Dorusoy, psikolojik sağlamlık (dayanıklık) için gerekenleri açıkladı

ads ads ads ads
31/01/2023

ads
Dorusoy, psikolojik sağlamlık (dayanıklık) için gerekenleri açıkladı

Psikolog Ayşen Dorusoy, psikolojik sağlamlık (dayanıklık) için gerekenleri anlatarak vatandaşları yapmaları gerekenler noktasında uyardı.

Dorusyo, psikolojik sağlamlığın önemli stres faktörleri karşısında, bireyin uyum sağlama süreci olduğuna vurgu yaparak, “Psikolojik sağlamlık önemli stres faktörleri karşısında, bireyin uyum sağlama sürecidir. Yaşanan olumsuz stres olayları (travma, ölüm, yas, aile-ilişki sıkıntıları, sağlık problemleri, maddi sıkıntılar vb.) karşısında pozitif bir şekilde üstesinden gelebilme durumudur” diye konuştu.

Dorusoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Psikolojik sağlamlık, acıyı hissetmemek, stres duymamak ya da üzülmemek demek değildir. Olumsuz bir olay yaşadığımız zaman bu olaydan etkilenmemiz çok normal ve doğaldır. Bireydeki psikolojik sağlamlığın gelişebilmesi için stres kaynaklarıyla karşı karşıya gelmesi gerekmektedir. Önemli olan olumsuzluklar karşısında yüzleşebilmektir. Yüzleşmek zaman ister. Psikolojik sağlamlık tüm bu yüzleşme dönemini kapsamaktadır.

Bu stres kaynaklarının azalması ve kaybolması için koruyucu faktörlere ihtiyaç duyulur; Olumlu Duygular, Sosyal Yeterlilik, Problem Çözme Becerilerine Sahip Olma

Psikolojik Sağlamlığı olmayan kişiler genellikle bu soruları sorarlar ve kendilerini sürekli başkaları ile kıyaslamaktadırlar:

1.            Bunca şeye rağmen nasıl üstesinden geldin?

2.            Bu kadar probleme karşı nasıl mutlu olabiliyor?

3.            Benim çocuğum her şeye sahipken nasıl bu kadar dayanıksız, güçsüz olabiliyor?

Hepsinin tek bir cevabı var aslında; Herkesin psikolojik sağlamlıkla ilgili yeterliliği, gücü ve ihtiyacı farklıdır.

Psikolojik sağlamlığı arttırmak için gerekenler:

1.            Olumlu Sosyal İlişkiler içerisinde olmak

2.            Problemlerden uzaklaşıp, yok saymak yerine problem çözme becerilerini öğrenmek ve hayatımıza uygulamak.

3.            Beden sağlığına yeterince vakit ayırmak

4.            Hayatınızda size ilham olacak hedefler belirlemek.  ‘Daha sonra yaparım’ cümlesi yerine ‘İstediğim hedefe ulaşmak için nereden başlamalıyım?’ şeklinde sorular sormalıyız.

5.            Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmek ve sevmek.

 

•             Mükemmel biri olmak zorunda değiliz. Kimse mükemmel olamaz bunu kendimize hatırlatalım!”

31/01/2023 16:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Psikolog Ayşen Dorusoy, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.