Erhürman, hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı

ads ads ads ads
25/11/2020

ads
Erhürman, hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde parlamentoda temsil edilen siyasi partilerle ilk tur görüşmelerini gerçekleştirdikten sonra Haber Kıbrıs WEB TV özel yayınına katıldı.

Mete Tümerkan ve Hüseyin Ekmekçi’ye konuk olan Tufan Erhürman, ilk turda 4 adım üzerinden görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erhürman birinci adımın erken seçim konusu olduğunu ifade ederek, seçim takvimine göre 2021 yılında ara seçim 2022 yılında ise yerel seçimler olduğuna dikkat çekti. Hükümetin Aralıkta kurulması durumunda Haziranda erken seçime gidileceğini belirterek, salgın ve ekonomik sıkıntılardan dolayı bu durumu önlemek için formül ürettiklerini ifade etti.

Erhürman erken seçimleri Eylül 2021 yılında yapmaları durumunda ara seçime gidilmeyeceğini aktardı.

Erhürman, ikinci adımda ise mali tabloyu görüştüklerini söyledi. Ersin Tatar’ın 2.3 milyar TL para gelmesi için protokola imza koyduğunu ancak bu paranın 782 TL’sinin geldiğini cari harcamalarda kullanılacak 1 milyar 150 Milyon TL’nin ise 66 milyon TL’sinin geldiğini açıkladı. Erhürman bu rakamları maliye bakanının teyit ettiğini belirterek, hükümete gelecek olanların bu tabloyu bilmesi gerektiğini vurguladı.

Önümüzdeki yıl için 2,1 milyar TL öngörüldüğüne işaret eden Erhürman, mali tablonun belli olduğunu daha fazla para alabilmek için bazı partilerin hükümette olması gerektiğinin doğru olmadığını anlattı.

Erhürman, “Bu bize gösteriyor ki, ‘O hükümet gelince çok para gelir, de bu hükümet gelince az para gelir’ tartışmalarının zemini yok” dedi.

“Kim hükümete gelecekse, bilecek ki çok temkinli olmak zorundadır 2021 yılı mali yönetiminde” diyen Erhürman, bizi çok zor bir mali dönemin beklediğine dikkat çekti.

Erhürman, erken seçimden dolayı kritik bakanlıklara aday olmayacak teknokratları koymak istediklerini anlatrak görüşmelere ilkelerle gittiklerini de kaydetti.

Erhürman, Pandemi döneminde tüm siyasi partilerden oluşan bir kriz masası kurulmasını istediklerini ancak kabul görmediğini hükümet hatalar yapmayı sürdürünce bu kez kriz hükümeti kurulmasını istediklerini aktardı. Salgın ve ekonomik kriz yanında demokrasi krizi de yaşandığını anlatan Erhürman, “Başta ne diyorsak o, gelin hep birlikte elimizi taşın altına koyalım. Kritik bakanlıklara aday olmayacak teknokratları koyalım”  diye konuştu.

Tufan Erhürman, demokratik teamül gereği şu an hükümeti kurma görevinin kendilerinde olduğunu ve UBP Başkanlığı’nda bir hükümete sıcak bakmadığını söyledi. .

Erhürman, “Memleketin zamanını çalmamak adına UBP’nin ilk ziyaretinde bizimle hiç zaman harcamayın” dediğini belirtti.

Erhürman, Başbakanlık hükümeti kurma görevini alanındır diyerek hükümeti kurma görevini kim alırsa ‘başbakanlık’ görevini de onun yürüteceğini söyledi.

Erhürman, tüm partilerin CTP’nin sunduğu ilkelere olumlu yaklaştığını, bazılarının eklemeler önerdiğini açıkladı.

Erhürman, UBP ve HP’nin yeniden görüşelim mesajı verdiğini, DP’nin her durumda elini taşın altına hazır olduğunu, TDP’nin çok geniş tabanlı bir hükümette yer almayacağını, YDP’nin ise daha erken bir seçim öngördüğünü aktardığını belirtti. 

Erhürman, yarın akşam CTP Parti Meclisi’nin toplanacağını ve izlenimlerin paylaşılacağını, yol haritasını da Parti Meclisi’nin çizeceğini kaydetti.

UBP’nin kurultay sürecinde ‘Sadece Başkan değil Başbakan seçiyoruz’ diyerek kendi kurultayını ülke meselesi haline getirdiğini anlatan Erhürman, Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanı olduktan sonra imzaladığı istihdamlara da değindi.

Erhürman, tüm bu yaşananların bir kenara bırakılarak UBP’nin hükümet kurma taleplerine olumlu yaklaşmalarının mümkün olmadığını belirtti.

Erhürman, makul ve zamanın ruhuna uygun bir hükümet modeline ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

Erhürman, CTP'nin yaşananları göz ardı edemeyeceğni belirterek, demokrasinin de yara aldığına dikkat çekti.

Erhürman, hükümet görüşmelerini 15 gün sürdürme niyeti olmadığını belirterek, Pazartesi’ne kadar tamamlanabileceğini kaydetti.

Ersan Saner’e yeniden görev verilmesini değerlendiren Erhürman, “Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini güvenoyu alabilecek kişiye verir dedi. Saner tekrar alıp kuramazsa 15 gün kurulması için beklememeli” dedi.

Erhürman, muhalefette bekleyip seçime hazırlanabileceklerini ancak sorumluluk aldıklarını belirterek, eğitim, sağlık ve ekonomi gerilerse demokrasi de hasar görür” dedi.

Ülkede istikrar sorunu olduğunu ve çözüm bulunması gerektiğini savunan Erhürman, “Baraj yükseltilmesi tehlikelidir. Oyların ve iradenin çöpe gitmesidir” dedi.

25/11/2020 16:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Tufan Erhürman, Cumhuriyetçi Türk Partisi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.