Evde hamam böceğini yok edecek doğal çözümler

ads ads ads ads
24/05/2022

ads
Evde hamam böceğini yok edecek doğal çözümler

Sağlık açısından da oldukça zararlı olan hamam böcekleri evde görüldüğü zaman hem hijyen açısından problem yaratıyor hem de görüntüsüyle rahatsız edici olabiliyor. Peki, evde hamam böceği nasıl yok edilir? Evde doğal çözümlerle hamam böceklerini yok etmek mümkün. İşte hamam böceklerinden kurtulmanızı sağlayacak birbirinden etkili çözümler...

Evdeki hamam böceği yuvası nasıl bulunur? Hamam böcekleri nasıl yok edilir? İşte, hamam böceğini yok etmek için evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemler:

Tüm zorlu koşullara rağmen yaşayabilen hamam böcekleri, özellikle yaz aylarında evlerde sık sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Hijyenden uzak ortamlarda yaşayan hamam böcekleri genelde açık bırakılan pencere ve kapılar yüzünden evlerin içerisine gelir. Yazın sıcak havalardan kurtulmak için açılan pencereler, hamam böceklerine davetiye çıkartır. Hamam böceklerini yok etmek için yuvalarını bulmak ve yeni yumurtalar bırakmalarını önlemek çok önemlidir. Bu böcekler alerjiye, ishale, deri döküntülerini ve gıda zehirlenmelerine yol açabilecek bakteriler taşır. Bu yüzden evdeki hamam böceklerini yok etmek sağlık açısından gereklidir. Peki, hamam böcekleri nasıl yok edilir? İşte,

EVDEKİ HAMAM BÖCEĞİ YUVASI NASIL BULUNUR?

Hamam böceklerinden kurtulmak için, ilk yapılması gereken yuvalarını bulmaktır. Bu sayede yeni doğacak böceklerde kontrol altına alınabilir.

Hamam böceklerinin en sevdiği alanlar ahşap mobilyalardır.

Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır.

Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.

Fırın, mikrodalga ve buzdolabı gibi eşyaların ortama yaydığı sıcaklık hamam böceklerinin bu alanlara yerleşmesine neden olabilir.

Hamam böcekleri kağıt yığını ve karton kutuları severler.

Hamam böceğini yuvasını bulmak için yukarıda saydığımız bölgeler ve evin köşeleri kontrol edilmelidir.

HAMAM BÖCEĞİ NASIL YOK EDİLİR?

Su kaynaklarını kes

Hamam böcekleri suya bağımlıdır. Bu böcekler yaklaşık 1 ay besinsiz bir şekilde yaşayabilir. Ancak susuz kaldıklarında 1 hafta içerisinde ölür. Bu yüzden evinizde bulunan tüm su sızıntılarını en kısa sürede tamir edin. Özellikle tatile giderken su vanalarını kapatmayı ihmal etmeyin.

Evin köşelerini temizleyin:

Daha önce söylediğimiz gibi hamam böceklerinin sevdiği bazı alanlar vardır. Ancak böceklerden tamamen kurtulmak için, evi dip köşe temizleyebilirsiniz. Özellikle mutfak sürekli temiz tutulmalı, bulaşıklar kısa sürede yıkanmalı, yemek artıkları buzdolabına kaldırılmalıdır. Ocakta biriken yağlar da, hamam böceklerinin çoğalmasına yol açabilir.

Zemin temizliği:

Hamam böceklerinden kurtulmak için, evin zeminini sürekli temiz tutmaya özen gösterin. Ancak zemini temizlerken duvarı ıslatmamaya dikkat edin.

Sabunlu su

Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın. Özellikle karnına ve kafasına temas etmesine özen gösterin.

EV YAPIMI HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLARI

Hamam böceklerinden kurtulmak için piyasada satılan tablet ve ilaçlar mevcuttur. Ancak kimyasal ürün kullanmak istemiyorsanız, evde kendi ilacınızı da hazırlayabilirsiniz.

Defne yaprağı

Hamam böcekleri defne yaprağı kokusunu sevmezler. Bu yüzden defne yapraklarını ufalayarak hamam böceği yuvalarına serpiştirin.

Haşlanmış patates

Doğal hamam böceği ilacı olarak kullanılan bu yöntem, eski zamanlara dayanır. 2 adet haşlanmış patates püresini, 1 paket borik asit ve 2 yemek kaşığı toz şekerle karıştırın. (Karıştırmak için mutlaka eldiven takın.

Eldiven yardımıyla hazırladığınız karışımı hamam böceği olabilecek yerlere dökün.

Soğan ve karbonat

Bir adet soğanı ince ince doğrayın. İçerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı hamam böceği yuvalarına dökün. Kısa sürede hamam böceklerinin yok olduğunu göreceksiniz.

Boraks

Giysileri yıkamak için kullanılan boraks, hamam böceklerini yok etmek için de kullanılır. Boraksı hamam böceklerinin gezdiği yerlere serpiştirebilirsiniz.

Kırmızı biber

1 yemek kaşığı kırmızı biber ve 1 diş sarımsağı ezerek püre haline getirin. Üzerine 4 bardak su ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız suyu hamam böceği yuvalarına püskürtün.

HAMAM BÖCEKLERİNİN ÇOĞALMASI NASIL ENGELLENİR?

Hamam böceklerinin yeni istilasından kurtulmak için yapmanız gerekenler;

Evinizde bahçe veya bodrum varsa, bu alanı sürekli temiz tutun. Özellikle bahçedeki odunları, kuru otları ve yaprakları evinizden uzaklaştırın.

Evin içindeki ve dışındaki duvarda oluşan çatlakları doldurun.

Mutfak dolabı, su boruları, parke ve pervazlardaki çatlakları uygun biçimde doldurun.

Su sızıntısı varsa en kısa sürede tamir ettirin.

Önlem almak amacıyla evin belirli köşelerine tuzaklar kurmaya devam edin.

Hamam böceğini öldürdükten sonra ölüsünü hemen atın. Hamam böceği ölse bile yavruları çıkabilir.

Güve ilacı hamam böceklerini öldürür. Özellikle gardıropların içerisine güve ilacı koyarak böceklerin giysilerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.

Çöpleri biriktirmeyin. Özellikle yemek artıklarını mümkün olan en kısa sürede çöpe atın.

Hamam böcekleri, ekmek kızartma makinesi gibi kırıntılı ev aletlerini sever. Bu bölgelere yuva yapmalarını önlemek için haftada en az 1 kez temizleyin. Ekmek kızartma makinesi gibi eşyaları 3 dakika boyunca çalıştırın.

24/05/2022 18:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Evde hamam böceğini yok edecek doğal çözümler
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.