''Dünya Kadınlar Günü'' ve samimiyetsizlik

ads ads ads ads
07/03/2021

ads

Ali Baturay Ali Baturay


  Samimiyetsizlik son yılların önemli bir hastalığı haline geldi.

  Biliyorum “Bu bir hastalık değil, davranış biçimidir” diyeceksiniz ama o kadar arttı ki bana göre hastalık gibi bir şeye dönüştü.

  Siyasette, devlet yönetiminde, iş yaşamında, arkadaşlıklarda, hemen her yerde karşımıza çıkıyor.

  Artık bir yerden sonra kim içten davranıyor, kim içtensiz/ yapmacık, seçemez hale geliyoruz.

   Bu da herkese karşı temkinli olmayı getiriyor ama çok rahatsız edici boyuta ulaşıyor, etrafındaki kimseye güvenemeyeceğinden dolayı…

   O kadar çok karşılaşıyoruz ki artık bunu, bu ruhsuz ilişkiler bütününü normal karşılamaya başlıyoruz, …

   Neyse konuya girmeyi bu kadar uzatmayalım; yarın “Dünya Kadınlar Günü” ya da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ve günle ilgili açıklamalar yapılıyor.

   İşte yukarıda sözünü ettiğim samimiyetsizliğin en büyüğünü de bugünde, yani “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nde görüyoruz.

   Gerçi birçok önemli günde klişe açıklamalar yapılır, kişiler, kurumlar inanmadığı şeyleri yazar ya da söyler ama kadınlarla ilgili çok ikiyüzlü açıklamalara tanık oluyoruz.

    Makamlardaki kişiler, sekreterine, basın sorumlusuna veya özel kalem müdürüne “hazırla güzel bir şeyler de açıklayalım” der, bilgisayardaki bir dosyada geçmişten saklanan bir yazı biraz değiştirilerek yayınlanır…

     “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”yle ilgili açıklamalar bugünden başladı, yarın her taraf açıklama, mesaj dolacak, hatta bir sonraki gün de sürecek.

    İçimiz dışımız kadınlarla ilgili açıklamalarla dolacak, çoğu da samimiyetsiz açıklamalar…

    Güzel makaleler, değerlendirmeler var ama çoğu boş şeyler, çoğu göstermelik, çoğu samimiyetsiz.

    İnanın birçok açıklama, bakmaya bile değmez.

    Usanmazsanız, bazı kişi ya da kurumların geçen yılki mesajlarına bakın, tıpatıp aynı ya da küçük değişiklikler var, bazı genel geçer şeyleri sıralayıp dururlar.

    “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü “Sevgililer Günü”yle karıştıranlar da var, sevgilisine ya da eşine pahalı hediyeler satın alarak bu günü kutlayanlar her geçen yıl artıyor.

     “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü şık kıyafetlerle, kuaförde yapılan saçlarla, pahalı bir ortamda şarkılı türkülü kutlamayı, günün ruhuna uygun bulanlar var. Bu yıl pandemi nedeniyle en azından bu süslü püslü kutlamalar yapılamayacak…

     Bazıları da gün nedeniyle kadınlara yalakalık yapmayı marifet sayıyor, sanki de kendilerinden beklenen buymuş gibi.

     Gün dolayısıyla bazıları da analarının, nenelerinin fedakarlığını hatırlayıp, gündeme getiriyor anlatıyor da bulundukları noktada kadınlara hak vermekten imtina ediyorlar.

      Erkek egemen zihniyetiyle siyasi parti yöneteceksin, yok denecek kadar az kadın milletvekili çıkaracaksın, seçilen az sayıdaki kadını kabineye almayı düşünmeyeceksin, sonra da ‘Kadınlar Günü’nde güzel sözler söyleyeceksin…

      Ülke yöneticisi olarak kadına şiddeti önlemek için gerekli tedbirleri almayacaksın, mevcut mekanizmaları bile çalıştırmaktan aciz kalacaksın, bir kadın sığınma evi bile inşa edemeyeceksin, çalışma yaşamında kadınların hak ihlallerini görmeyeceksin ama ‘Kadınlar Günü’nde büyük büyük lâflar edeceksin…

     Birçok alanda kadınlara lütfen haklar veren, hak ettiğine inandığı için değil renk olsun, dostlar alışverişte görsün diye böyle yapan birçok yetkili, kişi ve kurum var.

     Geçmişe göre durum daha iyi olsa da ülkemizin kadın hakkı ihlalleri bakımından notunun iyi olduğunu düşünmüyorum.

     Ülkemizde kadınların ayrıcalık istemediği, genel insan hakları temelinde ekonomik, siyasi ve sosyal haklara sahip olduğunun anlaşılması gerektiği gerçeği tam olarak içselleştirilmemiştir.

     Evet dünyada bizden çok daha kötü durumda ülkeler vardır ama kendimizi kötüleri değil, iyileri örnek almalıyız.

     Bugün yapılacak birçok açıklamaya, mesaja, benim dediğim gözle bakın, ne kadar samimiyetsiz olduklarını göreceksiniz, çare üretmesi gerekenlerin, güzel sözlerine, güzel temennilerine karnımız tok, lâf değil icraat lazım.

07/03/2021 22:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay, dünya kadınlar günü
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.