Erdoğan - Biden görüşmesi sona erdi

ads ads ads ads
29/06/2022

ads
Erdoğan - Biden görüşmesi sona erdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'de düzenlenen NATO Lider Zirvesi'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'la ikili görüşme gerçekleştirdi.

Biden başbaşa görüşme öncesi, "Finlandiya ve İsveç'le mutabakat için teşekkür ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Ukrayna savaşında denge politikası yürütme gayretindeyiz. Diplomasiyle Ukrayna tahılını ülkeden çıkarmayı umuyoruz" ifadelerini kullandı. 

Basın mensupları daha sonra odadan çıkarıldı ve iki lider özel görüşmeye geçti. 

Görüşme TSİ 20.00 itibariyle sona erdi. İki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. 

Görüşmede ele alınması beklenen unsurlar arasında ABD'nin Yunanistan'a yaptığı askeri yığınak, Suriye'nin kuzeyindeki terör konusu bulunuyordu. 

Görüşme sürerken Pentagon'dan ABD'nin Türkiye'nin F-16 modernizasyonunu desteklediğine yönelik açıklama geldi.

Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Zirvenin resmi oturumu öncesinde liderler aile fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile samimi görüntüleri dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden birlikte kameralara poz vedi.

Zirve kapsamında Erdoğan sabah saatlerinde Fransa Cumhrubaşkanı Macron ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Elize Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Macron ile Erdoğan, Ukrayna tahılının sevkine destek verilmesini görüştü" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile de bir görüşme yaptı. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan ile AK Parti Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından İngiltere Başbakanı Johnson ile bir araya geldi.

Zirve kapsamında Erdoğan'ın İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile de görüşmesi planlanıyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugünkü görüşmesinde Finlandiya ve İsveç ile imzalanan üçlü muhtıradan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin sürmesini arzuladığını bildirdiğini aktardı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Madrid'deki NATO Zirvesi kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Başkan Biden, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç ile üçlü muhtıra imzalayarak, bu ülkelerin NATO'ya katılımına davetin önünü açmasını memnuniyetle karşıladı." ifadesine yer verildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden'ın Ukrayna'ya desteği de ele aldığına işaret edilen açıklamada, Ukrayna tahılının ihracatının önündeki Rus engelinin aşılmasının önemine de değinildiği aktarıldı.

Açıklamada, "Liderler, Ege ve Suriye'de istikrarın korunması konusunu da ele alındı. Biden, yapıcı ikili ilişkilerin korunması arzusunu bir kez daha dile getirdi ve iki lider hükümetleri arasında yakın iletişimin sürdürülmesine vurgu yaptı." ifadeleri kullanıldı.

29/06/2022 20:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS:
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.