Dünya dışı yaşam arayışında ‘oyun teorisi’ dönemi

İngiliz astrofizikçi Dr. Eamonn Kerins, zeki uzaylıların "oyun teorisi"yle bulunabileceğini ortaya koydu

ads ads ads ads
04/02/2021

ads
Dünya dışı yaşam arayışında ‘oyun teorisi’ dönemi

Bilim kurgu filmlerinin değişmezi insanoğlu ile uzaylıların karşılaşmaması bu kez de bilimin merceğinde.

Pek çok filme konu olan dünya dışı bir medeniyet ile ilk temasın neden henüz gerçekleşmediğini araştıran bilim insanları pek çok teori ortaya attı.

Evrende gezegenimize benzeyen 40 milyar gezegen var. Ancak henüz herhangi bir gelişmiş medeniyet bizimle bağlantı kurmadı.

Manchester Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, "oyun teorisi" diye bilinen bir stratejinin dünya dışı akıllı yaşamı bulma konusunda bilim dünyasının yardımına yetişebileceği iddiasında.

Independent’ta yer alan habere göre, İngiliz astrofizikçi Dr. Eamonn Kerins, bu fikrine "ortak saptanabilirlik" ismini veriyor.

Söz konusu teori ev sahibi yıldızının doğrudan bize bakan yüzünden geçen ve bu sırada yıldızdan gelen ışığı karartan gezegenleri incelemeyi öneriyor.

Kerins teorisini şu ifadeler ile savunuyor:

“Diğer gezegenlerle ilgili en berrak görüşe sahip medeniyetlerin sinyal göndermeye en yatkın medeniyetler olması oldukça mantıklı. Diğer taraf da bunu bilecek ve bu nedenle gözlemliyor ve bir sinyal arıyor olmalılar.”

Dünya'nın Güneş önünden geçerken göründüğü bölgeye Dünya Geçiş Bölgesi ismi veriliyor. Kerins'in makalesi ayrıca, Dünya Geçiş Alanı'ndaki yaşam barındırabilir gezegenlerin büyük kısmının Güneş'ten daha soluk, düşük kütleli yıldızlar etrafında bulunmasının beklendiğinin altını çiziyor.

Bu yüzden Karşılıklı Saptanabilirlik fikri, hedeflenmiş SETI programlarının soluk yıldızlar çevresindeki olası yaşam barındıran gezegenlerden gelen sinyalleri incelemeye yoğunlaşması gerektiğini öne sürüyor.

04/02/2021 09:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Bilim, Uzay, Teknoloji
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.