Domain Nedir? En Güncel Alan Adı Rehberi

Alan adı olarak da bilinen domain, web sitesinin adı ve adresi olarak tanımlanabilir. Kullanıcıların web sitesini ararken kullanacakları alan adı olarak bilinir. Web sitesini ararken IP adreslerini bilmek mümkün değildir. Ancak bu IP adreslerine yönlendirme yapan alan adının akılda kalıcılığı daha kolaydır. Kullanıcıların IP adresine gerek duymadan alan adı ile web sitelerine erişim imkanı sunulur. Web sitenize ulaşmak isteyen kullanıcılar domain adını ve uzantısını eksiksiz bir şekilde tarayıcıdaki arama çubuğuna yazdığında hızlı ve kolay bir şekilde siteye erişim sağlayabilir.

ads ads ads ads
06/02/2023

ads
Domain Nedir?  En Güncel Alan Adı Rehberi

Domain iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Birincisi domain adı, ikincisi ise domain uzantısıdır. Domain uzantıları farklı amaçlarla kullanılması için değişiklik gösterir. Ülkelere, mesleklere ya da eğitim kurumlarına özel domain uzantıları vardır. Türkiye’de en çok kullanılan domain uzantısı .tr’dir. Üniversiteler için .edu ve kamu kuruluşları için ise .gov kullanılmaktadır. Web sitenizde bulunan dosyalara erişim sağlanabilmesi için sunucular tarafından IP adresleri belirlenir. DNS olarak bilinen ve açılımı “Domain Adı Sistemi” olan domain adları ve bu IP adresleri birbiri ile ilişkilendirilerek siteye erişimin sağlanması amaçlanır. Kullanıcılar tarayıcılardan bu IP adreslerini değil de domain adlarını kullanarak ilgili web sitesine erişim imkanı bulur. Domain adresleri kısa, açık ve net olduğundan dolayı pek çok kullanıcı rahatlıkla aklında tutarak istediği zaman web sitesini ziyaret edebilir. IP adresi gibi karmaşık bir yapıya sahip olmaması önemli bir avantajdır.

En Çok Kullanılan Domain Uzantıları Nelerdir?

Bireysel web siteleri ve şirketler için oluşturulan web siteleri için domain satın alma işlemleri gerçekleştirilir. Dijital ortamda bir kimlik oluşturmak ve kullanıcıların varlığınızdan haberdar olmalarını sağlamak için önemli bir husus olan domain, farklı amaçlar için kullanıldığında farklı uzantılara sahiptir. Türkiye’de sıkça kullanılan domain uzantıları şu şekildedir:

  • .tr: Türkiye için kullanılan domain uzantısıdır.
  • .com: Ticari faaliyet gösteren kişi ya da kurumların kullandığı domain uzantısıdır.
  • .net: Ağ siteleri ve bireysel web siteleri için kullanılır.
  • .org: Vakıf, dernek, sivil toplum kuruluşu ve kar amacı gütmeyen diğer kurum ya da kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.
  • .pol: Polis ve emniyet teşkilatı tarafından kullanılır.
  • .bel: Belediyelerin kullandığı domain uzantısıdır.
  • .mil: Askeri kurumlar içindir.
  • .edu: Yüksek öğrenim kurumuna bağlı olan eğitim kurumlarının kullandığı domain uzantısıdır.
  • .gov: Devlet kurumlarının kullandığı uzantıdır.
  • .av: Türkiye Barolar Birliğinin kullanımı için ayrılan uzantıdır.

 

Türkiye’de en çok kullanılan domain uzantıları yukarıda belirtilmiştir. Bu uzantıların yanı sıra .info, .jobs, .museum, .tel gibi daha az kullanılan domain uzantıları da bulunmaktadır. Sonu .TR ile biten web siteleri ülkemiz içinde satın alınan ve faaliyet gösteren domain hesabı olduğunu vurgulamaktadır. Domain sorgulama yaparak daha önce bu isimle alınan bir domain hesabının olup olmadığı kontrol edilir. Kurumunuz ya da bireysel web siteniz için ihtiyacınız olabilecek domain adını satın almak için Natro.com'u ziyaret edebilirsiniz. Domain sorgulama ve satın alma işlemleri hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtına erişim sağlayabilir ve gönül rahatlığı ile domain satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain sorgulama yapmak için farklı pek çok sağlayıcı vardır. Domain satın alma işlemlerinin yapıldığı firmaya bağlı olarak farklı domain sorgulama yapılmaktadır. Natro üzerinden satın alınan domain bilgilerini sorgulamak için “Whois sorgulama” kullanılır. Whois sorgulama, kayıtlı olan alan adının sahiplik bilgisini göstermektedir. Whois sorgulama üzerinden alan adının kimin üzerine kaydolduğunu öğrenebilirsiniz. Alan adının ne zaman kaydedildiği ya da ne zaman sona ereceği gibi pek çok bilgiye de ulaşabilirsiniz. Whois sorgulama sonucunda kaydedildiği  firma, kaydı oluşturan kişinin bilgileri, adresi, e-posta adı, telefonu gibi ihtiyaç duyulabilecek pek çok bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. Whois sorgulama üzerinden domain sorgusu yaparken ICANN kuralları doğrultusunda alan adı sahibinin bilgilerini ve domain Whois bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeleri gerekir. Aksi takdirde sağlayıcı üzerinden hiçbir sorgulama işlemi yapılamaz. Whois sorgulama ile belirtilen tüm bilgilere erişim sağlanabildiği gibi bu bilgiler gizli kayıt altına da alınabilir. Whois’in kullanıcılara sağladığı önemli özelliklerden biri de domain bilgilerinin gizliliğidir. Bu sayede domain adı ile ilgili hiçbir kayıt bilgisi üçüncü şahıslarla paylaşılamaz.

Domain sorgulama yapmanın önemi de oldukça fazladır. Domain satın alma süreci her firmada değişiklik göstermektedir. Ancak domain satın al denildiğinde dikkat edilecek en önemli husus istenilen domain adının daha önce başka biri tarafından satın alınıp alınmadığıdır. Bu nedenle domain sorgulama yapılmaktadır. Domain sorgulama ile alanın müsaitlik durumu kontrol edilir. Eğer domain adı müsait değilse ne zaman kaydının biteceği ya da kim tarafından satın alındığı gibi bilgilere erişim sağlayarak yeni teklifler gönderilebilir. Domain satın alırken belirli bir süre için ödeme yapılır. Bu süre dolduğunda ve satın alma işlemi tekrar edilmediği takdirde alınan domainin kullanımı devam etmez. Örneğin, domain satın alırken sadece bir yıllık bir ödeme yaptınız diyelim bir yılın sonunda ya tekrardan ödeme yapmanız gerekir ya da domaini kullanmayı bırakmanız gerekir.

Domain Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain satın alırken domainin daha kolay ezberlenebilmesi ve şirket hakkında kısa bilgi verebilmesi çok önemlidir. Bu nedenle satın alma işlemi gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Alan adı kısa, net ve anlaşılır olmalıdır.
  • Yazılışı ve okunuşu kolay olmalıdır.
  • İş faaliyetini yansıtan anahtar kelime içermesine dikkat etmelisiniz. Özellikle e-ticaret satışı yapan web siteleri için önemli bir detaydır. Giyim, aksesuar, ayakkabı, bebek, oyuncak gibi hangi kategoride ise alan adı buna bağlı olarak belirlenmelidir.
  • Gereksiz karakter kullanımından kaçınılmalıdır. Rakam, noktalama işaretleri gibi karakterlerden uzak durulmalıdır.
  • Sosyal medya hesapları ile bağlantılı olmalıdır. Bu sayede akılda kalıcılığı da artacaktır.

Kurum veya kuruluşunuz için web sitesi açacaksanız buna uygun domain adı satın almanız gerekecektir. Domain satın almak için Natro’yu inceleyebilir ve işletmeniz için en uygun domain adını sorgulayabilirsiniz.

06/02/2023 11:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Domain Nedir?
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.