Eleştiriye, şakaya, espriye, mizaha evet; hakarete, sövgüye, küfre hayır

Kendinize de klavyeyi kullanan ellerinize de hakim olun.

ads ads ads ads
30/09/2020

ads

Ali Baturay Ali Baturay


    Bir süreden beridir, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan kişilerin taraftarlarının tartışmalarını takip ediyorum…

    Çok güzel eleştiriler var, bazı eleştirilere hayran oluyorum, “Ben nasıl fark etmedim, nasıl aklıma gelmedi” diye hayıflanıyorum.

     Okuyucular ve izleyicilerin eleştirilerinden yola çıkarak ve onları referans göstererek, birçok köşe yazısı yazdım, haber konusu buldum.

     Yalnızca kendi yazılarımın ya da TV programlarımın altına yazılanları değil, elimden geldiğince her yerdekileri okuyorum…

     Çok ince ve insanı gülümseten takılmalar da var…

     Su katılmadık mizahtan tutun da kara mizaha kadar öyle yaratıcı paylaşımlar ki hayran olmamak elde değil…

     Kıbrıs Türk insanının bir dalgacı tavrı var ya, işte bunu çok iyi yansıtan vatandaşlarımız var.

     Espriye, şakaya, mizaha düşkün bir insanım, kendim de şaka yapmayı severim, şaka yapanları da severim, kendi kendimle dalga geçmeyi de bilirim.

    Bu nedenle sosyal medya paylaşımlarında zekâ pırıltısı olan şakalara, takılmalara bayılıyorum.

    Benimle ilgili yapılan şakalara, takılmalara da kızmam…

    Kendimle barışık bir insanım, kendi kusurlarımın, eksiklilerimin farkındayım, bunun şakasının yapılmasından hiçbir zaman gocunmam, gücenmem…

    Buraya kadar her şey güzel de ya küfürler, hakaretler ne olacak?

    Sosyal medyada çok küfür var, çok hakaret var, biri bir şey paylaştı mı, bir şey yazdı mı, bir şey söyledi mi, bunun neden söylendiğine bakmadan anlamadan çok ağır küfürler yapılıyor.

    Sosyal medya linçlerine uğrayan insanlar var…

    Fikirlerini beğenmedikleri insanlara küfür ediyor, ağır hakaret ediyor, ağır yakıştırmalarda bulunuyorlar.

    Bir kere bile konuşmadığı, tanımadığı, ne demek istediğini anlamadığı bir insana bu kadar hakaret haksızlık değil midir?

     Yüz yüze olsanız aynı hakaretleri yapabilir misiniz?

     “Köşe yazılarımda, en doğruyu ben yazıyorum, her şeyi en iyi ben bilirim, en iyi gözlemci benim” diye bir iddiam olmadı hiçbir zaman, bunu ima bile etmedim, yanılabilirim de, yanlış bakmış olabilirim ama art niyetim olmaz, bir çıkar gözeterek yazmam…

     O nedenle yazıyı bile okumadan, yazının başlığına bakarak küfürler edilmesine üzülüyorum.

     Adam yazıyı bile okumamış, aslında oraya yazdığı şeyi ben yazıda yazmışım, aslında kendisi ile aynı şeyi söylüyoruz ama o yazının başlığına bakıp, önyargıyla basıyor küfrü…

     Bu gibi kişilere karşı sağduyumu koruyup cevap veriyorum, gerekirse özelden yazıyorum, haksız olduğunu anlatıyorum, tabii ki ne kadarına yetişeceksiniz?

     Sosyal medyadaki sövüşmeler, küfürleşmeler, içinde bulduğumuz seçim sürecinde daha da arttı.

     Adayların taraftarları, diğer adaylara ağıza alınmayacak küfürler ediyor, hiç yakışık olmayan yakıştırmalarda bulunuyor.

     Bir adayın taraftarı için diğer adaylar sanki de düşmandır, sanki de bu ülkenin bir evladı değilmiş gibi davranılıyor.

      “Eleştirmeyin” demiyorum, tabii ki eleştirin, rakibin eksikliklerini, hatalarını, gaflarını tabii ki tespit edin ve bunu yazın, buna hiçbir şikâyetim olmaz.

     Zaten yukarıda da yazdım, bunları beğeniyorum ve severek okuyorum ama hiçbir dayanağı olmayan yakıştırmalar, küfürler, sövüp sayma gerçekten çok çirkin…

     Bence adaylar da böyle davranan taraftarlarını uyarmalıdır, seçim bitecek yine yüz yüze bakacağız.

     Fikirlerini ve kendilerini beğenmediğiniz adaylar olabilir ama tümü de bu ülkenin evlatlarıdır, bu ülkenin vatandaşlarıdır, yani seçimde desteklesek de desteklemesek de tüm adaylar bizimdir.

    Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan 11 kişinin mutlaka birbirinden farklılıkları vardır, farklı siyasi görüşleri, dünyaya farklı bakışları, olaylara farklı yaklaşımları, Kıbrıs sorununa farklı çözüm önerileri ile karşımıza çıktılar.

    Farklılıkları ile tümü de bu ülkenin değerli kişilerdir, her şeyden önce insandırlar, bu ülkede doğmuş ya da bu ülkede yaşamayı seçmiş, bu ülkede ter dökmüş, kendilerince bu ülkeye bir şekilde hizmet vermiş insanlara hakaret etmek doğru değildir, ne yaparsa yapsın kimse hakareti, galiz küfürleri, aşağılanmayı hak etmiyor.

     Eleştirin, “hatan budur”, “eksikliğin budur”, “bu bu nedenlerden dolayı bu işi sen yapamazsın” deyin, varsa tespitleriniz ortaya koyun, mizah da yapın ama hiçbir adaya küfretmeyin, sövmeyin, onuruna dokunmayın, küçültücü sözler kullanmayın, ona oy verecek olanlara da çirkin üsluplarla saldırmayın…

      Seçiminizde özgürsünüz, istediğiniz adayı destekleyin, istediğiniz adaya övgü yapın, istediğiniz adaya oy verin, o sizin özgür iradenizdir ama rakip gördüklerinize ve onu destekleyenlere, küfürlerle, hakaretlerle saldırmayın, linç etmeye kalkışmayın, kendinize de klavyeyi kullanan ellerinize de hâkim olun.

30/09/2020 18:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ali baturay
MANŞETLER

HK Ali Baturay

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.