatan Basınında Kıbrıs” başlığıyla Cumhuriyet, Yeni Ortam ve Barış gazetelerinde çıkan yazıların iktibas edilerek yayınlanması üzerine CTP Genel Başkanı olarak mahkemeye sevk edilen Ahmet Mithat Berberoğlu, 10 gün hapiste yatmış ve 18 bin TL para cezası ödemiştir (1973).

Barış Harekatı’ndan sonra oluşturulan Kurucu Meclis’e Kıbrıs Türk Barosu’nun temsilcisi olarak katılan Ahmet Mithat Berberoğlu, seçimin iptal edilmesi üzerine üç hafta sonra Kurucu Meclis’ten ayrılmak zorunda kalmıştır.Barış Matbaası’nın kurucusu olan Ahmet Mithat Berberoğlu’nun Yenidüzen gazetesinde yazıları yayınlanmıştır. Evli ve bir çocuk babası olan Ahmet Mithat Berberoğlu 4 Nisan 2002 tarihinde vefat etmiştir.

04/04/2020 16:59
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cumhuriyetçi Türk Partisi, Ahmet Mithat Berberoğlu, , Dijital Anı Defteri, Berberoğlu, kktc, kıbrıs haberleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.