İşte Sağlık Teknik Komitesi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar

Dizdarlı, İki Toplumlu Sağlık Komitesi hakkında bilinmesi gerekenleri 7 madde ile açıkladı

ads ads ads ads
04/06/2020
HK

ads
İşte Sağlık Teknik Komitesi Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden İki Toplumlu Sağlık Komitesi hakkında, bilinmesi gerekenleri yazdı.

Bülent Dizdarlı’nın açıklaması şöyle:

Bu ara çok gündemde olan iki toplumlu sağlık komitesi hakkında, toplumumuzun yeterince bilgi sahibi olmadığını görüyorum. Bu nedenle bu komite hakkında size yedi maddelik bir ayrıntı vermek istiyorum.

1-  Sağlık teknik komitesi, diğer teknik komiteler gibi 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali  Talat ile Güney muhatabının anlaşması üzerine kurulmuştur.

2- Görevi, iki toplum arasında sağlık alanında güveni artırmayı sağlayacak , iki taraftaki bireylerin yaşamını kolaylaştıracak hususlar üzerinde çalışıp çözüm üretmek,  iş birliği yapıla bilinecek  hususları saptamak, projeler üretmek  ve liderlerin onayına  önermektir. Bu sayede toplumların bir birine yakınlaşmasına yardımcı olmaktır. Ancak komite asla bir karar organı değildir.

3- Kuzey Kıbrıs Komite üyeleri Cumhurbaşkanınca atanmıştır. Ancak Sayın Talat’dan beri değişmeyen prensip, komite başkanının Sağlık Bakanlığı müsteşarı veya müdürü olmasıdır. Bu yapı Sayın Eroğlu Döneminde de ve şimdi sayın Akıncı döneminde de geçerlidir.  Bu sayede icra makamı da komite faaliyetlerinin içinde tutulmuştur. Sağlık Bakanlığının işin içinde tutulması her zaman için alınan kararların KKTC sınırları dahilinde uygulanabilirliğini sağlamıştır. Kısacası, komite Cumhurbaşkanlığına bağlı sağlık alanında görüşmeci olsa da çoğu zaman Sağlık Bakanlığının icra yetkisine de tabidir.

Güney tarafı ise iki yıl evveline kadar daha ziyade eskiden  sivil toplum örgütlerinde çalışmış kişilerden veya yine eski  politikacılarından bürokratlarından oluşan heyetler kurmayı tercih etmiştir. Bu yapı hızlı karar üretme  ve uygulama sorunu yaratsa da uzun süre bu yapıdan vazgeçmediler.  Ancak son 2 yılda bu şekilden ayrılmaya başlamışlar ve daha yetkili bürokratlarını komiteye atamaya başlamışlardır. Özellikle son zamanlarda Sağlık Bakanlıklarıyla daha bir iç içe oldukları görülmektedir.

4- Kuzeyde sağlık komitesi üyeliğinden ayrılma, ancak üye olan kişinin kendi isteğiyle olmuştur.   Ayrılan kişilerin yerine yeni atamalar yapılmıştır. Güneyde ise değişim çok daha sık yapılmaktadır. Örneğin kuzeyde ki komitenin en eski üyesi 12 yıllık iken, Güneyde ki en eski üye 3 yıldır bu görevdedir.

5- Komiteler özel çalışma alanında alt komiteler kurulmasına ve çalışmaların bu alt komitelerce devam etmesine karar verebilmektedir. Nitekim infeksiyon  alt komitesi, veteriner hekimlik alt komiteleri böyle kurulmuştur.

6- Sayın Akıncı başkan olduktan sonra  iki toplumlu sağlık komitesine çok daha fazla önem ve değer  vermiştir. Komiteyle özel toplantılar yaparak sorunları dinlemiş yönlendirme yapmıştır. Özellikle Covid-19  salgınının adamıza gelmesinden önce , Sayın Anastasiadis’i arayarak  uzunca bir süredir pasif kalan İki toplumlu sağlık komitesinin re aktiv edilmesini istemesi bir dönüm noktası olmuştur. İki lider ilk kez bu komitenin toplantısına dahi katılarak komitenin çalışmalarını  adeta katalize etmişlerdir. Bir de güney tarafı daha aktif üyelerle takviye edilince çok ciddi temaslar yapmıştır.

7- Komite on iki yıl boyunca bir çok bilinen bilinmeyen icraatin yapılmasına ön ayak olmuştur.;

a- AIDS e karşı toplumların bilgilendirilmesi

b- Tütün ve tütün ürünlerinin verdiği zarara karşı ortak mücadele

c- Karşılıklı hasta taşınmasında ambulansların kapılardan geçişinin beklemeden yapılması

d- Diğer taraftan olan Hasta ve bakım isteyen insanlara sağlık desteği verilmesi

e- Özellikli bazı hastalara  İlaç temini

f- Hayvan hastalıkları konusunda ortak mücadele

g- Ara bölgenin temizlenmesi , iki tarafın sağlığını tehdit eden konumdan çıkarılması

h- Kuş gribi, domuz gribi salgınlarında bilgi alış verişi ve paylaşımı

i- Nil virusu ile mücadelede ortak tavır.

j- İnsektisitlerin haritalanması (Devam ediyor)

k- Covid 19 salgını sırasında ,  gerekli temasların yapılması, AB ve  BM den ilaç aspiratör, tulum, maske, monitör, pump cihazı temini ( Devam ediyor)

 Başkanlığının himayesinde çalışmaktadır. Ancak sağlık bakanlığı da icra makamı olarak önemli bir ortaktır.

Bilginize…

04/06/2020 09:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı, Sağlık teknik komitesi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.