Reyno (Raynaud) fenomeni soğuk havaları seviyor

El ve ayak parmaklarının özellikle uç kısımlarında mavi ve mor renklenme yaratan “Reyno Fenomeni” özellikle soğuk havalarda ortaya çıkıyor.

ads ads ads ads
07/12/2018

ads
Reyno (Raynaud) fenomeni soğuk havaları seviyor

Uzmanlar, atardamar sistemi ile ilgili bir hastalık olan Reyno fenomeninde organik bir sorun olmamakla birlikte fonksiyonel sorunların bulunduğunu ve fizyolojik tepkilerin söz konusu olduğunu söylüyor.

Normalde soğuk havalarda el ve ayak parmak uçlarındaki damarlar, düşük ısının etkisi ile büzüşüyor ve bu durum fizyolojik olarak damarlardaki kan akımını azaltıyor. Kişiler bu durumu, ellerde ve ayaklarda üşüme olarak hissediyor. 

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem ArıtürkReyno fenomeninde görülen el ve ayak üşümesinin normalden uzun ve şiddetli olduğunu söyledi.  

Bunun da el ve ayak parmaklarına oksijenlenmiş kanın uzun süre ulaşmamasına ve parmak uçlarında üşüme ile birlikte morarma meydana gelmesine neden olduğunu aktaran Kalp-Damar Cerrahı, “Hastalık, el ve ayak parmak uçları haricinde de kendini belli edebilir ve kulak kepçesi, burun, yüz, diz, meme uçları da etkilenebilir. Nadiren tüm kol ve bacakta da bulgular görülebilir. Parmaklarda renk değişiminin yanı sıra iğnelenme, uyuşma, ağrı olabilir. Eğer damarların daralma dönemi uzun sürerse dokular için tehlikeli bir süreç ortaya çıkabilir. Stres durumlarında da tetiklenebilen bu hastalığın en belirgin nedeni soğuk hava olduğu için hastaların şikayetleri ve doktora başvuruları kış aylarında belirginleşmektedir” dedi. 

Reyno Fenomeninin en sık genç kadınlarda görüldüğünü belirten Dr. Arıtürk, “Başka bir hastalığa bağlı olmadan görülebilmekle birlikte (Primer Reyno) diğer hastalıklara ikincil olarak da ortaya çıkabilmektedir (Sekonder Reyno). Primer Reyno fenomeninde genetik geçiş ve ailesel faktörler önemlidir. Sekonder Reyno fenomeninde ise pek çok hastalık altta yatan faktör olarak karşımıza çıkabilmektedir. Reyno fenomeni bazı romatolojik hastalıklara eşlik etme potansiyeli çok olan bir hastalık olduğu için mutlaka Sjogren Sendromu, skleroderme, SLE, antifosfolipid sendromu gibi sistemik romatolojik hastalıklar açısından uyanık olmak ve gerekli muayene ve tetkik yöntemleri ile tarama yapmak gerekmektedir” şeklinde konuştu.

07/12/2018 10:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Reyno, HABER, KIBRIS, (Raynaud), fenomeni, soğuk, havaları, seviyor
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.