Dünyada bir ilk: Finlandiya, şehiriçi kayak paylaşım projesini başlatıyor

Programın yöneticisi "Tüm yıl boyunca şehirde dolaşmanın emisyonsuz yollarını teşvik etmek istiyoruz" dedi

ads ads ads ads
27/01/2021

ads
Dünyada bir ilk: Finlandiya, şehiriçi kayak paylaşım projesini başlatıyor

Finlandiya'da bir kent, dünyadaki ilk sehiriçi kayak paylaşım projesini başlattı.

Ülkenin güneyindeki Lahti kenti, sakinlerini şehir içinde seyahat ederken karbon salımını azaltmaya teşvik etmek için City Skis (Şehir Kayağı) programını faaliyete geçiriyor.

Girişim, alma ve bırakma noktalarıyla şehiriçi bisiklet paylaşım uygulamasına benzer bir temelde işleyecek.

Proje, kentin Avrupa Yeşil Başkenti unvanını taşıyacağı 2021 yılı içinde karbon ayak izinin daha da azaltılmasına yönelik daha büyük çabanın bir parçası.

Lahti Avrupa Yeşil Başkenti programının yöneticisi Saara Vauramo,"City Skis şehir bisikletleriyle aynı şekilde çalışacak: Kayaklar, kullanıldıktan sonra bırakılmaları gereken bir kayak noktasından ödünç alınabilir" diyor.

Umarız City Skis en soğuk mevsimde kent sakinlerini neşelendirebilir, aynı zamanda tüm yıl boyunca şehirde dolaşmanın karbon salımsız yollarını teşvik etmek istiyoruz. 

Mevcut Avrupa Yeşil Başkenti ve Finlandiya'nın gayriresmi kayak başkenti olarak kışlarımızı korumak ve insanları iklim dostu seçimler yapmaya teşvik etmek istiyoruz.

İkisi şehir merkezinde, biriyse Salpausselä kayak stadyumunun yakınında olmak üzere toplamda üç kayak paylaşım noktası bulunuyor. 

Lahti, Uluslararası Kayak Federasyonu, Kuzey Disiplini Dünya Kayak Şampiyonası'na 7 kez ev sahipliği yaptı ve halihazırda 180 km'lik kır kayağı yolu bulunuyor. Bu da kent sakinlerinin kayak üzerinde kolaylıkla gezinebildiği anlamına geliyor.

Projeyi desteklemek için yeni, ek kayak pistleri de kent merkezine yerleştirildi. 

Şehir ulaşıma bağlı emisyonları azaltmak için başka yollar da deniyor: Bisiklet yolları geliştiriliyor ve kardan arındırılıyor, elektrikli otobüsler hizmete sokuluyor ve kent sakinleri seyahatle ilintili karbon ayak izlerini takip eden bir uygulamayı indirmeye teşvik ediliyor.

Bu sene içinde başlayacak bir bisiklet paylaşım projesinin hazırlıklarıysa sürüyor.

Sürdürülebilir hareketlilik proje yöneticisi Anna Huttunen, "Bisiklet paylaşım sistemine yönelik belirgin bir talep gördük. Geleneksel bir kayak kenti olarak Avrupa Yeşil Başkenti yılımızı pazar meydanından kayaklarla süzülerek, neşeyle başlatmak istedik" dedi.

Lahti, toplam sera gazı salımını 1990'daki seviyelere kıyasla yüzde 70 oranında azaltmayı başardı.

 

 

27/01/2021 15:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Finlandiya, şehiriçi kayak, proje
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.