Dr. Bülent Dizdarlı, Haber Kıbrıs’a açıkladı…

ads ads ads ads
03/06/2020

ads
Dr. Bülent Dizdarlı, Haber Kıbrıs’a açıkladı…

   İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk üyesi Dr. Bülent Dizdarlı, hafta başı gerçekleştirilen    İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin toplantısına Kıbrıs Türk tarafına ait “epidemiyolojik haritayı”, hazırlanıp kendilerine sunulmadığı için götüremediklerini söyledi.

   Haber Kıbrıs WEB TV’de “Markaj” programında Ali Baturay’ın sorularını cevaplandıran Bülent Dizdarlı, “sınır kapılarının açılması” konusunun konuşulduğu toplantıda, Rum tarafının, epidemiyolojik haritasını sunduğu halde, Kıbrıs Türk tarafının haritayla gidememesinin hoş olmadığını kaydetti.

   Sağlık Bakanlığı’nın bu epidemiyolojik çalışmayı tamamlayıp İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin Türk üyelerine teslim etmesi gerektiğini ifade eden Dizdarlı, “Komitenin Kıbrıslı Türk üyelerinin elinde böyle bir çalışmanın olmaması hatadır. Bana göre, çalışmanın hazır olmayıp, teknik komiteye verilmemesi doğru olmadı. Ben bunun mazeretini anlamam, çünkü verilmesi lazımdı. Ne demek yahu, cumhurbaşkanlığından bir yazı gelecek sana, karşılıklı bir çalışma yapılacak ama sen kendi ekibini bu verilerden yoksun toplantıya yollayacaksın” diye tepki gösterdi. 

   Epidemiyolojik haritayı götüremediklerini ama bu çalışmanın yapılmaya devam ettiğini söylediklerini anlatan Dizdarlı, elde veriler olduğunu, bu veriler çerçevesinde epidemiyolojik çalışmanın bitirilmesi gerektiğini kaydetti.

 “Dr. Emre Vudalı ve Jale Refik Rogers güzel bir sunum yaptı”

   Bülent Dizdarlı, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

  “Eldeki verilerin, o haritayı yapacak uzmanlara verilmesi lazımdır. Birilerinin elinde bu veriler vardır. Harita yapıldığı zaman hepimiz göreceğiz ama bunun bize verilmesi lazımdı. Hele hele iki toplum adına çalışma yapıyorsa bu sağlık ekibi, elinde böyle bir çalışmanın olmaması hatadır. Çalışmanın hazırlanamayıp, teknik komiteye verilmemesinin mazeretini dinleyemeyiz. Bu başka bir ortamda olsa buna ‘ihanet’ derler. Silah, mermi olmaksızın askeri cepheye sürersin demektir.

    Bu gecikmeyi hükümet- cumhurbaşkanlığı sürtüşmesine yorabilir miyiz? Her şeyi buna yoruyoruz. Bu durumdan başbakanın, sağlık bakanının haberi var mıdır çok da emin değilim. Ben 2008’den beridir bu komitenin üyesiyim. Kıbrıs Türk tarafı, her defasında, güneydeki muadillerinden üstündü. Bu kez zorda bırakıldık.

    Çok şükür ki bu toplantıda iki çok kıymetli arkadaşımız vardı. Dr. Emre Vudalı ve Jale Refik Rogers, deneyimleri, bilgileri ve birikimleri sayesinde Rumları tatmin edici bilgileri verdiler ve boş olmadığımızı, bu tarafta da bu işin çalışması olduğunu onlara dillendirip anlatabildiler. Bu sayede yumurta gibi kırılmadık, rezil olmadık. Bu iki arkadaşa devletin, hükümetin kesinlikle teşekkür etmesi lazım. Ben de o komitenin içindeyim ama onların o savunmaları, o vizyonları ve toparlamaları takdire şayandı…

     Özellikle Emre Vudalı, hastaların nasıl tedavi edildiğini çok iyi anlattı. Çünkü orada taraflar birbirini ikna etmeye çalışıyor. Dr. Vudalı, takır takır bir güzel anlattı. Rum tarafı tatmin oldu. Başkanları RIK TV’de ‘Kuzeyde çok etkin ve erken karantina sayesinde salgın önlendi ve kapıların açılması için bir sorun olmadığını öğrenmiş bulunuyoruz’ dedi. Umarım böyle bir şey bir daha yaşanmaz…”

Epidemiyoloji nedir?

    Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık/ sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalıdır. Sağlığı geliştirmek ve hastalıkları azaltmak için sağlık bilgilerini toplamak, yorumlamak ve kullanmak bu bilim dalının amaçlarındandır.

03/06/2020 18:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı, haberkibris, korona virüs, ali baturay, markaj,
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.