Eski bir sır ortaya çıktı: Dünya'da Satürn'ün gölgesi

Avustralyalı bilim insanları, Dünya'nın geçmişinde Satürn'e benzer bir halka sistemine sahip olduğunu ortaya çıkaran çarpıcı bir keşfe imza attı. Bu bulgu, gezegenimizin oluşumu ve evrimi hakkında bildiklerimizi kökten değiştirecek nitelikte.

ads ads ads ads
16/09/2024

ads
Eski bir sır ortaya çıktı: Dünya'da Satürn'ün gölgesi

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nde yapılan araştırmada Dünya'nın geçmişini araştırmak üzere meteor kraterleri incelendi. 

Araştırmada yaklaşık 466 milyon yıl önce büyük bir asteroidin Dünya'nın sınırlarından geçerken gelgit kuvveti nedeniyle parçalanarak gezegenin etrafında Satürn'deki gibi bir halka sistemi oluşturmuş olabileceği ifade edildi. 

Bu halkanın Dünya üzerinde gölge oluşturarak güneş ışığını engellemiş, bunun da küresel soğumaya yol açmış olabileceği belirtildi. 

Monash Üniversitesi Yer, Atmosfer ve Çevre Fakültesinden araştırmanın başyazarı Profesör Andy Tomkins, yaptığı açıklamada, 'milyonlarca yıl' boyunca bu halkadan gelen malzemenin yavaş yavaş Dünya'ya düştüğünü ve jeolojik kayıtlarda gözlemlenen gök taşı çarpmalarında ani artış yaşandığını bildirdi. 

Tomkins, "Bu bulguyu daha da ilgi çekici kılan şey, böyle bir halka sisteminin potansiyel iklim etkileri. Bir halka sisteminin küresel sıcaklıkları etkilemiş olabileceği fikri, Dünya dışı olayların Dünya'nın iklimini nasıl şekillendirmiş olabileceğine dair anlayışımıza yeni bir karmaşıklık ekliyor" ifadelerini kullandı. 

Araştırma, 'Earth and Planetary Science Letters' dergisinde yayımlandı.

16/09/2024 16:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Satürn, Dünya, haber
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.