Facebook boykotu büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın bir paylaşımı ile alevlenen Facebook reklam boykotu her gün büyüyor. Sosyal medya platformunda reklamlarını çeken şirketler kervanına Walmart, McDonald's ve Geico da katıldı.

ads ads ads ads
22/07/2020
HK

ads
Facebook boykotu büyüyor

Sahip olduğu 2 milyar kullanıcı nedeniyle ‘Sosyal medya devi’ olarak da anılan Facebook geçtiğimiz yıllarda patlak veren veri skandalından sonra tarihinin en kötü dönemlerinden birisini yaşıyor.  

Starbucks, Pepsi, Coca-Cola ve Verizon’un da aralarında bulunduğu onlarca şirket, geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Donald Trump’ın  şiddet içerikli paylaşımını silmeyen Facebook’tan reklamlarını çekme kararı almıştı. 

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Walmart, McDonald's ve Geico da Facebook'tan reklamlarını çeken şirketler kervanına katıldı. 

Aynı habere göre, sadece Walmart geçtiğimiz yıl Facebook'a 145 milyon dolarlık reklam vermişti. Facebook'un son haftalarda kaybettiği 9 şirketin toplam reklam bütçeleri ise 335 milyon dolar olarak açıklandı. 

KAZANDIĞI HER 100 DOLARDAN 98'İ REKLAMLARDAN GELİYOR 

Peki reklam boykotu Facebook'u nasıl etkileyecek? Firma 2019’da gelirinin yüzde 98’ine denk gelen 69.7 milyar doları reklamlardan elde etti.  

Başka bir deyişle sosyal medya devi geçtiğimiz yıl kazandığı her 100 doların 98'ini reklam verenlerden elde etti. 

8 MİLYON REKLAM VERENİ VAR 

Ancak Facebook'taki büyük reklam harcamaları daha çok orta ve ufak ölçekli firmalardan geliyor. Zira Facebook’ta 8 milyon reklam veren var. 

En çok harcama yapan ilk 100 firma ise yıl toplamında 4.2 milyar dolarlık reklam harcaması yaptı. Bu da reklam gelirinin sadece yüzde 6’sı anlamına geliyor.  

NE YAŞANMIŞTI?  

25 Mayıs'ta Minnesota eyaletinde yaşayan siyahi George Floyd’un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrası başlayan protesto dalgası ülkedeki tansiyonun artmasına neden olmuştu.  

ABD Başkanı Donald Trump’ın 29 Mayıs’ta yaptığı “Yağma başlarsa ateş açarız” paylaşımı ise bu tansiyonun en üst noktaya çıktığı tarih olarak görülmüştü.  

Trump'ın bu paylaşımı sonrası mikro blog  platformu Twitter, tarihinde ilk kez bir devlet başkanının paylaşımını “şiddet içerdiği” gerekçesiyle sınırlandırma kararı almıştı.  

Twitter'ın bu adım sonrası gözler Facebook'a çevrilmiş, Facebook CEO’su Mark  Zuckerberg'in  "Başkan Trump’ın paylaşımı Facebook kurallarını ihlal etmiyor" açıklaması pek çok kesimin tepkisini çekmişti.  

Zuckerberg'in bu açıklaması sonrası geçen hafta altı insan hakları örgütü, büyük şirketlere bir çağrıda bulunarak, temmuz ayı boyunca Facebook’a reklam vermemelerini istedi.

22/07/2020 09:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Facebook
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.