Dünya benzeri özelliklere sahip 45 gezegen bulundu

İsveçli bilim insanları, atmosfer ve su da dahil olmak üzere Dünya benzeri niteliklere sahip uzak yıldızların etrafında dönen en az 45 gezegen bulduklarını açıkladı

ads ads ads ads
11/09/2020
HK

ads
Dünya benzeri özelliklere sahip 45 gezegen bulundu

Bilim insanları, Dünya’ya benzer niteliklere sahip atmosfer ve suyun bulunduğu 45 gezegen bulduklarını bildirdi. İsveç Luleå Teknoloji Üniversitesi'nden uzmanlar, uzayın derinliklerdeki galaksilerin  atmosferlerini inceleyerek yaşanabilirliğini belirlemenin yeni bir yolunu buldu.

Araştırmacılar,  atmosferlerdeki kimyasalların Dünya’daki ne kadar benzediğini belirlemek için  gezegenlerin sıcaklıklıklarını ve maddelerin uzaya ne kadar sürede salındığını analiz ederek atmosfer türlerini sınıflandırdı.

GEZEGENLERİN ETRAFINDAKİ KİMYASALLAR İNCELENDİ

Şu anda, bir dış gezegenin yaşama ev sahipliği yapma yeteneğini belirlemek için atmosferlerinin sınırlı ve düşük çözünürlüklü fotoğrafları ile spektral bilgileri kullanılıyor. Ekip, bunun önüne geçebilmek için  yaşanabilir dünyaların 'kısa bir listesini' oluşturmak adına  'gazların kinetik teorisini'  (gazların atmosferde nasıl hareket ettiğine ilişkin bilgiler bütünü)  ve şu anda bilinen dış gezegenlerin atmosferlerinde tutulan olası kimyasalların bir listesini kullandı.

Araştırmacılar daha sonra bilinen dış gezegenlerin 55’ini yeni metodu kullanarak inceledi.  Söz konusu gezegenlerin yalnızca 17'si, İsveçli araştırmacılar tarafından 'Dünya benzeri' olarak tanımlanan kriterleri karşıladı, ancak ekip, araştırmalarını genişlettiğinde  kriterlerini karşılayan 28 gezegen daha buldu. Bu da toplamda 45 gezegenin Dünya’ya benzer özelliklere sahip olduğunu gösterdi.

45 GEZEGEN DÜNYA BENZERİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLABİLİR

“Proceedings of the Royal Society A” dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, "Tespit edilen dış gezegenler hakkındaki mevcut bilgilerimize dayanarak, bunların 45'inin yaşanabilirlik çalışmaları için iyi adaylar olduğu sonucuna vardık. Bu dış gezegenler Dünya benzeri atmosferlere sahip olabilir ve sabit sıvı suyu muhafaza edebilir” ifadelerini kullandı.

KEŞİF ARAÇLARI BU DOĞRULTUDA ÇALIŞABİLİR

Bilim insanları, mevcut CHEOPS ve kısa bir süre sonra araştırma yapmaya başlayacak  James Webb teleskopu dahil olmak üzere gelişmiş yer ve uzay tabanlı görevlerin bu araştırmayı kullanarak keşif yapabileceğini söyledi. Bununla birlikte araştırmacılar, yaşanabilir dış gezegenleri tespit etmenin zor olduğunu, çünkü yıldızlar arasındaki uçsuz bucaksız mesafelerin sadece bir araştırmayla ortaya çıkarılamayacak karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

POTANSİYEL OLARAK YAŞANABİLİR EN YAKIN DIŞ GEZEN PROXIMA B

Öte yandan , bilim insanları potansiyel olarak yaşanabilir bir atmosfere sahip en yakın dış gezegenin, Proxima Centauri yıldızının 40 trilyon kilometre uzakta bulunan Proxima b olduğunu daha önce açıklamıştı. 

YOLCULUK  MEVCUT İMKANLARLA 17 BİN 157 YIL SÜRÜYOR

Ancak, NASA'nın Juno sondasının Jüpiter'e yaklaşırken saatte 165 bin aklaştığı düşünüldüğünde, Proxima B’ye ulaşmanın Dünya’dan  17 bin 157 yıl alacağı düşünülüyor.

11/09/2020 09:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bilim, Dünya, Uzay, Teknoloji, Astronomi
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.