Freelancer nasıl olunur, kimler bu işi yapabilir?

ads ads ads ads
09/05/2022

ads
Freelancer nasıl olunur, kimler bu işi yapabilir?

Ofis ortamından sıkıldınız, artık 9-6 değil kendiniz belirlediğiniz saatte ve ortamda çalışmak istiyorsunuz. Bunun yapmanız gereken dışarıdan iş bulmak yani freelancer olmak. Peki nasıl freelancer olunur, kimler bu işi yapabilir?

Öncelikle belirtmekte fayda var; freelancer olduğunuz zaman bu az çalışacağınız anlamına gelmiyor. Sadece belli kalıplar içerisinde çalışmayacağınız anlamına geliyor. Özellikle home ofis çalışmak, kendi düzeninde rahat edenler için cazip. 'Ben de evden çalışmak istiyorum' başlıklı yazımızda evden çalışmanın rahatlığını anlatmıştık.

Fakat freelancer olmak o kadar kolay değil. Öncelikle hangi sektörde ilerlemek istiyorsanız, orada tanınır olmanız gerekiyor. Sonuçta siz, işverenle ile belki de sadece internet üzerinden iletişim kuruyor olacaksınız ve en önemlisi o işi çalışanları yerine size vermelerini sağlayacaksınız. Bunun için güven vermeniz ve güven almanız şart.

BAŞARILI FREELANCER OLMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Her işte olduğu gibi bu işte de başarılı olmak şart. Siz ne kadar başarılı olursanız o kadar daha fazla iş yapma fırsatını elde edersiniz. İlk yapmanız gereken şey, hangi işe ilerleyeceğinizi belirlemek. İşin yeniliklerini takip etmek, firmalarla iletişimde olmak, rakipleri incelemek önemli. Bu işi istediğiniz belli edecek kadar sarılmanız gerekiyor.

ŞİRKET KURUP VERGİ ÖDEMELİSİNİZ

Türkiye'de para kazanan herkes belli bir miktar vergi ödemek zorunda. Gelirinize göre ödeyeceğiniz freelancer işinizde siz artık kendinizin kurumsalı oldunuz. Freelancer şirketiniz nedeniyle vergi ödemeniz gerekiyor. Serbest çalışan olarak gelir - giderlerinizi ve muhasebe kayıtlarınızı iyi tutmanız şart. Çünkü iş yaptığınız zaman fatura keseceksiniz.

Şirket Nasıl Kurulur? Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir? başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

KİMLİĞİNİZ OLMALI

Kurumsaldan kaçtınız, freelancer olmaya sığındınız ama iş alabilmeniz için tanınır olmanız şart. Kurumsallığı sadece 9-6 çalışan olarak düşünmeyin. Kurumsal olmak demek aynı zamanda kimlik demek. Kartvizitiniz, sizi tanıtan bir siteniz ve güvenirliliğinizi kanıtlamanız için referanslarınız olmalı. Kendi kurduğunuz şirketin iyi bir profili olması gerekiyor. İyi bir kimlik ve planınızla aranan bir freelancer olabilirsiniz.

KENDİNİZE ÇALIŞMA ORTAMI KURUN

Zamanı ve çalışma ortamınızı belirleyeceğiniz bu işte bir düzen otutturmanız şart. Ne kadar dışarıdan çalışıyor olsanız da siz artık bir iş yapıyorsunuz. Bunun için evinizde kuracağınız bir çalışma ortamı şart. Kendinize alan yaratın ve orada çalışmaya başlayın. Eğer elinizde bir aylık bir iş varsa bunu güzel planlayarak hem de karşı tarafın güvenini kırmayarak freelancer olarak çalışabilirsiniz.

İŞİ HAYATINIZA ODAKLAYIN

Freelance iş deyip sakın yaptığınız işi küçümsemeyin. Freelancer olarak yapmanız gereken işinizi hayatınıza odaklamanız. İşleri ertelemeyin, kendinize bir plan oluşturun ve onu uygulayın. Sosyal hayatını ve diğer programlarını normal bir işte çalıştığında olduğu gibi düzenle ki planınız şaşmasın.

SÖZLEŞME YAPIN

Siz freelancer olarak çalıştığınız için öncelikle karşılıklı güvensizliği ortadan kaldırmanız gerekiyor. İşveren size verdiği işin yapıp yapamayacağınıza bakacak siz çalışan da işverenin verdiği sözleri tutup tutmayacağına bakacaksınız. Evet freelance işlerin böyle bir zorluğu var. Kimi zaman da size verilen sözler yerine getirilmeyecek ama unutmayın siz sözlü değil yazılı teminat alıyorsunuz. Belki sadece internet üzerinden iletişim kurdunuz ama bu bile bir kanıt. O yüzden freelance iş yapmaktan korkmayın.

ANALİZ YAPIN

Analiz yapmak çok önemli. Türkiye ve dünya piyasalarını inceleyerek kendinize bir yol haritası çizmeniz gerekiyor. İnsanlar nasıl yapıyor, ben bu işe nasıl başlamalıyım sorularına yanıt vermeniz gerekiyor. Siz freelancer olarak kendi şirketinizin ismini aldınız. Sizin işverenler tarafından belirlenen bir kimliğiniz var var. Bunun için doğru analiz yapmak sizi bir adım öne çıkaracak.

FREELANCE İŞ AKIŞI!

Freelancer iş akışında sanal platform üzerinden işveren ile çalışan arasında teklifler sunulur. Proje ilanını gönderen işveren freelancer ile bir anlaşma sağlar. Bu anlaşma sonrasında müşterinin de onayıyla freelancer projenin üzerinde çalışır ve iş tamamlanmış olur.

HER ZAMAN İŞİNİZ OLMAYABİLİR

Freelance iş aynı zamanda düzensiz iş de demek. Yani elinizde her zaman iş olmayabilir. Belki bir ay belki de 6 ay boyunca freelance iş bulamayabilirsiniz. Bunun için kenara para koymanız şart. Kazandığınız paradan ne kadar biriktirirseniz, o kadar kara geçmiş olursunuz.

 

09/05/2022 17:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Freelancer nasıl olunur, kimler bu işi yapabilir?
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.