Dolar/TL ne kadar oldu? Swap faizinin artışı sonrası dolarda son durum…

TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki sert yükselişin ardından gerileyen dolar/TL lokallerin döviz talebinin ardından dün 5.60 seviyesinin üzerine yükselirken, TL cinsi varlıklarda ayrışma gözleniyor.

ads ads ads ads
28/03/2019

ads
Dolar/TL ne kadar oldu? Swap faizinin artışı sonrası dolarda son durum…

TL likiditesinin kuruması sonucu swap piyasasında gecelik faizin dün dört haneli seviyelere yükselmesiyle dolar/TL 5.30’lu seviyelere kadar gerilerken, yerli yatırımcının algısının bozulmasıyla döviz talebinin hızlandığı belirtiliyor. Bu çerçevede kurdaki dalgalanmanın sürebileceği belirtiliyor. Dolar/TL saat 11:33 itibari ile 5.5954/5.5993 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

MERKEZ’DEN SWAP HAMLESİ

Merkez Bankası (TCMB) bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarıldı. Merkez Bankası böylece TL karşılığı dolar rezervini artırmayı hedefliyor.

Öte yandan atılan adımlar TL’yi sakinleştirse de swap piyasası üzerinden sağlanan TL ile Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasına giren yabancı yatırımcıların, TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse ve tahvilleri satması ise BIST-100’de sert kayıplara, tahvil faizlerinde yükselişe neden oldu.

“SEÇİMLERE KADAR KURDA OYNAKLIK SÜREBİLİR”

Integral Yatırım’ın notunda dolar/TL sakinliğini korusa da hala oynaklığın sürdüğü, kur 5.40’ın altına gerilemesine karşın buradan aldığı destekle yeniden 5.40 seviyesinin üzerine yükselebildiği belirtilerek, “31 Mart seçimlerine kadar kurda oynaklık sürebilir dolayısıyla net bir yönden bahsetmek bugünlerde biraz daha zor olabilir. Bugün ABD’de GSYIH rakamları açıklanacak. Verinin kur üzerinde etkisi sınırlı kalabilir. Olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var. Dolar/TL’de 5.55 yukarıda direnç, aşağıda ise 5.30 seviyesi destek noktası” denildi.

“FAİZLERDE NİSPETEN NORMALLEŞME BEKLENİYOR”

Swap faizlerinde gelinen seviyeler itibariyle TL’de kısa pozisyonda kalmanın zorlaşmasıyla pozisyonların azaltılması, bu çerçevede Cuma’dan itibaren faizlerde nispeten normalleşme görülmesi bekleniyor.

Londra swap piyasalarında geçen hafta yüzde 24, önceki gün yüzde 330 seviyesinde olan gecelik vadede TL faizi dün yüzde 1,200’e kadar yükseldi.

Öte yandan geçen hafta yüzde 22, önceki gün yüzde 125 seviyesinde olan haftalık vadede TL faizi ise yüzde 295 seviyesindeydi.

TL SAĞLAMAMA EĞİLİMİ UZUN SÜRMEYECEK

TL’nin Cuma günü sert değer kaybetmesinin ardından Türk bankaları Londra’daki swap piyasasına TL vermeyi azalttı. Bunun sonucunda swap piyasasında Cuma’dan bu yana yükselen gecelik faizler yüzde 700’ü aşarak bu piyasadan TL sağlayan yatırımcıların maliyeti artan TL pozisyonlarını kapatmak için TL bulmaya çalışmasına yol açtı.

Kaynakların verdiği bilgiye göre lokal bankaların Londra swap piyasasına TL sağlamama eğilimi en azından seçim sonrasına kadar devam edecek; uzun süre sürdürülmeyecek.

Dün gün içinde yüzde 7’nin üzerinde satış baskısı yaşayan BIST-100, 14 Ocak’tan bu yana gördüğü en düşük seviyelere gerilerken, endeks kapanışta yüzde 5.67 düşüşle 91,855 seviyesinden kapandı.

REUTERS

28/03/2019 11:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Dolar
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.