Eğitmen Pınar Savun’dan ‘8 haftalık Mindfulness temmelli stres azaltma’ programı
31/05/2023
Eğitmen Pınar Savun tarafından 8 haftalık Mindfulness temmelli stres azaltma programı düzenleniyor.
İlk buluşma 10 Haziran’da Lefkoşa’da Celsus Business Center & Residence da gerçekleşecek.
Mindfulness, hem kendi başına bir iyi yaşam becerisi, hem de psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde yeri olan bir araç… Mindfulness programı, iyi oluş halini geliştiren bilimsel kanıta dayalı bir program…
Bilimsel kanıta dayalı bir program
‘8 Haftalık Öz Şefkatli Farkındalık ( Mindfulness) Eğitimi Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak’ programı ile Mindfulness eğitimlerinin detayları şöyle:
Mindfulness eğitimlerinde dikkati şimdiki ana bilinçli olarak çevirebilme, anda olanları yargısız, açık bir yaklaşımla görebilme, hem olaylara, hem de kendimize kabul ve şefkatle yaklaşabilme becerileri üzerinde çalışılır.
Böylece mindfulness, olaylar ve yaşadığımız deneyimlerle ilişki kurma şeklimizi dönüştürür. Mindfulness hem kendi başına bir iyi yaşam becerisi, hem de psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde yeri olan bir araçtır.
Mindfulness üzerine pek çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Mindfulness programı, iyi oluş halini geliştiren bilimsel kanıta dayalı bir programdır.
Mindfulness kendi zihnimizi daha iyi tanımamızı sağlayarak fonksiyonel bir değişim sunar. Bu anlamda mindfulness kişinin inançları, tutumları, düşünceleri ve duygularını mercek altına alarak farkındalık yaratır ve bu farkındalık sayesinde kişinin yeni seçimler yapma yolu ile davranış değişikliği yaratmasını hedefler. Bu yönü ile mindfulness eğitimi diğer konuşma terapileri ve psiko-eğitimler gibi çalışır.
Mindfulnessın bilimsel olarak da kanıtlanmış bir diğer özelliği de düzenli bir mindfulness pratiği ile beynin yapısal olarak da değişmesidir.
Her iki durumda da kilit kavram beynin nöroplastisite özelliğidir. Mindfulness meditasyonu zihnin nöroplastisite özelliğini direkt etkileyerek değişim fırsatı sunar. Meditasyon ayrıca sinir sistemimizi sakinleştirerek nöroplastisiteyi olumsuz etkileyen stres seviyemizi düşürür.
Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR)
* Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) Nedir?
* Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR)’nin Tarihçesi
* Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR)’nin Faydaları Nelerdir?
* Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) Program Detayları
* Sonuç
Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) Nedir?
Mindfulness temelli programların ilki olan Mindfulness Temelli Stres Azaltma (MBSR) (Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR) programında kronik ağrı, stres, kaygı, yas, öfke, üzüntü gibi gündelik hayatta uğraştığımız sıkıntılarla başa çıkabilmek için gerekli bakış açısı ve pratikleri kazanırsınız.
Stres kişiseldir ve herkes için farklıdır. Her ne kadar her birimizin deneyimi ayrı olsa da stres hem zihinlerimizi hem de bedenimizi etkiler. Stres zihinlerimizin ve bedenlerimizin tetikte olduğu, adrenalin salınımının arttığı ve kendimizi korumak için bir şeyler yapmamız gerektiğine inandığımız aşırı bir uyarılma halidir.
MBSR’nin Tarihçesi
Mindfulness Temelli Stres Azaltma programı (Mindfulness Based Stress Reduction – MBSR) 1979 yılında bir tıp doktoru olan Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn tarafından Massachusetts Üniversitesi (University of Massachusetts – UMass) Tıp Fakültesi bünyesinde geliştirilmiş bir grup programıdır.
Kabat-Zinn uzun yıllar meditasyon ve budist felsefe çalışmış, bedensel ve zihinsel faydaları olduğu nesillerdir bilinen meditasyonun kronik ağrı yaşayan insanlara yardımcı olabileceğini düşünerek Massachusetts Üniversitesi Tıp Merkezi’nde 8 haftalık bir protokol oluşturmuştur. Bu ilk programın başarılı olması yeni bir yol açmış, program kapsamı genişletilerek stres, kaygı, yas, öfke, üzüntü gibi gündelik hayatta uğraştığımız sıkıntılarla başa çıkabilmek için kullanılmaya başlanmıştır.
Bugünkü hali ile MBSR meditasyonu mistik, ulaşılmaz, sadece bazı insanların yapabildiği bir pratik olmaktan çıkaran, şehir hayatının stresi içindeki insan için “Hayattan uzaklaşmadan farkındalıkla ve huzurla, şimdi ve burada yaşamak mümkün.” felsefesi ile tasarlanmış, belirli bir protokole bağlı, herhangi bir din ya da öğretiden bağımsız bir programdır.
Kabat-Zinn programda bedensel ve zihinsel faydaları olduğu nesillerdir bilinen meditasyonun herkes tarafından öğrenilip uygulanabilecek basitlikte olmasını hedeflemiştir. Meditasyonu mistik, ulaşılmaz, sadece bazı insanların yapabildiği bir pratik olmaktan çıkaran bu program Massachusetts Tıp Merkezi’nde önce ağrı ve diğer sağlık sorunları olan hastalara yardım etmek için geliştirilmiş, daha sonra stres, kaygı, yas, öfke, üzüntü gibi gündelik hayatta uğraştığımız sıkıntılarla başa çıkabilmek için de faydalı olduğu görülmüştür.
MBSR üzerine çok sayıda klinik araştırma yapılmış, faydaları bağımsız çalışmalarla da ortaya konmuş, kanıta dayalı, bugüne kadar tüm dünyada on binlerce insanın katıldığı bir programdır. Pek çok ülkede olumlu yaşam becerileri edinme ve koruyucu ruh sağlığı uygulaması olarak sağlık, psikolojik müdahale, eğitim, iş dünyası, spor gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Bu programda kişilerin kendi psikobiyolojilerini öğrenmeleri ve stres yaratan durumlarla karşılaştıkları zaman kendi duygu, düşünce ve durumları ile daha sağlıklı bir ilişki kurmaları hedeflenmiştir. Programda konu aktarımları, formal ve informal meditasyonlar, grup paylaşımı ve sokratik diyalog yöntemleri ile deneyimsel bir öğrenme süreci vardır.
MBSR’nin Faydaları:
MBSR programının temel kazanımı kişisel stres kaynaklarını anlamak ve toksik strese karşı kendimizi korumaktır. Toksik stres uzun vadede allostatik yükü, yani bedenin strese uyum sağlamak zorunda kalarak maruz kaldığı yıpranmayı, arttırarak bizi hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıklara karşı daha savunmasız hale getirir. Bu nedenle bize stres yaratan durum ve süreçleri farketmek, bunlarla başa çıkmak için gerekli becerileri kazanmak sağlığımız için yapacağımız önemli bir yatırımdır.
Program Detayları
MBSR programı belirli bir müfredata göre ilerler ve her hafta için üzerinde konuşulacak konular ve yapılacak egzersizler tanımlanmıştır. Her derste teorik konu aktarımı, grup paylaşımları ve zihinsel ve bedensel egzersizler yapılır. Derslerin sonunda evde kendi başınıza yapmak üzere ev ödevleri verilir. Her oturumun bir teması vardır ve o temaya uygun işlenen konular aşağıdaki gibidir:
1. Oturum – Mindfulness ile tanışmak, otopilotu farketmek ve otopilottan çıkmak.
2. Oturum – Zihnin içinde yaşamayı anlamak. Kendimizi ve dünyayı algılama şeklimizi farketmek, otomatik kalıplarımızı görmek.
3. Oturum – Dağınık zihni toparlayabilmek. Şimdi ve burada olmayı deneyimlemek, beden – zihin bütünlüğünü anlamak.
4. Oturum – Zorlandığımız anları anlamak. Stresin fizyolojisi ve psikolojisi, strese verdiğimiz tepkileri anlamak.
5. Oturum –Kabul etmeyi, izin vermeyi öğrenmek. Stresle başa çıkmak, tepki yerine yanıt vermek.
6. Oturum – Düşünceler gerçek değildir, peşlerine takılmadan durabilmek. İlişkilerde farkındalık, duyarlı ve dengeli ilişkiler.
7. Oturum – Şefkati geliştirmek, kendine iyi bakmayı öğrenmek.
8. Oturum – Mindfulness yaklaşımını hayata taşımak, veda ve yeni bir başlangıç.
Ayrıca program dahilinde belirlenen bir hafta sonu 6 saatlik “Sessizlik Günü” yapılacaktır.
Oturumlar haftada bir kez, iki saat sürecek şekilde sekiz haftada tamamlanır.
Sonuç:
Bu programla bedensel, zihinsel ve ruhsal farkındalık kazanarak bu kazanımların hayata geçirilmesi ile severek, kabul ve şefkatla yaşanacak bir hayatın kapılarını açmak.
31/05/2023 20:38