Dolar ne kadar oldu?

ads ads ads ads
08/09/2017

ads
Dolar ne kadar oldu?

Dolar Fed’in bu yıl içinde yeni bir faiz artırımı yapması yönünde azalan beklentiler, Trump yönetimine ilişkin endişeler, Kuzey Kore gerginliği ve kasırgaların ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle küresel olarak zayıf seyrini sürdürürken, ECB Başkanı Mario Draghi’nin dünkü açıklamaları euroda da değerlenmeye neden oldu.

Dolar/TL, bu sabah saat 08.51'de 3.4010/3.4034 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 4.1050/4.1077 seviyesinde işlem görüyor.

Draghi, faizler ve varlık alımlarının artırılabileceği taahhüdünün korunduğu para politikası kararının ardından yaptığı açıklamada, döviz kurunda son dönemdeki oynaklığın belirsizlik kaynağı olduğunu ve izlenmesi gerektiğini söyledi. Draghi, para politikasında gelecek yıl için gereken ayarlama hakkında sonbaharda karar alacaklarını belirterek, alınması gereken pek çok ve karmaşık karar olduğunu, kararların çoğunun belki Ekim’de alınacağını belirtti.

Öte yandan diğer gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz indirim eğilimi karşısında TCMB’nin sağladığı yüksek faiz TL’nin değerlenmesine neden oluyor.

TCMB’nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti birkaç gündür yüzde 12 ile tarihi zirve seviyesinde bulunuyor.

Buna paralel dolar/TL’de psikolojik seviye olan 3.40 sınırına kadar çekilerek 8 Aralık’tan bu yana en düşük seviyelerde seyrediyor.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin bu sabah genel olarak değer kazanmaya devam ettiğini söyleyerek, “Bu seviyenin kırılması ve dolardaki küresel değer kaybının devam etmesi durumunda bir sonraki destek 3.34 seviyesi olarak görülüyor. Kurda dönüş noktalarını tam olarak tahmin etmek hemen hemen imkansız” dedi ve şöyle devam etti:

“Bununla birlikte dolar/TL’de de yabancı yatırımcıların aşırı lira pozisyonu taşımaları bu pozisyonların herhangi bir nedenle kapanmaya başlaması durumunda dönüşün hızlı olabileceğine işaret ediyor. Sağladığı yüksek faizi lirayı EM para birimleri içinde oldukça cazip hale getirse de dolardaki sert küresel değer kaybı sonrasında orta vadeli bir bakış açısıyla döviz ihtiyaçlarının kademeli olarak karşılanabileceğine dair görüşümüzü koruyoruz.”

Brezilya Merkez Bankası (BCB) 100 baz puan faiz indirimi yaparak gecelik faiz oranını yüzde 8.25’e çekerken, Rusya Merkez Bankası’nın da Eylül toplantısında faiz indirimi yapması bekleniyor.

Dün saat 17.49’da 3.4084/3.4091 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 08.51’de 3.4010/3.4034 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7540/3.7572, eurodaki değerlenme nedeniyle yükselen euro/TL ise 4.1069/4.1107 seviyesinde bulunuyor.

Yurtiçinde tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.69, valörde son işlemde yüzde 10.65 seviyesinde.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 11.63, valörde son işlemde yüzde 11.65 seviyesindeydi.

REUTERS

08/09/2017 10:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dolar, ekonomi, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.