"Fazla alerjisi olan çocuklara moleküler alerji testi yapılmalı"

ads ads ads ads
17/04/2019

ads
"Fazla alerjisi olan çocuklara moleküler alerji testi yapılmalı"

 Çocuk İmmünoloji, Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, çocuklarda, özellikle bahar aylarında tekrarlayan hapşırmalar, burun tıkanmaları, burun kaşınmaları, geniz akıntıları, nefes darlığı, öksürükler ya da gözlerde sulanma ve kaşınma oluyorsa akla bahar alerjisinin gelmesi gerektiğini belirterek, "Fazla sayıda alerjisi olan çocuklarda aşı tedavisi düşünülüyorsa moleküler alerji testi yapılmalıdır." dedi. 

Prof. Dr. Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart, nisan ve mayıs aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte burunda kaşınma ve tıkanma, hapşırma, nezle, gözlerde sulanma ve kaşınma gibi belirtilerin görülmesine "polen alerjisi" ya da "bahar alerjisi" denildiğini söyledi.

Akçay, dişbudak gibi ağaçların polenlerinden dolayı alerjinin bazen aralıkta da görülebileceğine işaret etti. 

 Bahar yorgunluğunun ise tam olarak bahar alerjisinden kaynaklanmadığını belirten Akçay, ilkbahar ve yaz aylarında hava sıcaklığının yüksek nemle birleşmesi sonucunda bunaltıcı günler yaşandığını ve kişilerin bu nedenle kendilerini yorgun ve bitkin hissettiklerini kaydetti. 

Bu durumun, burun, boğaz ve orta soluk yollarında ödeme neden olarak akciğere giden oksijen miktarını azalttığını aktaran Akçay, "Vücut oksijen azalmasının etkilerini azaltmak için çeşitli bölgelerdeki kan damarlarını büzer. Bunun sonucu olarak burun tıkanması, ciltte kuruma, saç dökülmesi, halsizlik yorgunluk ortaya çıkar. Psikolojik olarak biraz uykuya eğilimli ve depresif bir tabloyla karşı karşıya kalırız." diye konuştu. 

Prof. Dr. Ahmet Akçay, bahar alerjisinin genetik faktörlerden etkilendiğini bu nedenle annesinde ya da babasında alerjik hastalık görülen kişilerin bu durumu daha çok yaşadığını söyledi.

"MOLEKÜLER ALERJİ TESTLERİYLE POLEN ALERJİLERİNİN GERÇEK NEDENİ BULUNABİLİYOR"

Bahar alerjisinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Akçay, "Özellikle polenlerden korunma önlemlerinin alınması ve ilaç tedavileriyle bahar alerjisinin belirtilerinden kurtuluruz. Hatta, aşı tedavisiyle de ilaç kullanmaya dahi gerek kalmadan belirtilerden kurtulabiliriz. Yeni nesil alerji testi olan moleküler alerji testleriyle polen alerjilerinin gerçek nedeni bulunarak buna göre aşı tedavisi daha iyi bir şekilde planlanabiliyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Prof. Dr. Akçay, bu rahatsızlığın tedavi edilmediği durumlarda hayat kalitesini bozduğunu, okul ve iş başarısını azalttığını ve alerjik nezlenin astıma kadar ilerleyebileceğini kaydetti.

 Bahar ve polen alerjisinin çocuklardaki yansımalarına da değinen Akçay, "Çocuklarda özellikle bahar aylarında tekrarlayan hapşırmalar, burun tıkanmaları, burun kaşınmaları, geniz akıntıları, nefes darlığı, öksürükler ya da gözde sulanma ve kaşınma oluyorsa aklımıza bahar alerjisi gelmeli ve bu durum çocuk alerji uzmanlarınca incelenmelidir. Öncelikle ciltten alerji testi gerçekleştirilmelidir. Fazla sayıda alerjisi olan çocuklarda aşı tedavisi düşünülüyorsa moleküler alerji testi yapılmalıdır." şeklinde konuştu. 

"ALERJİ TESTLERİ ÇOCUK ALERJİ UZMANLARINCA YAPILMALI"

Çocuklarında bahar alerjisi görülen ailelere önerilerde bulunan Akçay, şunları kaydetti: 

"Çocuklar hava sıcakken dışarıya çıkıyorsa güneş gözlüğü takmaları gerekiyor çünkü güneş gözlüğü polenlerin gözlere yapışmasını engelliyor. Dışarıdan eve geldiklerinde kıyafetleri değiştirilmeli ve duş almalılar. Burun kıllarının polenlerin girişini engellemedeki etkisinden dolayı çocukların burunlarından nefes alıp vermeleri sağlanmalı. Bahar aylarında çamaşırların balkonda kurutulmaması gerekiyor çünkü polenler çamaşırlara yapışabiliyor. Evlerin havalandırılmasının ise sıcak saatlerde değil gün battıktan sonra yapılmasında fayda var."

Prof. Dr. Ahmet Akçay, ilaç tedavisinin çocuk alerji uzmanlarınca çocuğun şikayetlerine göre düzenlenebileceğini belirterek, "Özellikle fazla sayıda polen alerjisi olan kişilerin, yeni nesil alerji testi olan moleküler alerji testiyle gerçek alerji nedenleri tespit edilerek, buna göre aşı planlaması özellikle 5 yaşından sonra yapılmalıdır. Alerji testleri ve aşı tedavisi mutlaka çocuk alerji uzmanlarınca gerçekleştirilmelidir çünkü çocuk alerji uzmanları polen alerjisinin teşhisi, tedavisi ve alerji aşıları konusunda özel eğitim alan kişilerdir." ifadesini kullandı.

17/04/2019 12:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: alerji,  Çocuk İmmünoloji, Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, haber, kıbrı
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.