Emir'e Kim Kıydı?

ads ads ads ads
20/03/2013
StarKıbrıs - Suna Erden

ads
Emir'e Kim Kıydı?

Arif ve Nurhayat Doğu çiftinin, iki yıl önce kaybettikleri 4 yaşındaki oğulları Emir Doğu’nun doktor ihmali sonucu yaşamını yitirdiği raporlarla kanıtlandı. Acılı çift, yürüyerek doktora götürdükleri çocuklarının hastanede ölmesi nedeniyle başlattıkları mücadelede 2 yıl sonra da olsa otopsi raporlarına ulaşabildi.

StarKıbrıs - Suna Erden

Raporda, hastaya teşhis konulmuş olmasına rağmen hayati önem taşıyan ilaçların verilmediği belirtilirken, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne sevk edilen Emir Doğu’nun yanında doktor olmadığı kaydedildi. Ayrıca raporda, doktorsuz yola çıkan ambulansın sonradan doktor refakati için bekletilmesi nedeniyle gereksiz zaman kaybı yaşandığı,ambulansta olan hastanın şuurunun kapalı olduğu nefes almasının sağlanmadığı,oksijen verilmediği ibareleri de yer aldı. 2 yıl önce meydana gelen olayda Emir’in aniden rahatsızlanarak ölmesi üzerine büyük bir şok yaşayan Doğu çifti, polise şikâyette bulunmuş, sapa sağlam çocuklarının doktor ihmali yüzünden öldüğünü ileri sürmüştü.

RAPORLAR İÇİN 2 YIL BEKLEDİLER: Acılı çifte, Emir’den alınan patolojik örneklerin Türkiye’ye gönderildiği, kesin ölüm nedenine dair açıklamanın ise 6 ay sonra yapılacağı söylenmişti. Ancak Doğu çifti, ölümün üzerinde 2 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra otopsi raporlarına ulaşabildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Arif Doğu, raporları büyük mücadeleler sonucu alabildiklerini, defalarca Sağlık Bakanlığı’nın kapısını çalmak zorunda kaldıklarını söyledi.

DOĞU ÇİFTİ AÇIKLAMA BEKLİYOR: Avukatlarının girişimi sonucu otopsi raporunu 16 Mart 2013 tarihinde aldıklarını söyleyen acılı baba, raporlarda Emir’in doktor kurbanı olduğunu gördüklerini ifade etti. Daha 4 yaşındayken yanlış tedavi ve ihmal sonucu ölen Emir Doğu’nun annesi Nurhayat Doğu ise yetkililere seslenerek, Benim çocuğum neyin bedelini ödedi, neden pisi pisine öldü. Bu devletten bunun cevabını bekliyorum” dedi.

YILLAR SONRA ELLERİNE ULAŞTI: Girne Akçiçek Hastanesi’nde tedavi gördüğü esnada aniden fenalaşan ve sevk edildiği Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde yaşamını yitiren 4 yaşındaki Emir Doğu’nun otopsi raporları 2 yılı aşkın bir süre sonra ailesinin eline ulaştı.

RAPORDA TÜM BULGULAR DEĞERLENDİRİLDİ: Raporda, Emir Doğu ile ilgili tüm belgelerin incelendiği, doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının ifadesinin alındığı, KKTC Sağlık Bakanlığı Devlet Laboratuvarı tetkik sonuçları ile İstanbul Adli Tıp Kurumu Toksikoloji ve patoloji tetkik sonuçlarının değerlendirildiği belirtildi.

İLACI ALINCA FENALAŞMIŞ: Emir Doğu’nun tedavisi ve nakli ile ilgili tespit edilen durumlarla ilgili ibarelerin yer aldığı raporda, Girne Akçiçek Hastanesi acil servisinden Menenjit ön tanısıyla çocuk servisine yatırılan Emir Doğu’ya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı tarafından verilen ilaçların kayıtlı olduğu, hastaya penisilin testi yapılması ve ilaç verilmesinden sonra şuurunun tamamen kapandığıve oksijen almasının sağlanmadığı belirtildi.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN TEDAVİYE BAŞLANMAMIŞ: Emir Doğu’nun ilk çıkan tetkik sonuçlarının değerlendirildiği, teşhis konulduğu ancak en kısa zamanda antibiyotik tedavisinin hayati önem arz etmesine rağmen tıp literatürüne uygun şekilde mümkün olan en kısa zamanda gerekli ilaçlara başlanılması gerekirken başlanmadığı belirtiliyor.

NEFES ALMASI SAĞLANMAMIŞ: Raporda,Emir Doğu’nun Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne sevki sırasında ambulans içine yeni doğan bebek ve bir başka sağlık görevlisinin alınmadığı, doktorsuz yola çıkan ambulansın sonradan doktor refakati için bekletilmesi nedeniyle gereksiz zaman kaybı yaşandığı,ambulansta olan hastanın şuurunun kapalı olduğunu nefes almasının sağlanmadığı,oksijen verilmediği ibareleri de yer alıyor.

ACILI BABANIN İSYANI: Emir Doğu’nun ihmal sonucu öldüğünü belgeleyen rapora 2 yıl sonra ulaşan Arif Doğu, geçmişe giderek yaşadıklarını anlattı.2011 yılı Kasım ayında rahatsızlandığı için oğlu Emir’i Girne Akçiçek Hastanesi’ne götürdüğünü söyleyen acılı baba Arif Doğu, “Çocuğum sapa sağlamdı, hiçbir sağlık sorunu yoktu. Doktorun yaptığı iğnelerden sonra kendini kaybetti” şeklinde konuştu. Emir’in bayramın ilk iki günü rahatsızlandığını anlatan Arif Doğu, Emir Doğu’nun kustuğunu ve bu nedenle öğle saatlerinde Girne Akçiçek Hastanesi’ne götürdüklerini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Emir bayramın ilk günü sabah saatlerinde çok iyiydi. Ama öğle saatlerine doğru kusmaya başladı. Ben ve eşim Emir’i alıp Girne Akçiçek Hastanesi’ne götürdük. Acil serviste görev yapan Doktor, Emir’in kusmasını önlemek için bir ilaç verdi. İlacı aldıktan sonra Emir’in kusması kesilmişti, durumu da çok iyiydi. Ancak Emir’in bayramın ikinci günü ateşi çıktı. Bunun üzerine eşim ile ben Emir’i tekrar Girne Akçiçek Hastanesi’ne götürdük. Acil serviste görev yapan doktordan, Emir’i Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Çocuk Servisi’ne sevk etmesini istedik. Doktor bize “burada çocuk doktoru Sadık Çağaner var, sizi ona göndereceğim”dedi ve bizi çocuk kliniğine sevk etti. Ben ve eşim, Emir’i çocuk kliniğine götürdük. Emir’i hastaneye yatırdılar, koluna serum bağladılar ve tahlil için kan aldılar. Tahlil sonuçları çıkmadan Doktor Sadık Bey, Emir’e iki tane iğne yapması için hemşireye talimat verdi ve odasına gitti. Bunun üzerine Hemşire Emir’in kalçasına iki iğne yaptı. İğne yapıldıktan bir dakika sonra Emir kasılmaya başladı. Dişleri kitlenmişti ve terliyordu. Hemen koşup doktora haber verdim.

ÇOCUĞUM ÖLÜYORDU, YOLDA BEKLETTİLER: Doktor gelip Emir’e baktığında telaşlandı ve hemen Lefkoşa Hastanesi’ne sevk edilmesini istedi. Emir’i ambulansa bindirdiler. Annesi ambulansın ön koltuğuna oturdu ve Emir ile birlikte yola çıktılar. Ben de Emir’in hastanedeki eşyalarını topladıktan sonra Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne gitmek için yola koyuldum. Yeni çevre yolu Kavşağı’na geldiğim zaman ambulansın yol kenarında beklediğini gördüm. Aracımı yol kenarına çekip eşime neden beklediklerini sordum. Eşim, bana doktor beklediklerini söyledi. Çemberde 10 dakika bekledikten sonra doktor geldi ve ambulans yeniden hareket etti. Hastaneye ulaştığımızda Emir kendinde değildi ve ağzından köpükler akıyordu. Doktorlar hemen müdahale etti ve Emir’i yoğun bakım servisine aldı. Emir’i kontrol eden kalp cerrahı, Emir’in durumunun kritik olduğunu, hastaneye geldiği sırada da bilincinin kapalı olduğunu söyledi. Bu açıklama yapıldıktan 45 dakika sonra yine aynı Doktor, Emir’in ölüm haberini bize verdi”.

OTOPSİ RAPORUNU ALMAK İÇİN ÇALMADIK KAPI BIRAKMADIM: Oğlu Emir’in ölümüne dair raporları almak için büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Arif Doğu,“Çocuğumu yürüyerek doktora götürdüm, ölüsünü aldım. Doktor kurbanı olduğunu biliyordum. Yıllardır otopsi raporlarını almak için uğraştım. Defalarla Sağlık Bakanlığı’nı aradım, kapısına gittim. Bana raporların kaybolduğunu söylediler. Mücadeleme devam ettim. Baktım ki raporları vermiyorlar Türkiye Büyükelçiliği’ne giderek durumu anlattım, yardım talep ettim. TC Elçiliğinin devreye girmesi ile Sağlık Bakanlığı ek bir otopsi raporu geldiğinisöyledi.22 Ekim 2012 tarihinde Türkiye’den gönderildiği söylenen ikinci otopsi raporunu almak için avukatımı devreye soktum. Avukatım savcılığı dilekçe yazı ve en sonunda 16 Mart 2013 tarihinde rapor elime ulaştı.”


O DOKTOR HALEN ÇALIŞIYOR: Raporda oğlu Emir’in doktor ihmali sonucu öldüğüne dair karar bulunduğunu söyleyen Arif Doğu, “Benim çocuğumun ölümüne sebep olan doktora devlet tarafından ölüme sebebiyet verme suçundan dolayı dava açılmış.Ancak o doktorun halen hastanede görev yaptığını biliyorum.Benim oğlum öldü, kimsenin çocuğu ölümesin”dedi.

ACILI ANNE SORUYOR, “BENİM OĞLUM NEDEN ÖLDÜ”: Acılı anne Nurhayat Doğu ise 4 yaşındaki oğlu Emir Doğu’nun pisipisine öldüğünü ifade ederek, “Benim çocuğum neyin bedelini ödedi. Yetkililerden bunun açıklamasını bekliyorum. Şimdi yaşasaydı 7 yaşında olacaktı. Abisi sürekli kardeşini soruyor. Bu acıyı bize yaşatanlar ise elini kolunu sallayarak hayatlarına devam ediyor. Birileri bunun hesabını versin, benim çocuğum neyin bedelini ödedi, oğlum neden öldü” şeklinde isyan etti.

20/03/2013 10:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: arif doğu, nurhayat doğu, emir doğu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.