Dünyanın İlk Kitap Kasabası: Hay-on-Wye

ads ads ads ads
08/01/2019

ads
Dünyanın İlk Kitap Kasabası: Hay-on-Wye

Wales ile İngiltere arasındaki sınırda yer alan Hay-on-Wye, daha iyi bir iş ve daha iyi bir hayat için şehre göç akımının pek uğramadığı küçük ve sevimli bir kasaba. Peki bu küçük kasaba bunu nasıl başardı?

İkinci Dünya Savaşından sonra pek çok küçük kasaba gibi Hay-on-Wye da bir hayalet kasabasına dönüşmüştü. Ancak her şey, Richard Booth’un Oxford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra amcasından kalan miras ile doğduğu kasabaya yatırım yapmak üzere geri dönmeye karar vermesiyle değişti. 60’ların sonunda Amerika’ya giden Booth, o dönemde ülkenin her yerinde bir bir kapanan çok sayıda kitabevinden bulduğu binlerce kitabı İngiltere’ye getirdi. Uzun süredir aklından geçirip durduğu projeyi hayata geçirmeye nihayet hazırdı: Eski bir itfaiye binasında ilk ikinci el kitap dükkanını açtı. Bu, şaşırtıcı bir maceranın başlangıcı oldu.

Booth, insanların elden çıkarmak istedikleri kitapları toplamaya başladı ve böylece koleksiyonu ve ünü etkileyici bir şekilde arttı. Boş kalan başka binalar kiraladı ve adeta bir kentsel dönüşüm başlattı. Hay-on-Wye tekrar canlanmıştı. Booth’un cesaretinden ve başarısından etkilenen insanlar İngiltere’nin her yerinden bu küçük kasabaya akın etmeye başladı. Bu büyük başarıdan etkilenen bazı kasaba sakinleri Booth’un izinden gitmeye karar verdi.

Kasaba bugün yaklaşık 1,500 nüfusa sahip. Kitapçı sayısı ise 26. Üstelik bu kitapçıların her biri gerilim, müzik, sanat, sinema, şiir ya da çocuk edebiyatı gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış durumda. Bazılarıysa inanılmaz derecede kendine özgü. Burası dünyanın ilk Kitap Kasabası.

Hay-on-Wye kelimenin tam anlamıyla bir kitap cenneti. Burada her tür kitabı bulmak mümkün: Yeni, ikinci el, tarihi ya da nadir bulunan kitaplar… Sokaklarda, yoldan geçenler için açık havada sergilenen kitaplarla dolu raflar bulabilirsiniz. Bu rafların yanı başında ise biraz dinlenmek ve kitap okumak isteyenler için koltuklar bulunuyor. Dilerseniz, işaretlerle gösterilen kutuların içine para atarak kitapları satın alabiliyorsunuz. Bunlara “Dürüstlük Dükkanları” deniyor çünkü burada her şey kitapseverlerin dürüstlüğüne güvenmeye dayanıyor.

Her kitabevi ayrı bir dünya. Renkli, farklı ve kendine özgü. Gerçeküstü şeylere rastlayabileceğiniz tuhaf dükkanlar da yok değil.

Ne mutlu ki bu küçük kasaba, kültürel hayatın önemli merkezlerinden biri haline geldi ve bu sayede büyük gelişim gösterdi. Hay-on-Wye bugün pek sanatçı için önemli bir inziva yeri, yayıncılar ve zanaatkarlar için ise tam bir cennet.

Umarız bir gün yolunuz bu küçük kitap kasabasına düşer.

Kaynak: https://www.globetellers.com/2017/04/14/hay-wye-book-town-must-visit-lifetime/

08/01/2019 12:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: , HABER, KIBRIS, Dünyanın, İlk, Kitap, Kasabası, Hay-on-Wye
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.