Downer bir sonraki adımı planlıyor

Downer Hristofyas ile görüştü

ads ads ads ads
12/01/2013
TAK

ads
Downer bir sonraki adımı planlıyor

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer dün öğle saatlerinde Rum Yönetimi Başkanı Dimitrtis Hristofyas ile görüştü. Görüşmede Downer’ın müzakerelerde 2008’den bu yana varılan görüş birliklerini gündeme getirdiği; Rum Yönetiminin, Genel Sekreter’in Kıbrıs’la ilgili iyi niyet raporunun geciktirilmesini istediği haber verildi.

Fileleftheros “Downer Görüş Birlikleri Konusunu Gündeme Getirdi Dimitris Hristofyas Bir Sonraki Başkana Havale Etti” başlıklı haberinde, Hristofyas’ın Rum Yönetimi Başkanlığı makamını bırakması öncesindeki bu son görüşmede müzakere sürecinin gözden geçirildiğini yazdı.

Habere göre Downer görüş birlikleri konusunu gündeme getirerek Hristofyas’tan, bunların nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusundaki görüşünü istedi. Downer, bunların, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la müzakereleri sırasında varılan ve Rum tarafının sıklıkla atıfta bulunduğu görüş birlikleri olduğunu söyledi.

Hristofyas’ın, görüş birlikleri konusunun yeni Rum Yönetimi Başkanı ile görüşülmesi gerektiğini, kendisinin bu konuyla ilgili tezlerinin bilindiğini, bunları kabul etmeyenin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu olduğunu savunduğu kaydedildi.

Görüşmede üzerinde durulan ikinci konunun ise mart ayında sunulması beklenen Genel Sekreter Ban Ki Moon’un iyi niyet misyonu raporu olduğunu belirten gazete Downer’ın, Ban’ın raporunu müzakerelerde varılan görüş birlikleri konusuyla bağdaştırmaya çalıştığını yazdı.

Gazete Hristofyas’ın Downer’a, Rum tarafında yeni başkan seçileceğini ve bu başkanın görevi mart ayında devralacağını söylediğini ve bu sebeple nedenle raporun sunulma zamanının geciktirilmesinin doğru olacağı görüşünü ortaya koyduğunu haber verdi.

Habere göre dünkü görüşmede Rum tarafı, Downer’a, Ban’ın raporunun “objektif olması, doğrudan müzakere sürecinin kesilmesini Eroğlu’na maledecek olgu ve durumların kaydedilmesi gerektiği” görüşünü aktardı.

Gazete bir saat süren Downer-Hristofyas görüşmesinde Rum tarafında yapılacak başkanlık seçimleri gibi başka konuların da ele alındığını kaydettiği haberinde Downer’ın Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Salı günü görüşeceği, aynı gün Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Osman Ertuğ ve Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu ile de bir araya geleceğini ekledi.

DOWNER PROSEDÜRÜN SONRAKİ AŞAMASINA İLİŞKİN RAPOR YAZACAK

Politis “Downer Hiçbir Açıklama Yapmadı, Eroğlu İki Devletten Söz Etti... Rapor Hazırlayacak” başlıklı haberinde Downer’ın Hristofyas’la görüşmesinin ardından Rum gazetecilere hiçbir açıklama yapmadığını ve böylece adının yeniden Rum başkanlık seçimlerine karıştırılmasını engellediğini yazdı.

Gazete diplomatik kaynaklara dayanarak Downer’ın, Kıbrıs’tan önümüzdeki hafta ortalarında ayrılmasının hemen ardından Kıbrıs sorununun bir sonraki aşamasına ilişkin rapor hazırlayacağını belirterek özetle şunları aktardı:

“Downer yazacağı raporda daha çok, yeni müzakere prosedürünün yol haritasını anlatarak Ban Ki Moon’un mart ayında çıkacak olan iyi niyet misyonuyla ilgili raporunun pusulasını kaleme alacak. Kıbrıs sorununun çoğu oyuncusunun nabzını tutmuş olarak, öyle veya böyle, önemli istasyonları ve yeni prosedürün yol haritasını önerecek. Bu yolla, son 4 yıldır üretilenlerin boşa gitmediğini açıkça ortaya koyacak. Downer başkanlık seçimlerinin hemen ardından raporunu görüşmek ve tamamlamak için New York’a gidecek”

Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın önümüzdeki hafta, AB dönem başkanlığını resmen devretmek üzere Strazburg’ta olacağını belirten gazeteye göre Downer Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Salı günü görüşecek, Pazartesi günü ise lider temsilcileri ve müzakere heyetleriyle bir araya gelecek.

12/01/2013 18:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs konusu, Downer bir sonraki adımı planlıyor, Alexander Downer, Dimtris Hristofyas, Derviş Eroğlu, Kıbrıs Haberleri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.