Cushing Sendromu nedir?

ads ads ads ads
22/04/2019

ads
Cushing Sendromu nedir?

Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretiminden kaynaklanan bir hastalıktır. Geçmişte Şükriye Tutkun, Sezen Aksu, Türkan Şoray ve Yaşar Gaga gibi ünlülerle gündeme gelen ‘Cushing Sendromu' internette merak edilen konular arasında geliyor. Peki, Cushing Sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri nelerdir? İşte Cushing Sendromu belirtileri ve tedavi yöntemleri…

Halk arasında Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen Cushing Sendromu, Şükriye Tutkun, Sezen Aksu, Türkan Şoray ve Yaşar Gaga gibi ünlülerin hastalığı olarak biliniyor. Ünlü isimlerle dönem dönem gündeme gelen Cushing Sendromu tedavi edilmezse kalp ve damar hastalıklarına, depresyona, diyabete, hipertansiyona ve kemik erimesi gibi ciddi sorunlara neden olabiliyor. Peki, ‘Cushing Sendromu nedir?' ‘Belirtileri nelerdir?' ‘Nasıl tedavi edilir?' İşte Cushing Sendromu hakkında merak edilenler…

Cushing Sendromu, kanda kortizol hormonunun yükselmesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda stres hormonu olarak bilinen kortizolun fazlası zarar verir, makul seviyedeki hali ise vücut için gereklidir; örneğin enfeksiyon durumunda vücudu buna hazırlar. Sıklıkla romatolojik, hematolojik ve alerjik hastalıklar halinde tercih edilen glukokortikoid ilaçların uzun süre kullanımından kaynaklanır. Ayrıca böbreküstü bezinden gelişen kitleler, kortizol hormonunu fazla üretirse hastalık oluşabilir. Hipofiz bezinde kitle oluşumu halinde bu kitleler de ACTH hormonunu fazla üreterek Cushing hastalığı gelişimine neden olabilir.

CUSHİNG SENDROMU BELİRTİLERİ

Kan şekeri kontrol edilemeyen diyabet hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, genç yaşta kemik erimesi olanlar, cildinde kolay berelenme olanlar ile cildinde morarmaları ve kırmızımsı çatlakları bulunanlar, morbid obezitesi olanlar, vücutta ani gelişen yaygın tüylenme sorunu yaşayanlar, boy uzaması geri, kilosu ise artan çocuklar, başka bir nedenle çekilen tomografi ve MR'da böbreküstünde kitle saptananlar Cushing Sendromu testi yaptırmaları gerekiyor. Cushing Sendromu'nda tedavinin genellikle cerrahidir. Cerrahiye uygun olmayan hastalarda ise medikal tedavi uygulanır.

Cushing Sendromu hormonal bir rahatsızlıktan kaynaklandığı için genellikle ilaç kullanımı sonrasında görülür. Özellikle streoid içeren ilaçların uzun süreli kullanımı nedenlerin başında gelebilir. Organ nakillerinden sonra, lupus ya da romatoid artrit gibi rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılan ilaçlar yüksek oranda streoid içerir. Bu da kortizol artışına sebep olabilir. Hipofiz bezinde bulunan tümörler de bu rahatsızlığa sebep olabilir. ACHT adlı hormonun fazla salgılanması sebebiyle ortaya kortizol uyarımı doğar. Bunun fazla salgılanması Cushing Sendromuna sebep olur. Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması veya yine burada bulunacak tümör sebebiyle bu sendrom yine ortaya çıkabilir.

CUSHİNG SENDROMU'NDA TANI NASIL KOYULUR?

Cushing Sendromu'nun tanısı için öncelikle belirtileri ile ilgili detaylı olarak doktorunuzla görüşün. Bu rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa bazı testler yapılır. Bu testlerde kortizol seviyenize bakılır. İdrar tahlili, deksametazon baskılama testi, gece yarısı tükürük kortizol seviyesi ölçümü yapılır. Sonuçlar incelenir ve sendrom tanısı koyulursa sebebinin bulunması için MR ve böbrek üstü bezlerin görüntülenmesi gibi işlemler yapılır.

CUSHİNG SENDROMU TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Cushing sendromun tedavisi için öncelikle sebebinin bulunması gerekir. Uygulanacak yöntem buna göre seçilir. Eğer ilaç kullanımı sebebiyle oluşmuş ise doktorunuzun tercihiyle ilacın dozu bir süreliğine düşürülebilir. Eğer bir tümör sebebiyle oluşmuş ise cerrahi bir müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale yapılamayacak bir noktada ise radyoterapi uygulanabilir. Radyoterapi ile tam anlamıyla sonuç alınamamışsa kortizol üretimini baskılayan ilaçlar kullanılmaya başlanabilir. Bu tedavi seçenekleri sonuç vermemiş ise doktorunuzun tavsiyesi ile böbrek üstü bezleriniz alınabilir. Bu durumda ömür boyu ilaç kullanmanız gerekmektedir.

22/04/2019 22:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Cushing Sendromu nedir?, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.