Eroğlu neden B planı ile ilgili konuşmak istemediğini söyledi?

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul’da İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) sorularını yanıtladı.

ads ads ads ads
18/04/2012
TAK

ads
Eroğlu neden B planı ile ilgili konuşmak istemediğini söyledi?

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerde, Rum tarafının AB Dönem Başkanlığı’nı devralacağı 1 Temmuz'a kadar geçecek zamanı hedeflediklerini belirterek, “Görüşmeler devam ederken B planından bahsetmeyi doğru bulmuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İstanbul’da İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) sorularını yanıtladı.

Eroğlu, “1 Temmuz tarihine kadar müzakereler sonuçlanmazsa ne olacak?” sorusuna, “Biz şimdi 1 Temmuz'a kadar geçecek zamanı hedefliyoruz. Eğer bir şey olmayacaksa o zaman değerlendireceğiz.
Biz bu konuda basına bir beyanat vermedik. Ama neticede görüşmeler devam ediyor. Genel Sekreter’in vereceği karar vardır. O kararı gördükten sonra tabii ki bir strateji belirleyeceğiz. Ama görüşmeler devam ederken B planından bahsetmeyi doğru bulmuyoruz” şeklinde karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a yazdığı mektuba da işaret ederek şunları söyledi:

“KENDİ ŞARTLARIMIZI İÇEREN BİR MÜZAKERE MASASI…”

“Bizim Genel Sekreter’e yazmış olduğumuz bir mektup var. Bu mektupta, ‘eğer 5'li zirve yapılacaksa, bir anlaşmaya varmak için o zirvede bazı esneklikler gösterebiliriz, Rumlar da aynı tavrı sergilerlerse bir anlaşmaya varabiliriz, ama sadece almayı düşünen bir pozisyonda kalmaya devam ederlerse bir anlaşmaya varmamız mümkün olmayacaktır’ diyoruz. Eğer o zaman da Genel Sekreter tekrar müzakereden bahsedecek olursa bu da yeni bir masa, yeni parametrelerle bir masa olmalıdır. Çünkü bu güne kadar, yarım asırdır devam eden müzakerelerde bu parametrelerde bir çözüme varamadık. Ortaya çıkan çözümler oldu, referanduma kadar giden formüller oldu ama Rum tarafı reddetti. Şu anda da muhtemel bir anlaşmayı reddetme ihtimalinin ortada olduğu bir zamanda elbette biz de kendi şartlarımızı içeren bir masa düşüneceğiz.”

“TEHLİKELİ SULARDA DOLAŞMASINLAR”

İsrail ve Rum tarafı arasındaki yakınlaşmanın hatırlatılması üzerine de Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle dedi:

“Maalesef İsrail ile Rum tarafının son zamanlarda muhabbeti arttı. Önce Yunan Başbakanı İsrail'e gitmişti. Daha sonra Güney'in lideri ve dışişleri bakanları İsrail'i ziyaret etti. Bu petrol kendilerini bir hayli yakınlaştırdı ve daha sonra bir tatbikat yaptılar. Yani Türkiye'yi düşman göstererek bir tatbikat düzenlemiş oldular. Bu, Akdeniz sularının ısınmasından başka bir işe yaramaz. Dolayısıyla bu tehlikeli sularda dolaşmalarını tavsiye etmiyorum. Neticede başları ağrıyacak taraf onlar olacaktır” dedi.

18/04/2012 11:21
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs konusu, Derviş Eroğlu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.