Evde alerjiye neden olan şeyler nelerdir?

ads ads ads ads
12/05/2022

ads
Evde alerjiye neden olan şeyler nelerdir?

Evde farkında olmadan birçok eşya alerji olmanıza neden olabilir. Bazı detaylara dikkat ederek evde alerjiye neden olan sorunlardan kaçınabilirsiniz. Peki, evde alerjiye neden olan şeyler neler? İşte, evde alerjiye neden olan şeyleri azaltıp çok daha sağlıklı yaşamanızı sağlayacak detaylar...

EVDE ALERJİYE NEDEN OLAN ŞEYLER

Öncelikle evde alerji yapan şeyler nelerdir, onları bilmekte fayda var. Ardından alerjiden korunmak için eve yapılması gerekenler;

-Ev bitkilerinin saksılarındaki küf

-Evcil hayvanlar

­-Halı ve kimlerdeki toz

-Kitaplardaki küçük böcekler

-Kapitone mobilyalar toz toplar

-Yataklar toz toplar

-Duş başlıklarında pas oluşur

-Klimalar

Alerjilerden korunaklı bir ev ortamı için öncelikli olarak yatak odasına özen gösterin. Evdeki tüm odaları alerjik tozlardan arındırarak hijyenik bir ev ortamı yaratın.

ALERJİDEN KORUNMAK İÇİN EVDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Alerji oluşmaması için, ev temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

Evinize dışarıdan gelen toz, polen ve zararlı gazlar, evinizin içinde de oluşuyor. Ofis malzemeleri, boyalar ve temizlik malzemeleri, bu alerjik madde oluşumuna neden oluyor. Evinizin havasını temiz tutmaya çalışın. Havadaki zararlı gazları temizleyebilen klima kullanın. Klimaların temizliğini de aylık olarak düzenli bir şekilde yapın. Evinizin bodrum katında ve güneş görmeyen odalarında nemi kontrol altına alın. Bir nemölçer alıp, nemi kontrol edebilirsiniz.

Yatak odaları da en çok havasız kalan odalardan biridir. Gece uyurken camların ve kapıların kapalı olması, havanın zararlı maddeleri saklamasına neden olur. Yastık kılıflarınızı ve nevresimi sık değiştirin. Klimanızı da düzenli olarak temizleyin. Banyolarınızda alerjik maddelerin oluşmaması için, banyo sırasında camı açık tutmaya çalışın. Duş aldıktan sonra banyonuzu kurumaya bırakın. Islak bırakmanız, alerjik maddelerin barınmasına neden oluyor. Eğer eviniz eski bir evse, en azından bir kere profesyonel bir ekip çağırıp, evinizin havasının değişmesi için gerekli kontrolleri yaptırın.

Alerjiye neden olan, gözle görülmeyen tehlikeleri, verilen ipuçlarıyla evinizden uzak tutun.

YATAK ODASI

Yatak odası alerjiler açısından evdeki en önemli odadır. Polenlerin odaya girmelerini önlemek için mümkün olduğunca pencere açmamaya özen gösterin. Odayı serinletmek için klimayı tercih edin. Odadaki yer halılarını da kaldırmanız en idealidir çünkü halılar toz akarlarını tutar. Yatak odasında fazladan hiçbir ev tekstili kalmaması önem taşır çünkü kumaşlar kolaylıkla tozu tutar.

Odanın mümkün olduğunca sade olmasına özen gösterin. Evcil hayvanınız varsa, yatak odanıza, hele yatağınıza kesinlikle sokmayın. Eğer toz akarlarına karşı alerjikseniz, yatak ve yastıklar için mikrofiber dokuma kılıflar kullanın. Böylece toz akarlarının yataktan, yatak takımına geçişini önlemiş olursunuz.

Yatak örtülerini ve yastıkları 55 derecede her hafta, kalan yatak takımlarını ise (örtüler, yorgan vs) iki haftada bir yıkamak da toz akarlarını öldürür. Bu önlemleri alarak, birkaç gün içinde alerjilerinizin rahatladığını hissedebilirsiniz.

SALON

Klimayı açmak nemi azaltır ki bu, toz akarlarını minimize etmenin en iyi yoludur. Klima filtrelerini her ay değiştirin. İki senede bir de mutlaka klima bakımınızı yaptırın. Klima modelinizin ev tozlarını, hayvan tüylerini, kiri ve küf sporlarını toplayan bir filtrasyonu olmasına özen gösterin.

Eğer pencereleri açarsanız, mutlaka düzenli olarak ve sık sık pencere pervazlarını ve yakındaki mobilyaların üzerini silin ki dışarıdan gelen toz üzerlerinde toplanmasın. Elektrikli süpürgenizin HEPA filtresi olmasına dikkat edin. Bu filtre, siz temizlik yaparken toz bulutlarının oluşmasını önler.

Sert döşemeler alerjik insanlar için daha uygundur çünkü tozu ve hayvan tüylerini toplamak daha kolaydır. Eğer halı kullanıyorsanız, haftada birkaç kez elektrikli süpürge ile temizleyin. Ek olarak, her mevsim bir kez olmak üzere mobilyalarınızı hareket ettirerek, altlarını da elektrikli süpürge ile temizlemeniz gerekir. Sert yüzeyleri ve rafları sık sık silerek, toz oluşumunu engelleyebilirsiniz. Alerji uzmanları genel olarak evin nem oranının yüzde 30’un altında olmasının tozun birikmesini engelleyeceğini belirtiyor.

MUTFAK

Mutfağı yemek pişirmeden önce ve sonra silmek önemli ancak genellikle lavabonun altındaki bölüm ihmal ediyorsunuz. Lavabonun altı küf, hamamböceği dışkısı ve fare sidiği gibi atıklar toplanabildiği için ekstra dikkat edilmesi gereken bir bölgedir. Bu bölgeyi ayda bir kez çok iyi derecede temizleyerek, alerjik ortam oluşumunun önüne geçmiş olursunuz.

Uçucu temizlik malzemeleri kullanmaktan da kaçınmak gerekir çünkü böyle malzemeler solunum yollarını tahriş edebilir. Temizlik yaptıktan sonra, mutfağı 30 dakika boyunca havalandırarak, iyice kurumasını sağlamak önem taşır.

BANYO

Banyo ya da duş aldıktan sonra varsa vantilatörün birkaç dakika çalışmasına izin verin. Yoksa, pencereyi açarak nemin azalmasını sağlayın. Nemli yüzeyleri kurulayın ve küvetin etrafını küfü yok etmek üzere temizleyin. Temizlikten sonra banyoyu daima havalandırın. Eğer duvarda küf oluşumu fark ederseniz, bir sızıntı belirtisi olabilir. Zaman kaybetmeden profesyonel bir tamirci çağırarak, sızıntıyı önleyin.

Evde alerji yapan şeylerden muaf olmasını sağlamak için genel anlamda nemi ve tozlanmayı önleyecek tedbirler alıyor olmanız gerekir. Bu konulara dikkat ederek, alerjiden korunmak için ideal bir ev ortamı sağlamış olursunuz.

12/05/2022 18:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Evde alerjiye neden olan şeyler nelerdir?
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.