DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dağlı'nın Müzeler Haftası mesajı

DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, Dünya Müzeler Haftası dolayısıyla “Müzeler toplumların aynasıdır!” başlıklı bir mesaj yayınladı.

ads ads ads ads
19/05/2022

ads
DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dağlı'nın Müzeler Haftası mesajı

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, Dünya Müzeler Haftası dolayısıyla “Müzeler toplumların aynasıdır!” başlıklı bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Dağlı, söz konusu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Müzeler, teması ne olursa olsun geçmişi günümüze taşıyan ölümsüz hafızalardır. Müzeler ülkelerin toplumsal hafızalarıdır! Geçmiş ile ilgili bilgi sunan bu binalar toplumsal hafızayı oluşturmaktadır. İçinde bulunduğumuz çağın bize dayattığı hızlı değişim ve geçmişi unutturma olgusu, müzelerin önemini bir kere daha ortaya koymaktadır. Özellikle tüm dünyada farklı temalarda müzeler ve buna paralel kentlerin fiziksel ve sosyal değişimini aktaran kent müzeleri bulunmaktadır.

Çağdaş Müzeler belli bir tema üzerinden, sistematik bir kurgu ile ele alınarak gerçekleştirilmektedir. Sadece ürünün sergilenmesi üzerine odaklanmamakta; araştırma, eğitim, keyif alma amacına yönelik yapılmış̧ yerler olma özelliğini de taşımaktadır. Ayrıca insanların sosyalleşeceği, tüm yaş gruplarının eğlenerek öğrenebileceği kamusal mekanlar durumundadır.

Müzeler genellikle güçlü eğitim ve sosyalleşme binaları olduğundan dolayı kentlerin en önemli kamusal binaları olma özelliğini taşımaktadırlar. Ayrıca turizme de katkı koymaktadırlar. Bu anlamda müzeler, fonksiyonunu yitirmiş atıl durumdaki binaların yeniden işlevlendirilmesi ile kentlerde hayat kazanmaktadır; bulunduğu alanın yakın çevresinin gelişimine de etki etmektedir.

İşte bu anlamda; evrensel normlara hitap eden çağdaş bir müzenin kentlerimize kazandırılmasının zamanın geldiğine inancımızla; Dünya Müzeler Günümüz kutlu olsun diyoruz.”

 

19/05/2022 15:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: daü, dağlı, müzeler haftası,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.