Elon Musk sıradaki SpaceX fırlatmasında patlama gerçekleşebileceğini söyledi: Sıkıcı olmayacak

ads ads ads ads
12/03/2023

ads
Elon Musk sıradaki SpaceX fırlatmasında patlama gerçekleşebileceğini söyledi: Sıkıcı olmayacak

SpaceX'in CEO'su Elon Musk, Mars'a gidecek Starship roketinin yaklaşan test fırlatışında "heyecan garantisi veriyor".

Independent Türkçe’nin haberine göre, bu hafta 2023 Morgan Stanley Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Konferansı'nda konuşan Musk, yeni nesil uzay aracının yörüngeye ilk fırlatılışının bu ay içinde şirketin Teksas'taki Starbase tesisinden gerçekleştirilmesini umduğunu söyledi.

Milyarder, roketin yörüngeye ulaşma şansının "yüzde 50'nin üzerinde olmasını beklediğini" söylerken, başarısızlığa uğrama ihtimalinin de yüksek olduğunu kabul etti. Starship'in önceki versiyonlarının yüksek irtifa uçuş denemeleri yangına neden olan patlamalarla sonuçlanmıştı.

Musk, "Yörüngeye ulaşacağını söylemiyorum ama heyecan garantisi veriyorumç Sıkıcı olmayacak” dedi.

SpaceX herhangi bir fırlatma girişiminde bulunmadan önce, halen Federal Havacılık İdaresi'nden (Federal Aviation/FAA) alınması gereken idari onayı bekliyor.

NASA'nın Uzay Fırlatma Sistemi'ne (Space Launch System/SLS) ait mevcut rekorun neredeyse iki katı olan 7,25 milyon kilograma kadar itme gücü üretebilen Starship ve ona eşlik eden Super Heavy Booster, bugüne kadar yapılan en güçlü roket.

Starship, Artemis programı kapsamında Ay'a astronot götürmek için NASA'yla yapılan 1,15 milyar dolarlık sözleşmeyi yerine getirmek üzere geliştiriliyor.

Bununla beraber Musk bu roketi, nihayetinde Kızıl Gezegen'de kalıcı bir insan kolonisi kurma amacıyla Mars'a ilk kişileri gönderme hedefinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor.

Musk konferansta "Bu çok zor bir program" dedi.

Bu roket Saturn V'in yaklaşık iki buçuk katı itiş gücüne sahip, dolayısıyla yörüngeye ulaştığında ya da ulaşırsa yörüngeye ulaşan açık ara en büyük roket olacak. Ama daha da önemlisi bu roket, bugüne kadar yapılanlar arasında tamamen yeniden kullanılmaya uygun ilk roket olacak şekilde tasarlandı.

Yaşamı Dünya'nın ötesine taşımanın anahtarı, tamamen ve hızla yeniden kullanılabilen yörünge roketidir. Kısıtlamalar göz önüne alındığında bu çok zor bir problem... Dünya'nın kalın bir atmosferi ve güçlü bir yerçekimi var, bunu yapmak neredeyse mümkün değil, bu yüzden daha önce yapılmadı.

FAA sözcüsü The Independent'a, "FAA lisans kararını ancak SpaceX'in tüm lisans, güvenlik ve diğer idari gereklilikleri yerine getirdiğinden emin olduktan sonra verecek" dedi.

Başvuru değerlendirme süreci çeşitli bileşenleri içeriyor. Uygun görüldüğü şekilde politika, roketin taşıdığı yük, güvenlik, hava sahası entegrasyonu, mali sorumluluk ve çevresel etkilere ilişkin incelemeler yapılması bu bileşenlerin içinde yer alıyor.

 

 

12/03/2023 19:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Elon Musk sıradaki SpaceX fırlatmasında patlama gerçekleşebileceğini söyledi: Sıkıcı olmayacak
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.