Doğal gaz keşfi sonrası uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar

ads ads ads ads
17/10/2020

ads
Doğal gaz keşfi sonrası uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de yaptığı aramalarla ilgili olarak, 85 milyar metreküp daha doğal gaz bulunduğunu, Sakarya gaz sahasında toplam doğal gaz rezervinin 405 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası uzmanlar dikkat çeken açıklamalarda bulundu. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, ''405 milyar metreküp gaz Türkiye'nin, baktığımızda büyük ihtimalle 20 milyar metreküp işleyebilecek bir tesis kuracağız gibi gözüküyor. Bunu kurduğumuzda 20 yıl boyunca Türkiye'nin kullanacağı bir gaz olacak. Bu Türkiye'nin yılda 5-6 milyar dolarlık açığını kapatacağız.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de yaptığı aramalarla ilgili olarak, 85 milyar metreküp daha doğal gaz bulunduğunu, Sakarya gaz sahasında toplam doğal gaz rezervinin 405 milyar metreküpe ulaştığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz ve Akdeniz’deki yeni sondajlarla alınacak müjdelerle bu kaynağın yükseltileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası uzmanlar dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalay'ın keşif açıklaması sonrası CNN TÜRK'teki açıklamaları şu şekilde:

"Uzun zamandır değerlendirdiğimiz gibi, Cumhurbaşkanımız rezerv miktarını revize etti. 85 milyar metreküp gibi, çok ciddi bir keşfin müjdesini tekrarlanmış oldu. Bir platform kurulacağı müjdesini verdi. Deniz altı robotu teknolojisine sahip olduğumuzu söyled; bu da çok önemli. Operasyonların nasıl şekillendireceğimizin ipuçlarını verdi. Ama bu meşakkatli ve uzun bir süreç olacak. Ama bu güzel haber, güzel keşif, bilgi birikimi bu meşakkatli projenin de altından kalklabileceğimiz inancınız bize veriyor. "

Polis Akademisi Öğretim Üyesi  DR. Levent Yılmaz, ''Enerji Borsası'nda biz gazın gazla mücadele edeceğiz bir sistem inşa ediyoruz.'' dedi. Yılmaz konuşmaşına şöyle devam etti:

Bugünkü fiyatlar üzerinden hesap yapmak gayet doğal. Doğalgazın satış fiyatını alırsınız, rezerv miktarıyla çarpıp değer bulursunuz. Ama burada şöyle bir şey var. Biz enerji ithal etmeye devam edeceğiz. 2023 yılında bu gazın geliştirilmesine kadar. Gaz geliştirildikten sonra da devam edeceğiz. Yenilenebilir tarafında biz elektrik üretiminde ağırlığı yerli kaynaklara yönlendirdikçe elektrik üretimindeki doğalgaz miktarını da aşağı indireceğiz. Bir pandemi yaşandı, bütün dünyada gaz talebi düştü. Biz daha esnek bir piyasa oluşturmalıyız. Bu gazın keşfiyle beraber, biz doğalgaz ve enerji piyasalarını konuşmaya başladık ama bu olmasaydı da Türkiye çok stratejik adımlar atmıştı. Enerji Borsası'nda biz gazın gazla mücadele edeceğiz bir sistem inşa ediyoruz.

GAZBİR BAŞKANI YAŞAR ARSLAN: TÜRKİYE 20 YIL BOYUNCA KULLANACAK

Gelen talepleri gördüğümüzde biz de şaşırır noktadayız. Ülkemizin her noktasından talep geldiğini görüyoruz. 405 milyar metreküp gaz Türkiye'nin, baktığımızda büyük ihtimalle 20 milyar metreküp işleyebilecek bir tesis kuracağız gibi gözüküyor. Bunu kurduğumuzda 20 yıl boyunca Türkiye'nin kullanacağı bir gaz olacak. Bu Türkiye'nin yılda 5-6 milyar dolarlık açığını kapatacağız. Cumhurbaşkanımız da şunu özellikle belirtti. Bu gaz, bizim önümüzdeki süreçte daha kendi içimizde, vatandaşımıza ve sanayicimize daha ekonomik gaz satışının yapılabileceğini açıklamış oldu. Bizim önümüzdeki dönemde enerjide bağımsızlık, enerji politikamızın ikinci bir ayağını oluşturacak. Yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarıa bir yenisi daha ekleniyor olarak da görebiliriz. Bununla biz önümüzdeki dönemde hem diğer gaz ticareti yaptığımız ülkelerle, hem de kendi içimizde güzel imkanlara kavuşacağız.

KARADENİZ'DEKİ KEŞİFLE KONUTLARDAKİ GAZ TÜKETİMİNİN TAMAMI YERLİ KAYNAKLA KARŞILANABİLECEK

Türkiye Karadeniz'deki keşiflerle bölgenin enerji potansiyelini ortaya çıkarırken, ithalat bağımlılığını azaltma yönünde önemli adımlar atıyor. Sakarya Gaz Sahası'nda yılda 15 milyar metreküp üretime geçilmesiyle konutlardaki doğal gaz ihtiyacının tamamı yaklaşık 25 yıl boyunca yerli kaynaklarla karşılanabilecek

17/10/2020 17:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Doğal gaz keşfi sonrası uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar, haberkibris, türkiye gaz, doğu akdeniz, karadeniz,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.