D vitamini takviyesi, corona virüs ölümlerinin yarısını önleyebilir

 Uzmanlar D vitaminin Covid-19’dan ölümleri yarı yarıya azaltabileceğini ve corona virüs nedeniyle yoğun bakım ihtiyacını 25 kat azalttığını ortaya koydu.

ads ads ads ads
29/09/2020
NTV

ads
D vitamini takviyesi, corona virüs ölümlerinin yarısını önleyebilir

ABD ve İspanya’da yapılan İki çalışmada, şiddetli yeni tip corona virüs vakaları ile D vitamini eksikliği arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkarıldı.

D vitamini ve Covid-19 ilişkisi  ile ilgili İspanya’da yapılan dünyanın ilk kontrollü araştırmasının sonuçları medRxiv adlı bilimsel dergide yayımlandı.

D VİTAMİNİ ALMAYANLARIN YARISI YOĞUN BAKIMA KALDIRILDI

Reina Sofia Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştiren çalışmaya yeni tip corona virüsten muzdarip 76 hasta katıldı. Bu hastaların 50'sine D vitamini verildi. D vitamini verilmeyen hastaların yarısı bir süre sonra şiddetli semptomlar nedeniyle yoğun bakıma alındı. Diğer taraftan, D vitamini takviyesi alan yalnızca bir hasta yoğun bakıma kaldırıldı.

YOĞUN BAKIMA İHTİYAÇ OLASILIĞI 25 KAT AZALDI

Sonuçlarda, D vitamini kullanımının, bir hastanın yoğun bakıma ihtiyaç duyma riskini 25 kat azalttığı görüldü. Çalışmada yer alan D vitamini almayan iki hasta ise hayatını kaybetti.

COVİD-19'DAN ÖLÜM ORANI YARI YARIYA DÜŞEBİLİR

Mayıs ayında başlayan diğer çalışmanın  yazarlarından olan ABD’deki Northwestern Üniversitesi'nden Vadim Backman, “Ananlizlerimiz sağlıklı D vitamini seviyelerinin Covid-19’dan ölüm oranını yarı yarıya azaltabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

"RİSK GRUBUNDAKİ İNSANLARA ÜCRETSİZ D VİTAMİNİ TAKVİYESİ SAĞLANMALI"

D vitamini normal bir diyetle elde edilemiyor, sadece güneşe maruz kalınca sentezleniyor. Araştırmacılar, henüz etkili bir aşı ve ilacın bulunmadığı Covid-19 karşı, halkın D vitamini seviyelerini yükseltmenin ikinci dalgada kayıpları azaltacağını vurgulayarak hükümetlere iki yol tavsiye etti.  D vitaminin ucuz, etkili ve güvenli bir yol olduğunu belirten uzmanlar,  hükümetlerin risk grubundaki insanlara  ücretsiz takviye vermesi gerektiğini ve bunun maliyetinin karantinaların getirdiği ekonomik kayıpların yanında yok denecek kadar az olduğunu açıkladı.

İSKANDİNAV YOLU

Diğer bir yol ise, İskandinavların yaptığı gibi yiyecekleri ekmek, un ve süt de dahil olmak üzere D vitamini ile zenginleştirmek. Bilim insanlarına göre ideal yaklaşım, halk sağlığı eğitimi kampanyasıyla birlikte her iki seçeneği de aynı anda sağlamak olmalı.  

İKİNCİ DALGADA BİNLERCE HAYAT KURTARILABİLİR

İspanya çalışmasının yazarları, “D vitamini takviyesinin Covid-19'dan ölüm oranını azaltmaya yardımcı olacağını düşünmek için iyi nedenlerimiz var ve bunun diğer akut solunum yolları hastalıkları ile birlikte Covid-19’un insidansını ve şiddetini azaltabileceğini biliyoruz. Hastaneler halihazırda kış aylarında gripten kaynaklanan yoğunlukla karşı karşıya olduğu için, bu baskıyı azaltmanın herhangi bir yolu kullanılmalı. D vitamini takviyesi, şüphesiz herhangi bir ikinci dalgada binlerce hayat kurtaracaktır. Artık harekete geçmemek için hiçbir sebep yok” ifadelerini kullandı.

KÜRESEL SAĞLIK SORUNU

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın D vitamini eksikliği yaşadığı düşünülüyor. Uzmanlar, karantina uygulamaları güneş ışığı alımının azlamasıyla sayının artabileceğinden endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından D vitamini eksikliği ve yetersizliği küresel bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor.

TÜRKİYE'DE HER 10 KİŞİDEN 9'UNUN D VİTAMİNİ EKSİK

Bununla birlikte Türkiye'de her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği var. Uzmanlar halsizlik, yorgunluk ve sürekli tekrar eden enfeksiyonlar varsa doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.

D vitamini, cilt güneş ışığına maruz kaldığında üretiliyor ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekiyor.

29/09/2020 14:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: koronavirüs D vitamin
MANŞETLER

HK KORONAVİRÜS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.